Biel Glasses, l’evolució intel·ligent de les ulleres tradicionals

El dispositiu desenvolupat per la ‘start-up’ catalana empra algoritmes per localitzar els obstacles del terreny i alertar l’usuari

Categories:

Marc Vilajosana

Les ulleres de Biel Glasses enregistren l'espai amb càmeres estereoscòpiques
Les ulleres de Biel Glasses enregistren l'espai amb càmeres estereoscòpiques | Biel Glasses

La pèrdua de visió és una patologia que afecta moltes persones a mesura que es van fent grans. Les ulleres poden ajudar a corregir els problemes de vista fins a un determinat punt, però algunes afectacions, com la reducció del camp de visió perifèrica, no es poden solucionar amb elles. És per situacions com aquestes que neix Biel Glasses, una start-up catalana assentada a Barcelona Activa que ha dissenyat unes ulleres intel·ligents que analitzen l’entorn amb càmeres estereoscòpiques per evitar caigudes i ensopegades a les persones que les utilitzen.

La idea del producte és fruit de l’experiència personal. El fill dels dos cofundadors de la companyia, en Biel, va ser diagnosticat amb un problema de visió que no tenia una solució al mercat, raó que va motivar als seus pares, metgessa i enginyer electrònic respectivament, a cobrir aquest forat. “L’objectiu de tot plegat és donar mobilitat i autonomia a aquestes persones que pateixen baixa visió, que gairebé els obliga a anar amb un gos o un bastó com si fossin cegues”, explica el CTO de la companyia, Jordi Puig.

Les ulleres de Biel Glasses enregistren l'espai amb càmeres estereoscòpiques, en milloren la qualitat i la mostren a l'usuari amb senyals que marquen els obstacles

Per fer-ho, la robòtica i la intel·ligència artificial (IA) són dues tecnologies clau en el seu funcionament. “A partir de la imatge estereoscòpica, obtenim l’escena en tres dimensions i l’acostem a l’usuari a través de les ulleres”, assenyala el CTO de Biel Glasses. L’ús d’algoritmes entrenats és el que permet que el dispositiu sigui capaç d’interpretar el terreny amb claredat i, d’aquesta manera, donar les indicacions necessàries per evitar que les persones tinguin problemes a l’hora de desplaçar-se. “La nostra intenció és respectar la visió romanent de les persones, que és un valor que tenen i no volem menysprear”, assegura Puig.

Senyals visuals per acompanyar la baixa visió

Per mostrar les indicacions als usuaris, les Biel Glasses empren senyals visuals per alertar sobre els possibles perills. D’aquesta manera, si la persona està a punt de trobar-se amb els glaons d’unes escales, l’aparell l’avisarà amb fletxes i altres figures de fàcil comprensió: “Se li indiquen amb diferents nivells de color segons les distàncies i amb uns indicadors de direcció perquè pugui ser conscient de quin lloc hi ha l’obstacle encara que no estigui mirant cap allà”.

Amb la intenció de testejar el bon funcionament del seu producte, Biel Glasses ha col·laborat amb la doctora Eulàlia Sánchez de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “Allà hem desenvolupat un laboratori on es fa circular els pacients que pateixen aquesta malaltia per unes passarel·les i uns obstacles i validem si amb unes senyalitzacions o unes altres aquestes persones poden moure’s més tranqui·lament, de manera més assistida, més o menys segures i més ràpidament”, desvela Puig, tot amb la intenció que "se sentin més confortables en aquest entorn”.

Puig: “La nostra intenció és respectar la visió romanent de les persones, que és un valor que tenen i no volem menysprear”

Ara com ara, Biel Glasses ha desenvolupat un primer prototip que ja compta amb validació europea, i es troba en la cerca de finançament per portar el producte al mercat. Els seus impulsors són conscients que l’alt cost de les ulleres, que es troba sobre els 5.000 euros, pot ser una dificultat, però comparen la seva situació amb les alternatives actuals: “Els gossos guies són molt difícils d’aconseguir i tenen un cost molt elevat, entre els 17.000 i els 30.000 euros”. Així mateix, l’assistant manager de l’empresa, Raúl Abril, explica que els problemes de baixa visió afecten set vegades més persones que la pèrdua de visió total i tenen molta presència en el col·lectiu diabètic, fet que implica que es tractarà d’un producte el cost del qual serà cobert parcialment o totalment per la Seguretat Social.