Sharingful, la solució catalana davant l’excés de subscripcions digitals

L’aplicació desenvolupada a Osona incorpora un servei per a compartir comptes de fins a 11 plataformes diferents

Marc Vilajosana

Sharingful compta actualment amb 11 plataformes per a compartir subscripció, més de la meitat centrades en la música
Sharingful compta actualment amb 11 plataformes per a compartir subscripció, més de la meitat centrades en la música | Cedida

El vídeo sota demanda (VOD) ha normalitzat la seva presència al territori: un 63,2% dels catalans consumeix continguts d’aquest tipus de plataformes, segons el Consell de l’Audiovisual a Catalunya (CAC), xifra que puja fins al 90,7% entre els joves de 18 a 24 anys. Però amb la gran quantitat d’opcions al mercat, sovint es fa difícil triar-ne només una o dues. Per donar una resposta a aquesta situació neix Sharingful, una aplicació dissenyada des de la comarca d’Osona amb la finalitat d’oferir un espai per compartir subscripcions digitals.

“Vam veure l’oportunitat quan navegàvem per internet i vèiem que molta gent buscava altres usuaris per compartir les despeses”, relata Guillem Vestit, cofundador del projecte juntament amb Gerard Garrote. Tots dos provenen d’Osona i van idear l’aplicació com a treball final del grau en Enginyeria en Multimèdia, Aplicacions i Videojocs de la UVic. “El que possibilitem és tenir diverses plataformes al preu d’una”, comenta el cofundador.

Vestit: “Sharingful possibilita tenir diverses plataformes al preu d’una”

Sharingful ofereix actualment compartir subscripcions de fins a 11 plataformes diferents, que es divideixen entre aplicacions de música, cinema, esports i llibres. Un cop registrat, l’usuari pot crear una família en què ofereix a altres usuaris unir-se a la subscripció d’una plataforma concreta, o bé unir-se a una ja existent. “Nosaltres només fem d’intermediaris, la funció principal és agrupar-los”, explica Vestit.

En aquest sentit, el gran obstacle és la desconfiança de la gent a compartir subscripcions amb desconeguts. Què passa si pago la meva part, però el gestor del compte canvia la contrasenya? El cofundador de la plataforma indica que són ells qui gestionen totes les transaccions, i per tal de crear una família cal vincular el compte de la plataforma en qüestió, de manera que tots els pagaments són automatitzats. Vestit manifesta que encara no s’han trobat cap cas d’impagaments o impossibilitat d’accés als serveis, però que, en cas que succeís, els usuaris poden reclamar una devolució dels diners.

Enfocament en la música amb expectatives de noves plataformes

Avui dia, més de la meitat de les subscripcions disponibles a Sharingful se centren en serveis de música sota demanda, tals com Spotify Family, Amazon Music Unlimited o Google Play Music. En segon lloc se situa el cinema amb tres plataformes (Netflix Premium, HBO i Disney+), mentre que els esports i els llibres només compten amb una plataforma cadascun, DAZN i Nubico respectivament.

Sharingful compta ara mateix amb 11 plataformes, més de la meitat dedicades a la música, però pretén afegir-ne més en el futur en funció de les preferències del públic

“El primer que vam fer va ser cercar quines plataformes permetien compartir subscripcions, i després vam buscar els termes i condicions de cadascuna per comprovar si es podien compartir amb amics, familiars o desconeguts”, explica Guillem Vestit. El cofundador revela la intenció d’incorporar noves plataformes “segons el que ens diguin els nostres usuaris”, tot i que en aquest moment encara es troben en “una fase molt inicial” del projecte.

Actualment Sharingful només està disponible com a pàgina web, però els seus creadors tenen com una de les seves prioritats desenvolupar una aplicació per a mòbils del servei. La plataforma també comptarà amb noves funcionalitats com un sistema de missatgeria interna entre els membres d’una mateixa família. “Realment ha sigut un pas endavant molt gran per tot el que comporta. Estem molt contents, és per estar orgullosos haver tirat aquest projecte endavant”, admet Vestit, qui revela que els dos cofundadors compaginen la gestió de la plataforma amb els seus oficis.