Athos: impressió 3D al servei de l’escalada

La ‘start-up’ sorgida d’Elisava dissenya un peu de gat personalitzat a la fisonomia de cada escalador

Categories:

Marc Vilajosana

Les botes d'Athos es produeixen amb un mètode d'impressió 3D industrial d'HP
Les botes d'Athos es produeixen amb un mètode d'impressió 3D industrial d'HP | @athos.era (Instagram)

El calçat és un dels equipaments més importants per als aficionats a l’escalada. No val qualsevol classe de sabates, han d’anar ben fermes al peu i, alhora, ser còmodes, ja que són el principal contacte de l’escalador amb el terreny. És aquesta voluntat de crear un peu de gat que vagi “com un mitjó” la que va motivar la creació d’Athos, una start-up que utilitza tecnologies d’impressió 3D per fabricar botes personalitzables a la fisonomia de cada esportista.

La companyia va sorgir com un projecte d’uns estudiants de màster d’Elisava en col·laboració amb HP, que buscava una nova aplicació per la tecnologia que estava desenvolupant. “Estem parlant de gran maquinària que no pots tenir a casa, no és la impressió 3D de filament que ens imaginem tots”, explica el fundador i coCEO d’Athos, Emili S. Taixés. 

El factor diferencial dels seus peus de gat és la personalització total del producte, basada en l’escaneig dels peus de cada client, de manera que no hi haurà dues sabates iguals. Més enllà de l’aspecte estètic, que també es pot modificar, la intenció dels fundadors és oferir un equipament que redueixi el risc dels esportistes: “El calçat d’escalada és un calçat molt tècnic que va molt ferm al peu, i el 86% dels escaladors sofreixen lesions i deformacions a causa del seu ús”.

Taixés: “El calçat d’escalada és un calçat molt tècnic que va molt ferm al peu, i el 86% dels escaladors sofreixen lesions i deformacions a causa del seu ús”

El primer model d’Athos ha apostat per un disseny “el més versàtil possible”, que s’adapti a qualsevol classe d’escalada. Això no obstant, els impulsors no descarten produir calçats més específics en el futur: “Segons el tipus d’escalador, el peu pot ser més o menys simètric, el formó més o menys agressiu, amb un tipus de sola o un altre… Són els detalls que podem anar polint”.

Tot i que en el futur preveuen desenvolupar una aplicació perquè els mateixos usuaris s’escanegin els peus, ara per ara aquesta fase es realitza amb un escàner físic. L’ús d’aquesta maquinària els permet assegurar-se que la dada que obtenen és l’adequada, però el seu benefici no es limita als aspectes tècnics: “Ens dona la capacitat de crear una comunitat local que ens permet tenir un feedback molt més directe dels nostres usuaris i poder millorar molt el producte abans de fer un llançament més global”. 

En l'actualitat, Athos digitalitza els peus dels esportistes amb un escàner físic, però en el futur esperen desenvolupar una aplicació per mòbils

La companyia ha entregat els primers 50 parells de peus de gat aquest mes d’abril, que suposen l’arrancada de la comercialització del producte. A partir d’ara, l’expectativa és trigar unes dues setmanes entre l’escanejat i l’entrega del producte. Començant per Barcelona, Athos preveu obrir diversos punts de distribució a rocòdroms i centre d’escalada per expandir-se a escala nacional. Les botes surten a un preu inicial de 180 euros, que s’encasella dins dels calçats de gamma alta, que ronden entre els 140 i els 200 euros. Taixés explica que han escollit aquesta franja perquè els usuaris puguin “comparar les millores respecte al millor del mercat”, però més endavant ajustaran el preu en funció del cost de producció.