DFactory, ser al centre de la revolució tecnològica

El ‘hub’ del CZFB acull l’elit de la indústria 4.0 amb empreses capaces d’unir el millor de cada tecnologia i generar noves propostes comercials per a les companyies del futur

Categories:

Aida Corón

Innovae és una de les empreses presents al DFactory amb l'objectiu d'aprofitar les sinergies entre empreses
Innovae és una de les empreses presents al DFactory amb l'objectiu d'aprofitar les sinergies entre empreses | Cedida

“Si ets una empresa que desenvolupa tecnologia, t’interessa estar en contacte amb altres companyies que treballen en aquest entorn. Vivim en plena revolució i cal ser al mig d’on passa tot”. Així és com il·lustra el context industrial i logístic actual el director comercial de Hubmaster, Mario Sánchez, que s’encarrega de donar visibilitat a un nou sistema per fer més eficient els magatzems mitjançant transelevadors multi passadissos. Aquesta proposta catalana ja és pionera, però ho vol ser encara més i ho preveu aconseguir a partir de les sinergies i el contacte diari amb altres actors clau en aquesta revolució industrial i tecnològica presents al DFactory Barcelona, el major ecosistema d’indústria 4.0 del Sud d’Europa impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Hubmaster, les grues automàtiques més eficients

Hubmaster ha anat una passa més enllà amb la creació de grues automatitzades per substituir els processos manuals dels magatzems a través de la introducció del software. L’empres ha desenvolupat un programari que comunica les màquines amb la gestió del client per “entendre què s’ha de treure o entrar per fer eficient l’espai i el moviment”, segons el director comercial. El sistema s’acompanya de sensòria, visió 3D per a la identificació de productes i d’una petita part d’intel·ligència artificial que es troba en plena fase de desenvolupament. També preveuen incorporar més innovacions com el 5G per millorar les comunicacions i les xarxes privades, uns deures que s’han marcat a curt termini: “El fet de ser al DFactory ens permet parlar amb empreses que estan desenvolupant aquesta tecnologia, o potser que treballen amb blockchain i ens poden ajudar a veure com introduir-lo. Estem oberts a qualsevol opció que ens ajudi a ser millors”.

Hubmaster automatitza les grues elevadores amb un programari que les comunica amb el gestor | Cedida

L’altra part de l’activitat que es concentra a Barcelona és l’assemblatge final i la gestió de processos com projectes, compres o manteniment, mentre que la fabricació dels components està repartida entre proveïdors europeus. Per això compten amb un equip d’enginyers de branques diverses com la mecànica, l’electricitat o l’automatització. Encara que Sánchez defineix la companyia com a “petita”, reconeix que el creixement és constant, tant en termes de negoci com de talent, i reconeix que la pandèmia ha estat un període clau per donar visibilitat al pes clau que pot tenir per a una indústria una gestió eficient dels magatzems.

Innovae, l’eficiència de la RV i la RA

La realitat virtual (RV) i la realitat augmentada (RA) no es limiten als entorns de l’oci i l’entreteniment, sinó que també poden ser clau per a la millora de processos. N’és exemple el servei que ofereix Innovae, dedicada al desenvolupament de productes i implantació de projectes en el món industrial a través d’aquestes tecnologies. “Tots els enfocaments estan destinats a donar resultats en termes d’estalvi de costos, enriquiment de coneixement sobre els processos interns, millora de les condicions dels treballadors... Hi ha moltes aplicacions que es poden explotar per millorar en eficiència”, detalla el director territorial a Catalunya, Xavier Riba, que remarca com les eines emprades són totes pròpies.

Algunes de les aplicacions amb més demanda és la creació de simuladors per a la formació en processos industrials i prevenció de riscos que “tradueixen les corbes d’aprenentatge”. “Traslladar els cursos a la realitat virtual permet provar tantes vegades com sigui necessari abans d’executar en real”, comenta Riba, “l’adquisició dels coneixements és més dinàmica i ràpida, dona bons resultats”. Un exemple és la preparació del personal d’una companyia dedicada al transvasament de gas liquat quan arriben a la planta, una tasca delicada que requereix un bon domini abans de la posada en pràctica.

Per a Riba, la indústria 4.0 “una interconnexió de diferents tecnologies”

La tecnologia d’Innovae també es troba en una plataforma per digitalitzar el manteniment i la posada en marxa de maquinària a partir de l'estandardització de processos. “Es visualitzen totes les passes que cal seguir perquè tant novells com experts puguin executar els processos de manera ràpida, a més d’obtenir dades sobre resultats, errors, punts de millora o situació en temps real que poden ser clau per millorar la dinàmica de treball”, explica el director territorial.

Les propostes de la companyia segueixen la màxima de la indústria 4.0, la qual Riba defineix com “una interconnexió de diferents tecnologies”. “Totes les tecnologies que la sustenten, com les dades, la robotització o la RV ja existien, però ara les hem ajuntat i integrat en softwares per maximitzar les funcionalitats”, remarca, i obtenir bons resultats també depèn “dels partners, les empreses que tens al teu voltant i la facilitat que tinguis de generar sinergies amb elles”.

