Formula Student, l’escola dels enginyers d’F1

La competició universitària posa a prova la capacitat dels futurs enginyers de crear un vehicle fiable, resistent i ràpid, una experiència que ofereix un valor afegit al seu currículum

Categories:

Aida Corón

La UPC compta amb cinc equips d'estudiants que participen a la Formula Student
La UPC compta amb cinc equips d'estudiants que participen a la Formula Student | Dynamics UPC

La Fórmula 1 congrega cada cap de setmana de Gran Premi al recinte del circuit de torn milers d’aficionats en els seus quatre dies d’activitats. Els escollits per pilotar els monoplaces protagonistes en són només una vintena, però cadascun d’ells va acompanyat d’un exèrcit d’enginyers i mecànics que ocupen els garatges cita rere cita per preparar els cotxes, garantir que tot surt correctament i efectuar els canvis de neumàtics o retocs d’última hora. Segons l’escuderia, poden ser entre 50 i 80 persones, però el personal humà rere aquestes màquines va entre els 250 i els més de mil professionals. Una petita gran elit on alguns dels joves estudiants de graus tecnològics es preparen per arribar amb una competició més modesta, però seguida de prop pels més grans: la Formula Student.

La Universitat Politècnica de Catalunya compta amb cinc equips sortits de les seves facultats arreu del territori que participen en la competició universitària. Un d’ells és e-Tech Racing, nascut a l’Escola d'Enginyeria de Barcelona Est el 2013 amb un vehicle elèctric dissenyat i fabricat íntegrament pels fins a 30 estudiants que han arribat a integrar l’equip. Ara, en ple inici de curs, és el moment de reclutar els futurs membres mitjançant un procés de selecció de currículum i entrevistes. També han de superar un examen de normativa del campionat i un altre on s’exposa un cas real d’un problema en cursa que cal resoldre. “Alguns anys som 16 o 17 persones, i d’altres, gairebé el doble”, comenta la responsable de management, Ona Folch, “siguem els que siguem, els nous sempre entren amb els deures d’estudiar bé el vehicle”. I és que el monoplaça es dissenya a dos anys vista per preveure amb temps el funcionament i recursos necessaris.

e-Tech Racing treballa amb un disseny de vehicle a dos anys vist per preveure els costos i els recursos necessaris per a la fabricació

La temporada regular de curses se celebra entre el juliol i l’agost en diversos circuits de les fronteres europees. L’encarregat d’encetar el calendari són els Països Baixos, mentre que Espanya el tanca. El Parc Motor de Castellolí (Anoia) ha posat punt final a l’anterior competició, amb una participació de 67 equips de 14 nacionalitats diferents. Aquest timing permet als estudiants dedicar el període universitari a idear i construir el vehicle.

Equip d’e-Tech Racing de la temporada 2021-2022 / Imatge: Cedida

El pressupost mana

La Formula Student classifica els vehicles entre motor de combustió o elèctric, i en aquest segon grup, també se’n troben d’autònoms. I no els caps de setmana de competició no es basen únicament en una cursa, sinó que es fan proves estàtiques i de resistència per valorar les creacions dels joves talents. “Cada prova et dona uns punts que van sumant i que avaluen paràmetres com el disseny, els costos o la innovació”, afirma Folch.

El vehicle d’e-Tech Racing té com a particularitat l’ús de dos motors interns de baixa revolució, un xassís monocasc i un sistema dues línies de comunicació amb una centraleta. “El motor no és el més adequat”, reconeix l’estudiant, “quan es va fer el canvi fa dos anys es va pensar que era el millor i ens hem cenyit al disseny tenint en compte el pressupost”. De fet, els calés són el motiu principal pel qual no han fet el pas al model autònom. “Són més cars i no podem assumir-ho ara mateix perquè som un equip petit i perquè no som dels equips amb més recorregut ni més experiència. Ens ho estem plantejant, però no serà a curt termini”, apunta. I és que els recursos econòmics provenen de la universitat i dels patrocinadors, que majoritàriament proporcionen components i ajuden en els processos de fabricació del monoplaça. Es tracta d’una relació que, destaca Folch, beneficia ambdues parts: “Nosaltres obtenim suport per crear el vehicle i ells poden provar elements com connectors. Aquest any ens n’han cedit uns perquè nosaltres treballem amb molta potència i ens van demanar que els provéssim per tenir-ne feedback”.

