Vottun, plantilles ‘blockchain’ obertes a les empreses

La start-up catalana busca estendre l’ús de la cadena de blocs a tota mena de sectors i aportar als seus clients solucions fàcils d’aplicar al dia a dia

Categories:

Oriol Quintana

La plataforma presenta un programa per dinamitzar i premiar a la comunitat de creadors recompensant-los amb criptovalors no fungibles
La plataforma presenta un programa per dinamitzar i premiar a la comunitat de creadors recompensant-los amb criptovalors no fungibles | Ilya Pavlov (Unsplash)

El blockchain té cada cop més presència en el món digital. Aquesta tecnologia, que treballa per emmagatzemar informació de forma criptogràfica i descentralitzada, ja s’aplica en diferents indústries més enllà de les monedes virtuals, on es va fer popular. Una start-up catalana, Vottun, aposta per “democratitzar” la cadena de blocs a altres sectors empresarials i dissenyar solucions fàcilment aplicables en el dia a dia dels clients.

La companyia, que es defineix com una plataforma multiblockchain, ofereix la possibilitat als seus clients que, amb un sol clic, pugin escollir la plantilla més adequada. De xarxes de cadena de blocs n’hi ha moltes i, segons l’activitat empresarial, encaixarà millor un que altra. Així doncs, entre els models més demandats a l’empresa catalana podem trobar aquells que fan referència als NFT, criptovalor no fungible en anglès; mètodes de traçabilitat, sistemes de pagament o generació de certificats.

Durant els cinc anys de vida de Vottun, l’objectiu ha sigut “trencar aquesta barrera inicial que generen les noves tecnologies”, tal com apunta la cofundadora i directora del desenvolupament del negoci, Marta Vallés. “Quan una cosa és nova, hi ha una gran dificultat per trobar talent i algun professional que sàpiga desenvolupar-la” i, per això, han apostat per crear “tota mena de plantilles, de marques blanques, on cada empresa o desenvolupador pugui agafar la solució blockchain o Web 3 que li convingui i muntar un cas d’una manera ràpida i senzilla”.

Vallès: “Quan una tecnologia és nova, hi ha una gran dificultat per trobar talent i algun professional que sàpiga desenvolupar-la. Per això, aportem tota mena de plantilles de marques blanques, ràpides i senzilles”

La cofundadora de la companyia destaca que “hi va haver un boom en la implementació del blockchain fa uns anys i ara el que busquen les empreses és el costat pràctic, la necessitat d’ús d’aquesta tecnologia”. Per aquest motiu, proposen solucions fàcils i ràpides a diferents clients. De fet, tenen presència en més de 100 països i en companyies nacionals i internacionals de diferents sectors com els videojocs, l’alimentació, la farmacologia o els NFT. Entre les d’àmbit nacional destaca el Banc d’Espanya, amb qui ja treballen per operar amb criptoactius.

‘Tokens’ per dinamitzar la comunitat de desenvolupadors

Un dels pròxims passos de la start-up és dinamitzar i premiar la comunitat de desenvolupadors, aliens a la companyia, que facin ús de les plantilles base de Vottun. Aquells professionals que desenvolupin una aplicació a partir de la plataforma tenen la possibilitat d’obtenir recompenses en forma d'utility token, criptovalors no fungibles, i generar uns ingressos amb aquests.

Per l’empresa, el futur d’internet passa pels NFT, que defineixen com el “simple fet de donar propietat a un element digital”. Després de l’interès de cop que va generar en el món de l’art virtual o dels avatars dels videojocs, actualment ja s’està veient en la creació d’experiències o en la gestió d’entrades a esdeveniments. “Quan li dones un ús i experiència a l’actiu digital és quan tot té sentit”, assenyala Vallès que considera que, en els pròxims anys, els actius digitals s’integraran de manera senzilla i natural a la societat.

Etiquetes