Ariño Design, RV per a vidres d’altes prestacions

La RV també és l’eix de l’activitat d’Ariño Design, la divisió de l’empresa Ariño Duglass sorgida de l’adquisició de l’empresa Integral Design and Development.  La companyia, especialitzada en el disseny, fabricació i comercialització de vidres d’altes prestacions, ha centrat la feina de l’equip instal·lat al DFactory en aplicacions per a la mobilitat i el transport, especialment al món ferroviari. “Proposem disseny en el cor de l’enginyeria, enginyeria en la ment del disseny”, explica el director de la divisió, Juli Segura, qui remarca que pensen “en els dos conceptes per aportar les solucions més eficaces i adaptades al client”.

Aquest laboratori ubicat al hub del CZFB investiga sobre nous materials i solucions tècniques, i aplica la realitat virtual a les maquetes físiques per obtenir “una aprovació de les solucions plantejades”. Segons Segura, la tecnologia permet “agilitzar i economitzar el desenvolupament de projectes abans de la materialització” gràcies als canvis il·limitats que es poden fer sobre les propostes en RV abans de traslladar-ho al format material.

La RV serveix a Ariño Design per agilitzar el procés de prototipatge abans d’elaborar maquetes físiques

Amb l’objectiu de cobrir les necessitats del constructor i de l’operador, com també de l’usuari, tenen en el punt de mira noves tècniques com la introducció de la impressió 3D per ampliar funcionalitats en els trens, metros i tramvies. “Podem fer proves per aportar millores al servei gràcies a les impressions en tirades petites i sense un gran impacte en els costos ni el temps”, conclou el responsable, “podem estar al dia de totes les opcions a través de les empreses líders que hi ha al nostre voltant al DFactory”.

HP, la impressió 3D a gran escala

La impressió 3D és una de les potes de la indústria 4.0 i és, també, una de les tecnologies que més s’ha visibilitzat durant la pandèmia. A Catalunya, HP abandera aquest segment amb una proposta comercial va una “passa endavant en la manufactura additiva”, segons el cap de Producció, Miguel Armero, que situa la mateixa companyia com a client: “Hem posat 20 impressores 3D dins del DFactory per tenir unes instal·lacions que actuïn com una gran fàbrica automatitzada per millorar els nostres processos i, alhora, oferir aquests avantatges als nostres clients”.

HP té 20 impressores 3D al DFactory per consolidar la impressió additiva a la indústria | Cedida

La companyia ha treballat el sistema d’impressió de manera que actua com a proveïdor de maquinària i de serveis. Així, pot suplir actors externs amb la tecnologia necessària per a la manufactura additiva, com també oferir la seva infraestructura per a la creació de productes finals. “Hem treballat des de la matèria primera fins al resultat final amb l’ús de les nostres màquines”, detalla Armero, “aquest sistema ens permet conèixer tot el procés i detectar ineficiències”. El resultat d’això és el llançament d’un nou producte basat en la identificació d’un gap en la cadena: “Vam detectar un problema amb la gestió de la pols i vam desenvolupar un prototip per solucionar-ho. L’equip d’R+D de Sant Cugat el va convertir en producte i es va llançar al mercat com a solució també als clients que busquen l’excel·lència industrial. Hem fet nosaltres de clients per poder oferir un producte adequat per als nostres clients”.

La impressió 3D ja ha arrelat com un sistema més barat i ràpid per a la creació de prototips, però el responsable d’HP assenyala que ara han centrat esforços a consolidar-la com “una estratègia per a la manufactura a gran escala”. En aquest sentit, amb la instal·lació al DFactory, obtenen dades que són vitals per monitorar el procés, quantificar costos i temps, i altres variables que són clau per als clients. “Prenem decisions basant-nos en les dades i ells ho valoren. No només poden veure com treballes les màquines que integraran a les seves fàbriques o tenir un producte final imprès per nosaltres, sinó que també tenen una informació vital per optimitzar feines i veure que el futur va cap aquí”, insisteix.

Armero: “Volem tenir unes instal·lacions que actuïn com una gran fàbrica automatitzada per millorar els processos”

Girbau, la bugaderia 4.0

Girbau és una altra de les companyies arrelades al territori amb presència al hub d’innovació tecnològica de la Zona Franca. L’empresa suma 60 anys d’experiència en la indústria de la bugaderia i ara fa una passa endavant amb un laboratori en digitalització col·laborativa. Les àrees de treball són la sostenibilitat i la transformació digital tant a escala interna com externa. Algunes de les aplicacions són “aprofitament en els talls de xapa, millor monitoratge dels processos, automatització o una gestió de l’ús de l’energia”, descriuen fonts de la companyia a tall d’exemple. I tot això els porta a aplicar tecnologies com les dades i la Internet de les Coses per optimitzar programes, consums i pràctiques dels clients per reduir l’impacte de l’activitat al medi ambient. “Això també es tradueix en menor consum i més competitivitat”, conclouen.

Totes els aplicacions tecnològiques i pràctiques a Girbau en l’entorn del DFactory estan en el camí de la indústria 4.0. Malgrat que la companyia opera en un sector que no sempre s’associa fàcilment amb tecnologia puntera, formar part d’aquest entorn, tal com expliquen, és “una oportunitat d’atracció i desenvolupament de talent, ja que facilita la creativitat i les relacions amb una visió oberta i més enllà del que pot oferir la pròpia col·laboració”. Per això, la capacitat “de conèixer, de crear sinèrgies, de cooperar i d’explorar vies de col·laboració amb altres empreses” és l’element principal que els ha portat a impulsar la transformació digital des d’aquí.

Etiquetes