Marques d’alta competició com Porsche, Audi o Red Bull patrocinen equips universitaris alemanys per posar a prova nous components

A Alemanya, marques d’alta competició com Red Bull, Porsche o Audi ofereixen components com fibra de carboni per tenir dades essencials per a la mateixa evolució dels vehicles. “A ells els surt barat perquè estan fets per estudiants que no cobren, i apareix el logotip en els informes posteriors, i als equips els serveix per tenir recursos per als cotxes sense cost”, afegeix.

Algunes companyies locals també posen el seu granet de sorra amb la cessió d’espais o de furgonetes perquè els equips es traslladin a les competicions. Així és com treballen una part dels patrocinadors de Dynamics de l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, que participen al certamen amb un motor de combustió d’una KTM Duke 690 que enguany els ha permès superar dues de les tres curses de resistència. “Hem millorat molt en fiabilitat”, destaca Joan Jamilà, un dels team leaders.

Dynamics UPC participa amb un vehicle de combustió amb un motor d’una KTM / Imatge: Cedida

A més del pressupost, que no els permet “anar més enllà de la combustió”, se’ls suma que la facultat no compta amb cap estudi d’electrònica o telecomunicacions, motiu pel qual pensar en un model electrònic no es troba en els plans a curt termini.

Els equips s'enfronten a proves estàtiques i dinàmiques valoren des dels costos i la innovació fins a la velocititat o la resistència

Valor afegit al CV

L’equip manresà competeix des de fa set anys amb una mitjana de 40 integrants. “El motiu principal per entrar-hi és l’aspiració d’arribar al món de la competició i a la F1”, relata Jamilà, “tenir al currículum aquesta experiència a la Formula Student et dona un extra que les empreses valoren molt”. I és que per participar-hi cal “compromís, ganes de treballar, estar disposat a dedicar-hi moltes hores i adquirir una experiència pràctica vital que no trobes a la carrera, com la capacitat de dissenyar una peça que ha de ser viable per a la fabricació i muntar-la posteriorment al cotxe”.

Però no es tracta només de la part més tècnica, sinó que Folch recorda que el projecte també demana bregar amb una part de gestió: “Has de valorar pressupostos, costos, estar en contacte amb empreses i tenir en compte els patrocinis, organitzar l’equip... És un coneixement general que et dona un clar avantatge als ulls de tercers”. Bona part dels alumnes que han participat en e-Tech Racing forma part o ha iniciat la seva carrera laboral a Seat, i alguns, tot i que menys casos, han arribat a la Fórmula 1. “Obre la porta a un món difícil d’accedir si no tens aquesta experiència”, insisteix.

Algun dels participants a la Formula Student ha aconseguit fer el salt a la Fórmula 1 o formar part de marques com Seat

Tecnologia alemanya al capdavant

Si entre els resultats de les diverses proves de cada competició hi ha un país que despunta, aquest és clarament Alemanya. La clau es troba, segons Folch, en el pressupost: “Allà les universitats i les empreses inverteixen molt en aquests equips perquè creuen que és una aposta de futur. Fins i tot permeten als estudiants dedicar-s’hi íntegrament amb una mena d’any d’impàs”. Tot i que el sistema és un punt a favor, la membre de l’equip barceloní reconeix que és un dels països amb més nombre de vehicles en pista, seguit del Regne Unit i Espanya. De fet, l’Estat espanyol compta amb tres equips punters: els de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona i de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, i el de la Universitat Politècnica de València.