“Els catalans hem alertat governs d’altres països amb llengües minoritàries que Google els penalitzava”

Gina Tost Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya

Categories:

Jordi Ortet

Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya | Cedida
Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya | Cedida | Cedida (Generalitat de Catalunya)

El front comú de deu entitats de la societat civil sota el paraigua de l’Aliança per la presència digital del català han aconseguit, en un temps força rècord, que Google modifiqués el seu algoritme i aturés el greuge que patia la llengua en els resultats que apareixien al cercador. La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost és un dels càrrecs del Govern que ha impulsat la plataforma i ha vehiculat la feina i les aportacions dels tècnics i especialistes fins a aconseguir que el gegant tecnològic tingui en compte les demandes dels internautes de parla catalana.

Com ha sigut l’experiència d’interlocutar i negociar amb Google?

Parlar amb Google és com fer-ho amb un ministeri; has de saber molt bé la finestreta on has d’anar a parar perquè et facin cas. Amb ells sempre ens ha costat una mica i érem conscients que no era un aspecte de solució fàcil ni ràpida, però cal dir que el mes d’agost es van posar a implementar els canvis a partir de la informació i l’anàlisi feta per l’Aliança per la presència digital del català, i els resultats s’han vist de seguida. És un gran èxit, però no hem de relaxar-nos.

L’objectiu ideal seria que, a les cerques en català, poguessin aparèixer el 100% de primers resultats en aquesta llengua. És factible?

El fet ideal seria que els cercadors respectessin les preferències culturals i lingüístiques dels usuaris. Si tu tens configurat Google o qualsevol altra eina en català hauria de valer d’alguna cosa. Encara ens queda molt camí per recórrer i encara que ara hem superat una pantalla, el joc no s’ha acabat i hem de seguir mantenint la unió de totes les entitats implicades que tanta bona feina han fet.

El comunicat emès per Google es referia a totes les llengües del món, però al·ludia específicament als catalans...

Aquesta és la sort de tenir catalans motivats digitalment i tecnològica arreu del món. Hem estat nosaltres qui hem alertat governs d’altres regions i països amb llengües minoritàries que Google els penalitzava. No s’havien adonat d’aquestes bretxes i mancances i es van posar a investigar-ho a partir del nostre avís i la nostra tasca. En aquest tema, els catalans hem aixecat clarament la bandera. 

“Tots tenim dues llengües: la materna i la digital, amb la que ens relacionem amb la tecnologia. Patim un biaix mental perquè no considerem el català com una llengua útil o vàlida per relacionar-nos-hi, però hi tenim dret”

Hi haurà un seguiment per evitar que la situació no es torci i els resultats del cercador tornin a invisibilitzar el català?

Sabem que tenim encaminat el problema, però no pas resolt del tot, per això a hores d’ara s’està desenvolupant una eina de monitoratge. Es tracta de saber quines són les xarxes socials, aplicacions, serveis i plataformes d’entreteniment que més fan servir els catalans i posar-hi el focus per assegurar que la llengua hi serà present de manera normalitzada.

Fins a quin punt té un pes real l’actitud dels mateixos usuaris?

Molta. Jo demano als ciutadans que configurin el seu mòbil, la tauleta, els dispositius de casa i fins i tot el cotxe, en català. És una manera explícita que les companyies visualitzin que existeix l’interès i la necessitat. Tots tenim dues llengües: la materna, de casa nostra, i la digital, amb la que ens relacionem amb la tecnologia. Patim un biaix mental perquè no considerem el català com una llengua útil o vàlida per relacionar-nos-hi. Hem de canviar aquest escenari i adoptar una actitud proactiva, no només de vigilància i denúncia, sinó d’aconseguir que el català sigui un idioma actiu en aquest sector. Tenim el dret de relacionar-nos en català amb la tecnologia.