Celebrar un casament en ‘streaming’

Celebrate the day permet retransmetre les celebracions perquè els familiars i amics dels nuvis que no puguin ser-hi segueixin la cerimònia en directe

Categories:

Aida Corón

La 'start-up' Celebrate the day ofereix un sistema per fer casaments en 'streaming'
La 'start-up' Celebrate the day ofereix un sistema per fer casaments en 'streaming' | Pixabay

La paraula streaming podria ser perfectament una de les escollides per definir el confinament i el daltabaix que va suposar el confinament. En una primera fase, perquè el consum de continguts a les plataformes en línia es va disparar; en una segona, perquè serveis bàsics com l’educació i la salut van reprendre l’activitat en remot. Però també perquè es van viure situacions tan anòmales i alhora divertides com organització de vermuts, cerveses i altres trobades amb amics i familiars a través d’una pantalla. Si la vida ha canviat tant, per què no celebrar un casament a distància? Això és el que fa la start-up Celebrate the day, encarregada d’oferir als nuvis una manera de tenir tots els convidats a la cerimònia sense haver de patir per agenda, viatges de molts quilòmetres o riscos de contagis.

El coronavirus la va acabar d’impulsar, però la idea d’oferir retransmissions del “sí que ho vull” és un projecte que rondava pel cap de la Marta Guiu des de feia anys. “Vaig anar a un casament on la núvia era de fora i va intentar compartir el moment amb uns familiars que no havien pogut venir a través de Skype. El portàtil va caure de l’altar i va haver de ser el millor amic de la parella qui el va aguantar. Llavors vaig pensar: quantes parelles s’hi deuen trobar”, explica. Davant el context que va generar la covid-19, Guiu va pensar que era un “ara o mai”, i s’hi va llançar de cap.

La tecnologia que ho fa possible

Tot i que la proposta inicial era dissenyar i crear un programari propi, el cost que calia assumir per cobrir aquest part era massa elevat. La via va ser cercar un partner tecnològic que els pogués proveir del software i l’escollit va ser Watchity. “Amb ells hem aconseguit treballar amb una eina que no és ni Zoom ni Skype, les típiques, sinó amb una plataforma que permet fer una realització professional amb diverses càmeres”, apunta la fundadora. Celebrate the day va presentar les seves necessitats i la companyia barcelonina, que ja oferia un sistema que s’hi adaptava, els va proveir de la part tècnica.

Watchity cobreix la part tècnica amb una plataforma que permet fer una realització professionals dels casaments i retransmetre’ls

Les parelles que vulguin oferir el seu casament en streaming només han de contractar el servei i la start-up s’encarrega de portar l’equip de persones i material per gravar les imatges i retransmetre-les als convidats que hagin rebut l’enllaç. És un accés privat i que s’envia únicament a qui els nuvis indiquen, admet fins a 100 persones en directe alhora i permet descarregar-se el directe. Així, familiars i llunyans que no es poden desplaçar, poden formar part de la celebració. L’objectiu final és oferir “una eina professional que sigui específica per a aquest objectiu i no una per a videotrucades”, matisa Guiu.

L’empresa també permet que videògrafs professionals contractin la solució tecnològica i puguin oferir-la als seus clients. “Així els ajudem a no haver de passar pes les xarxes socials i fer-ho tot públic perquè les persones que no poden ser-hi també ho segueixin”, destaca l’emprenedora, “si ho retransmets des de YouTube, perds tots els drets; i si tries Instagram, segurament tindràs problemes amb la limitació de temps”. Dificultats que Watchity té resoltes.

Ampliar el mercat amb la tecnologia

La tecnologia, en aquest cas, té una segona virtut: permet sortir de les fronteres per buscar més clients. “A Catalunya hi ha menys casaments per a Andalusia, però amb el programari podem tancar feines on les persones que estan amb la càmera estiguin a Granada i nosaltres des d’aquí fem tota la realització”, posa com a exemple, “ens facilita treballar amb equips dispersats per tot l’Estat espanyol i arribar a més persones”.

L’ús de la tecnologia permet ampliar el mercat i buscar clients fora de Catalunya

Malgrat que abans de la pandèmia aquest servei era impensable, i no hi havia competència en el mercat, Guiu reconeix que tendirem cap a una hibridació que multiplicarà el nombre de companyies que ofereixin l’streaming. I es veurà més enllà dels casaments, per això no descarta ampliar amb altres grans esdeveniments un cop tinguin aquest segment consolidat.