“Els iPhone ens van descobrir l’incentiu de programar apps”
Robert Clarisó Director del Grau de Tècniques d’Aplicació de Software de la UOC
Categories:
La demanda de professionals TIC ha experimentat un creixement progressiu els últims anys, però la covid-19 ha acabat de disparar-ne la tendència. Només el 2020, a Catalunya el nombre de llocs de treball per a posicions tecnològiques va augmentar un 19%, segons les dades de l’INE, però no hi ha prou persones qualificades per cobrir aquestes vacants. Hi han intentat posar remei escoles privades amb bootcamps, píndoles formatives llançades des del sector públic per a aturats, centres de Formació Professional, universitats... i ara la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s’hi suma amb el Grau de Tècniques d’Aplicació de Software. “És la primera formació en línia i totalment en anglès de l’Estat espanyol”, apunta el seu director, Robert Clarisó.
Amb l’objectiu d’oferir un programa adaptat per a qualsevol estudiant, compta amb assignatures per adquirir els coneixements bàsics i per anar avançant amb matèria més específica. “També inclou una part de soft skills, que ara es valoren molt perquè molta gent té els coneixements tècnics, però no tothom té habilitats per treballar en equip o comunicar-se amb els companys i els clients”, afirma. I és que no només cal saber-ne de desenvolupament, sinó tenir un perfil complet.
La formació és en línia i en anglès, és un reflex del sector?
Les previsions de creixement del sector a tot el món són molt altes i enlloc hi ha prou professionals per cobrir la demanda, ni als Estats Units, ni a Europa, ni a Espanya. Tenim molt clar que el desenvolupament de software creixerà molt i per sobre de la resta de sectors. Fins i tot, a la Unió Europea han alertat que hi ha un risc elevat de falta de perfils per mantenir el ritme del sector. Això ens va portar a crear el grau en anglès perquè és l’idioma habitual a l’àmbit, sobretot per a les empreses que treballen a escala internacional. A més a més, cada cop més equips treballen a distància i cal la llengua per poder-hi entrar.
"Abans els mòbils eren aquella cosa tancada que compraves i venien amb apps del fabricant, però els iPhone ens van descobrir l’incentiu de programar apps"
Dels dispositius que usem, què no porta programari?
La frase que fem servir per comunicar el programa és software runs de world (el programari fa funcionar el món). Tot el que ens envolta és software. Fa poc hem sabut que Volkswagen contractarà 20 programadors perquè vol passar de ser una companyia de producte a ser-ne una de serveis. Han vist que si es queden només amb els cotxes, acabaran desapareixent i necessiten anar cap a un altre model. També estem veient canvis a casa, on cada cop hi ha més electrodomèstics i coses connectades a internet que es poden programar i controlar. Tot té una app per fer alguna cosa i això requereix un desenvolupament i un manteniment. Però hem de fer esment també a altres sectors, com la banca, on fa anys que treballen amb plataformes en COBOL que necessiten experts perquè funcionin. Tot necessita software i és una manera de guanyar-se la vida molt bé.
Què ho ha impulsat tot, el mòbil i els dispositius electrònics?
Va començar amb la web, amb una bombolla i amb la creença que ho revolucionaria tot. Potser hi va haver un excés d’optimisme. Després van aparèixer els mòbils intel·ligents, sobretot es va notar amb els iPhone, i es va començar a desenvolupar aplicacions. Abans els mòbils eren aquella cosa tancada que compraves i venien amb apps del fabricant, però amb els iPhone es descobrir que hi havia un incentiu en el desenvolupament d’apps i llibreries. Això va fer que hi hagués un boom, tot i que l’inici de la programació massiva es troba en el web. Encara hi ha gent que es guanya la vida molt bé amb les pàgines d’internet i continuarà passant en el futur. Ara cada cop tenim més dispositius diferents i té sentit desenvolupar interfícies per a cadascun d’ells, per això és important anar cap a plataformes multidispositiu. La multiplataforma ha entrat amb molta força.
"Crida molt la figura del desenvolupador d’apps d’èxit, però són casos puntuals, la majoria crea 'software' per a empreses"
Es busquen professionals amb coneixements específics o perfils transversals per treballar amb qualsevol codi i plataforma?
Depèn de cada empresa. Algunes aposten per apps natives i busquen professionals amb unes competències concretes; altres, treballen amb solucions on no en conèixer fins a l’últim detall la tecnologia ni accedir al hardware a baix nivell i s’opta per perfils més multidispositiu. Fer una predicció de cap a on anirem és difícil perquè no sabem si iOS mantindrà l’èxit o si la gent marxarà a Android o a altres sistemes. També cal tenir en compte que no tot és el mòbil o la web, sinó que les empreses treballen amb programari per fer la comptabilitat o la producció. Molta gent es dedica a aquests entorns. Crida molt la figura del desenvolupador d’apps d’èxit, però són casos puntuals, la majoria creen software per a empreses, banca, recerca, administració pública, per posar alguns exemples.
