Professora de la UPC i vicedegana del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya

El cas Judit Girò o el mal costum de no dir el nom de les dones que són notícia

"Són massa els titulars que no diuen el nom de la premiada, com tants cops ve passant quan la premiada és dona"

Catalunya està de festa! La Judit Giró, enginyera biomèdica catalana, ha guanyat el premi James Dyson Award 2020 amb el The Blue Box, un dispositiu biomèdic que en un futur permetrà a les dones fer-se una prova de càncer de mama a casa, sense dolor, ni radiació i a baix cost. El The Blue Box permet la detecció del càncer sobre una prova d’orina amb una taxa de classificació del 95% gràcies a un mètode d’intel·ligència artificial que s’executa en el núvol amb les dades que el dispositiu detecta de la mostra i envia el resultat de retorn al dispositiu.

Felicitats, Judit Giró. Un orgull! És tan emocionant veure com la Judit, noia, jove i catalana té aquest talent! Moltes, moltes felicitats; de part meva, i de les entitats que represento, entre les quals, algunes que patim per la manca generalitzada de vocacions tecnològiques femenines, estereotip que la Judit molt lloablement trenca.

És un goig veure que una gran part de la premsa s’ha fet ressò de la notícia i que el premi de la Judit Giró bull a les xarxes. Però si bé la felicito amb tota la sinceritat, no és aquest el motiu d’aquesta nota, sinó dirigir-me a la premsa amb una reflexió que les comissions de gènere fa temps que anat fent amb més o menys veu alçada.

"Són massa els titulars que donen aquesta notícia sense dir el nom de la premiada, com tants cops ve passant quan la premiada és dona"

A la premsa, doncs: està molt bé que feu la notícia. No podria ser d’altra manera, donada la rellevància del fet. Però per què tituleu “una jove”, “una catalana”, “una estudiant”, “un inventor!”… Són massa els titulars que donen aquesta notícia sense dir el nom de la premiada, com tants cops ve passant quan la premiada és dona (i recordo aquí el rebombori que va aixecar el mateix comportament de la premsa per la notícia del premi Nobel d’Esther Duflo el 2019, on una gran part dels titulars posaven el nom del seu marit i a ella es referien com l’esposa o altres substituts del seu nom propi). No dubto que la major part de les vegades aquests titulars anonimitzants no són voluntat d’invisibilitzar el talent femení, però fa temps que ho anem fent notar i encara n’hi ha massa d’aquest tipus a premsa.

Com que aquests dies la notícia del premi de la Judit Giró surt a molta premsa i xarxes, i s’observa el fenomen de manera molt palesa, m’he permès fer una mica de recull perquè anem agafant tots consciència d’aquesta diferència de tractament dels titulars de les notícies quan el protagonista és home o és dona. Fixeu-vos: titulars de la notícia del premi de la Judit.

  • La República Checa: “Una tarragonina inventa un detector revolucionari de càncer de mama“
  • Regio7: “Una catalana desenvolupa un dispositiu per detectar el càncer de mama amb una mostra d’orina a casa“
  • Alimarket: “Una española gana el concurso internacional The James Dyson Award 2020“
  • Estar Informado:”Estudiante inventor gana premio por dispositivo de detección de cáncer de mama“
  • Nacio Digital: “Una jove catalana desenvolupa un dispositiu per detectar el càncer de mama amb una mostra d’orina a casa”

Per descomptat, n’hi ha d’altres que sí que visibilitzen la persona. Alguns exemples:

  • Diari mes: “La vallmollenca Judit Giró, premiada per un dispositiu que detecta el càncer de mama“
  • NIUS: “Judit Giró, inventora de un detector de cáncer de mama en casa y por la orina: “Si un perro puede hacerlo, la ingeniería también“
  • MujerEmprendedora: “La española Judit Giró gana el concurso internacional The James Dyson Award 2020“

Agraïda que alguns mitjans vagin aplicant la perspectiva de gènere als seus titulars.

Per acabar-ho d’il·lustrar, quan la premsa parla d’homes premiats (als que, per descomptat, també felicito) és més difícil que obviïn el nom en els titulars. Aquí teniu un petit recull de les mateixes publicacions esmentades a dalt, però anunciant premis masculins:

  • La República Checa: “Quico Sallés, premi nacional de comunicació Tarragona 2020”
  • Regió 7: “Francesc Serés guanya el 2n Premi Proa amb la novel·la ‘La casa de foc’”
  • Naciodigital: “Raül Romeva guanya el Premi d’Assaig Irla 2020″
  • ElPaís: “El poeta Francisco Brines gana el Premio Cervantes: ‘Mi madre estaría muy contenta porque creía que no iba por el buen camino’”
  • Listindiario: “Nelson Cruz gana el premio Muhammad Ali Humanitario y rompe en llanto”
  • Cmma: “Tomàs Molina rep el Premi Aster Comunicació Professional de l’Escola de Negocis ESIC”

Serveixi aquest recull de mostra de com es podria des del periodisme contribuir fàcilment, entre moltes altres coses, a implementar la perspectiva de gènere al sector, que hauria de donar exemple perquè és mediàtic.

Etiquetes