Miinta, el xat en línia que combina la psicologia amb la IA
La plataforma destaca per oferir una finestra oberta en qualsevol moment perquè els joves puguin enviar les seves preocupacions o pensaments quan ho necessitin
Categories:
La salut mental és una qüestió que en els d'arres anys s’està prioritzant cada vegada més. Així i tot, la població jove és la que es troba amb més problemes relacionats amb l’estrès o l’ansietat. Aquesta preocupació pel benestar emocional sempre ha existit, però la societat ha hagut de passat per una pandèmia per conscienciar-se i parlar més sobre aquests temes. En aquest context neix Miinta, un xat especialitzat en salut emocional per a infants i adolescents que combina la psicologia amb la intel·ligència artificial.
Fundada a finals del 2022 per Adrià Munné i Ignacio Canales, Miinta sorgeix com un projecte privat després d'observar que, arran de la pandèmia, s'accelerava una tendència en temes de salut emocional en joves. “En els darrers deu anys, s'ha registrat un increment del 100% en temes relacionats amb l'ansietat i les emocions durant l'adolescència, i el 75% dels problemes en salut mental que patim com a adults s'originen en la joventut”, assenyala Munné, una situació que es veu agreujada pel fet que del 50% de joves que presenta símptomes emocionals, “només el 5% rep suport”. El principal problema es troba en dues barreres d’accés ben identificades: “El cost d’un psicòleg privat, que moltes persones no ho poden pagar, i la dificultat per demanar hora en el sistema públic, de dos a tres mesos”.
Tot i que van començar fent sessions en línia, es van adonar que aquest mètode no funcionava, perquè la gent reservava una hora i després no es presentava. Per aquest motiu, van idear un sistema de suport emocional que resultés més atractiu i adaptat als hàbits d’aquest segment d’edat. “Els joves ara prefereixen parlar per missatge de text o àudio, i vam observar que la millor forma d’arribar a ells era mitjançant un xat”, apunta el cofundador.
La poca oferta pública d'atenció psicològica i l'alt cost de la privada provoca que només el 5% dels joves puguin rebre aquesta atenció
La plataforma se centra en un públic d’entre 16 i 29 anys, on el gruix més important es troba en la franja d’edat de 22 i 27 anys. D'ençà que van començar amb el xat de suport, ja han atès un total de 1.000 joves, i han constatat que en només tres mesos, el 80% dels usuaris ja mostra una millora en la salut emocional. “Estem atenent una quantitat de persones que diu que mai havien tingut suport i, per tant, estem arribant a l'objectiu que teníem, que era reduir el percentatge de la gent que té problemes de salut mental i no accedeix a aquest suport”, celebra Munné.
El pla estratègic a curt termini preveu un salt important amb l’entrada del servei a les escoles el pròxim mes de setembre. Els objectius són arribar a més infants i joves, però també a les famílies. Per implantar-lo, ja estan treballant en tres projectes pilot en diferents centres.
Com funciona el xat Miiinta i com actua la IA
“Miinta és un espai accessible, sense esperes i sense límits”, ressalta Munné. Abans de començar amb la sessió es fan unes preguntes prèvies individualitzades a cada persona i, segons les respostes, es deriven al psicòleg i especialitat adequats en funció de la situació. El xat ofereix una finestra habilitada perquè joves i adolescents puguin enviar les seves preocupacions o pensaments quan ho necessitin. “Els missatges que ens arriben són distribuïts als professionals, escollits en funció de cada cas i de cada persona. "Les xarxes socials són molt atractives per a les noves generacions, per això nosaltres volíem utilitzar aquest mitjà per arribar a ells i poder treballar en salut emocional", apunta Munné.
La proposta de valor del servei que ofereix la start-up és l’aplicació del coneixement especialitzat dels professionals sanitaris i el potencial de la intel·ligència artificial. D’aquesta manera, comenta el cofundador, es pot oferir un “suport atractiu” i alhora “uns preus assequibles”. “Tot i que hi ha un horari laboral que segueixen els professionals, si una persona no aconsegueix adormir-se, pot enviar un missatge al xat, i gràcies a la IA, que ja coneix una mica la conversa entre usuari i psicòloga, pot recomanar un article, exercicis de meditació, o una cançó. Però només si són usuaris en els quals no hi ha risc clínic i la psicòloga considera que pot tenir aquest complement”.
El xat no pretén substituir a la terapia tradicional, en tot cas la IA actua sempre com a complement dels psicòlegs professionals per oferir una experiència 360º
Miinta ha introduït la intel·ligència artificial com un complement dels professionals. L’operativa diària ha estandarditzat uns protocols en els quals el component tecnològic endreça les converses segons risc, seguint una lògica de priorització. Malgrat que encara sorgeixen dubtes sobre la capacitat de les màquines en aquest entorn, els fundadors de la companyia asseguren que s’estan esmerçant a demostrar que la combinació del coneixement humà i la tecnologia pot resultat igual d’eficient que una teràpia tradicional. Però, com apunta Munné, “encara hi ha molt camí per recórrer”.