DisVoize, el ‘software’ que vol jubilar definitivament el ‘walkie-talkie’

L’empresa barcelonina ha desenvolupat una aplicació per crear canals privats d’àudio en ‘streaming’ per visites guiades, conferències i intèrprets lingüístics

Marc Vilajosana

DisVoize ja es fa servir a 173 països i té previst incorporar noves opcions d'interactivitat en el futur
DisVoize ja es fa servir a 173 països i té previst incorporar noves opcions d'interactivitat en el futur | Pradamas Gifarry (Unsplash)

Molts de nosaltres hem jugat de petits amb un walkie-talkie per comunicar-nos en missions ultrasecretes amb amics i familiars, però la realitat és que, més enllà de les fantasies d’espies, els sistemes de microfonia privada encara s’empren en una gran quantitat de sectors. Tanmateix, les tecnologies digitals avancen en tots els àmbits, i el de la comunicació és un dels més destacats. En aquest sentit, la start-up barcelonina DisVoize s’ha proposat liderar el canvi amb una aplicació mòbil d’àudio per streaming que vol esdevenir el nou cànon de les emissions internes.

La solució de DisVoize és senzilla, però eficaç: en comptes de fer servir aparells de ràdio, els integrants d’una comunicació només s’han de descarregar l’aplicació per a mòbils que han desenvolupat, des de la qual es poden emetre i escoltar els missatges. “El que ens diferencia d’una plataforma de streaming en directe com podria ser YouTube és que la nostra aplicació s’emet dins de canals privats, on la persona que emet et dona un codi que et permet entrar dins del canal de streaming”, explica la CEO de DisVoize, Sandy Chiereghin.

Turisme, esdeveniments i traducció

L’aplicació està destinada especialment en àmbits com el sector turístic, habituat en l’ús d’eines radiofòniques tant en les visites als museus com en tours. De fet, segons relata Chiereghin, la idea de DisVoize neix després d’identificar aquesta necessitat a través d’una amistat que treballava en la indústria: “A vegades havien de fer torns amb els sistemes d’audioguies en funció de les prioritats”. L’aplicació requereix una connexió estable a internet per poder funcionar, però a canvi elimina la dependència d’un hardware que pot fallar en el pitjor moment i que acostuma a ser més costós que els preus que demanen per fer servir DisVoize. “Volem posar aquest servei a disposició de tots els usuaris d’una manera molt més accessible econòmicament, simplificant també tota la part logística”, assenyala la CEO de l’empresa. Són diverses les associacions que ja han optat per aquesta solució dins del món turístic, i a Catalunya una de les més rellevants és la Catedral de Barcelona, que l’ha adoptada com a sistema de guia.

Això no obstant, el turisme no és l’únic sector a qui s’orienta l’aplicació, que està pensada sobretot des d’una òptica B2B. El món dels esdeveniments i congressos també pot beneficiar-se’n, tant per l'organització interna dels equips com pel concepte de les conferències silencioses, una idea concebuda per la companyia anglesa Silent Conferences que consisteix a digitalitzar conferències presencials amb una alta qualitat de so: “Com que fem servir tecnologies online, tenim la capacitat de convertit un esdeveniment presencial en un d’híbrid”. Així mateix, un nínxol que volen explotar és el de les traduccions simultànies, tant de presentacions públiques com d’entrevistes privades. De fet, la mateixa companyia ha llançat un servei de traducció basat en la seva plataforma, que incorpora els intèrprets professionals, l’emissió en directe i la gravació dels continguts.

Chiereghin: “Com que fem servir tecnologies online, tenim la capacitat de convertit un esdeveniment presencial en un d’híbrid”

En l’actualitat, l’eina es troba disponible com a aplicació mòbil per a dispositius Android i iOS, de pagament per als usuaris que emetin els continguts (els speakers). En els darrers mesos, l’equip s’ha centrat a mantenir una funcionalitat molt bàsica i enfocar-se en millorar la qualitat de l’àudio i el rendiment del software, ja que “la dificultat d’aquesta classe de productes és l’estabilitat i que funcioni amb tota mena de telèfons”. Això no obstant, a principis de 2023 DisVoize s’actualitzarà amb una versió per a navegadors, de manera que els usuaris que consumeixen les retransmissions no tinguin l’obligació de descarregar-se l’app. Així mateix, també es preveu implementar més idiomes, ja que ara mateix només es troba disponible en anglès. Tanmateix, això no ha estat un impediment per assegurar la seva expansió, i és que la solució ja es fa servir a 173 països, majoritàriament a Europa, Amèrica i Singapur. De cara al futur, Chiereghin no descarta implementar noves opcions d’interactivitat a DisVoize, com enquestes, o bé obrir-se a la possibilitat de retransmetre també música, però ara per ara són opcions que no es contemplen en el curt termini.