CEO d'Etailers Ecommerce

Nadal s’anticipa: 11.11, Black Friday i la supervivència del comerç

"Cal oblidar-se de competir amb Amazon i els grans ecommerce, i aprofitar els canals digitals que tenim al nostre abast"

La setmana passada vam viure a Catalunya i Europa un impacte més gran del dia de les compres a la Xina: l'11.11 o dia del solter. A les tradicionals campanyes d'AliExpress s'han unit ja molts altres ecommerce, però encara a una gran distància del que suposa aquest gran dia del consum al país asiàtic. Segons les dades publicades per Alibaba, van participar més de 350.000 marques locals i internacionals, que en poc més de mitja hora ja havien superat les vendes de 2019. El festival per excel·lència de les compres a la Xina ha batut tots els rècords aquest any arribant als 498.200 milions de iuans (uns 64.000 milions d'euros) venuts a través d'internet per les plataformes del Grup Alibaba, duplicant pràcticament les vendes de l'any passat (per posar en context aquesta xifra, el grup Inditex en tot un any va facturar molt menys de la meitat en tot el 2019, 28.286 milions d'euros).

Font: Statista

No hem sortit de l'11.11 i aquesta setmana ja estem veient campanyes de molts ecommerce i de cadenes de retail anunciant els descomptes del Black Friday, avançant-se a la data oficial del divendres 27 de novembre. Ja podem parlar de les Black Weeks, o fins i tot del Black November, ja que són molts els negocis que intenten fer del mes de novembre el que era abans el mes de les rebaixes de gener, però mirant d'anticipar les compres de Nadal.

Enguany aquesta jornada o setmanes de moltes ofertes i promocions, i de consum agressiu, arriba enmig d'una pandèmia i una crisi que han impactat molt en la forma de consumir de les persones i famílies, essent el canal online un dels grans beneficiats. A causa de les restriccions en el retail, al confinament i a un major temps que passem a casa, el consum presencial ha disminuït mentre que el consum online s'ha accelerat.

A més a més, en moments de crisi, de molta gent en ERTO, ERO o sense feina, i on s'ha reduït el poder adquisitiu de les famílies i ha augmentat l'estalvi, estem veient que els diners per gastar són menys, el consumidor fa compres més reflexives, fa cerca de promocions i ofertes per trobar el millor preu... i aquest comportament encara beneficia més els canals en línia. Possiblement aquest Black Friday es converteixi en dies més negres per al comerç de carrer que no participa en l'entorn digital perquè els valors de l'atenció personalitzada i de l'experiència a botiga han passat a un segon terme en aquests moments. Per altra banda, en haver reduït les despeses familiars en altres productes com el turisme, oci o restauració, també hi ha una oportunitat per activar el consum en el comerç, ja que part d'aquests diners es dedicaran als regals i al consum a casa durant aquesta campanya nadalenca, i probablement no es vegi afectada pel que fa a volum de diners destinats. Sens dubte, l'11.11 i el Black Friday són una oportunitat per estimular el consum amb preus molt baixos que permeten anticipar les compres de Nadal, però que també per redueixen pel comerç presencial els marges de venda i aturen les compres a l'octubre.

"Possiblement aquest Black Friday es converteixi en dies més negres per al comerç que no participa en l'entorn digital perquè l'atenció personalitzada i l'experiència han passat a un segon terme"

Un dels grans beneficiats dins dels grans jugadors en comerç electrònic és el gegant Amazon. A més del creixement que experimenta any rere any, en el segon trimestre del 2020 ha assolit un rècord de vendes que ha trencat la tradicional estacionalitat de Nadal, superant fins i tot les vendes de la campanya de 2019, i provocant un segon pic que podem veure en la gràfica de més a sota. Veurem també si aquest darrer trimestre de l'any supera el creixement habitual, amb un esglaó d'augment més enllà del que seria previsible gràcies a la pandèmia.

LeyenNet revenue of Amazon from 1st quarter 2007 to 2nd quarter 2020 (in billion U.S. dollars) / Font: Statistada

La pandèmia està deixant guanyadors i perdedors en el retail. Com més digitals siguem, més fàcil serà estar entre els guanyadors. Estem sentint alcaldes de moltes ciutats cridant a favor del petit comerç, i fins i tot demanant el boicot a Amazon. Moltes associacions empresarials també parlen que el tancament de centres comercials en algunes comunitats (com Catalunya en aquests moments), les restriccions de mobilitat i en l'aforament dels punts de venda, dispararan les vendes online en detriment de les botigues físiques, posant en risc la campanya de vendes de Nadal tan esperada per tothom i la supervivència de molts comerços, per la qual cosa demanen poder reobrir com més aviat millor i fer campanya de conscienciació a favor del comerç de proximitat.

"Cal oblidar-se de competir amb Amazon i els grans ecommerce, i aprofitar els canals digitals que tenim al nostre abast i la proximitat i omnicanalitat que podem oferir per connectar-nos amb els nostres clients"

El comerç necessita aprofitar els canals online i adaptar-se, l'enemic no és només Amazon, ja ha tingut molts enemics i canvis en el passat (grans superfícies, centres comercials...), i no es podrà aturar el creixement del comerç electrònic. Cal oblidar-se de competir amb Amazon i els grans ecommerce, i aprofitar els canals digitals que tenim al nostre abast i la proximitat i omnicanalitat que podem oferir per connectar-nos amb els nostres clients. El comerç està viu, el comerç continuarà, però només sobreviuran aquells que s'adaptin, com sempre.

Esperem que la situació de la pandèmia a Catalunya millori i que aquesta campanya de Nadal no sigui negra per al petit comerç, ja que pels canals en línia serà sens dubte una gran campanya