El creixement de les noves tecnologies dictarà el futur.
Sí, perquè el software és la capa que envolta el dispositiu. Cada cop hi ha més software i aquest no mor, s’usa durant anys i cal corregir errors, actualitzar-lo i mantenir-lo. Hi ha molts àmbits on es preveu que hi hagi creixement, sobretot en la internet de les coses, que ens portarà nous dispositius. Possiblement tindràs una app per accedir al servei, un software de baix nivell implantat en el dispositiu, un back end que controlarà les dades i les processarà... hi ha moltes possibilitats. El vehicle autònom també obrirà oportunitats. La conducció automàtica farà que les empreses de cotxes generin apps d’entreteniment o de productivitat per treballar dins del vehicle, pensem que ja no conduirem i tindrem temps lliure. I no podem oblidar la intel·ligència artificial. La part científica amb els algoritmes necessitaran plataformes que facin de suport. Si tens una app de reconeixement facial, caldrà pensar en tot el voltant que donarà accés al sistema, per exemple. Totes aquestes tecnologies donaran feina durant els pròxims anys.
"Calen dones que liderin el sector, perquè és un àmbit que pot marcar l’evolució de la societat"
Grau, Formació Professional o boot camp? Cal ampliar la formació des de totes les branques?
A escala de societat, primer cal potenciar les votacions tecnològiques i més entre les noies. En la informàtica el nombre de dones està al voltant del 15% i s’ha de corregir perquè els productes es dissenyen amb una mirada masculina. Necessitem una mirada plural per millorar la qualitat del producte i adaptar-la a tots els públics. També calen dones que liderin el sector, perquè és un àmbit que pot marcar l’evolució de la societat. En segon terme, cal treballar en totes les capes educatives. No tots els perfils tenen la mateixa responsabilitat ni necessiten la mateixa formació. Triar un grau o una FP no és buscar alternatives, sinó que totes les opcions són complementàries. Des del punt de vista d’una persona que vol començar, hi ha qui prefereix començar per FP per anar treballant i després progressar amb un grau, i altres van directament a la universitat. Totes les estratègies són viables i dependrà dels interessos de cada persona.
I cal mantenir-se actualitzat per avançar en paral·lel a la tecnologia.
Exactament. Sovint tenim la discussió sobre quines tecnologies usem i ensenyem al grau per evitar que quan un estudiant acabi, els coneixements estiguin obsolets. També ensenyem a tenir la capacitat d’actualització i renovació perquè tot va canviant i cal estar al dia. Intentem que facis l’exercici de consultar documentació, identificar fonts d’informació i llibreries adequades, quines proves fer...
Quins són els perfils amb més sortides laborals?
Cada estudi diu una cosa diferent, però tots coincideixen posar el software a dalt en les professions tecnològiques. El Mapa del Empleo de la Fundació Telefónica, Infojobs i Tecnoempleo diu que els tres perfils més buscats són el d’administrador de sistemes, desenvolupador web i desenvolupador de programari. En canvi, si mirem l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya, va concloure en una enquesta al sector que, a curt termini, el tema de desenvolupament de software seria el número u. En les següents posicions hi hauria la intel·ligència artificial, el big data i la ciberseguretat. És important buscar tecnologies prometedores per identificar on pot augmentar la demanda de programadors.
"És important buscar tecnologies prometedores per identificar on pot augmentar la demanda de programadors"
El sou és un dels atractius i l’incentiu per captar el millor talent. Quan tinguem els professionals que calen, caurà l’interès?
Ara mateix ens trobem amb una tendència que no ens havíem trobat fins ara i que ha sortit amb la covid-19: el treball remot. Fins ara les empreses feien teletreball com a incentiu, però amb el confinament, algunes empreses van passar al 100% en remot. Els equips de desenvolupament, que normalment no cal que estiguin a l’oficina, ja comencen a estar formats per treballadors de fora. Fins i tot des d’un altre país. Això porta molts canvis a escala de sous perquè pots treballar per a una empresa dels Estats Units, amb un sou d’allà, però amb un cost de vida de Catalunya. Ja hi ha empreses aquí que tenen problemes per trobar professionals perquè rebutgen les seves ofertes de feina perquè els candidats tenen millors condicions en companyies de fora sense necessitat de traslladar-se. Els sous d’ara poden començar amb 18.000 euros en posicions baixes i pot superar els 40.000 segons l’experiència i l’especialització.