Director acadèmic del Blockchain Institute & Technology
Ethereum, la tecnologia del futur?
"Si caiem en errors del passat, convertirem les DEFI en un camp de batalla sense estratègia ni una correcta expansió"
Durant tot aquest 2020 hem vist com les finances descentralitzades (DEFI) han cridat l'atenció tant del mercat majorista com del detallista. No perdem la perspectiva, és un sector encara immadur, volàtil i amb molts aspectes a millorar en tots els àmbits, però no hi ha cap mena de dubte que som davant una veritable democratització dels diners a tot el planeta, sense que el sistema regulador, els països i els seus experts sàpiguen que fer-ne.
No oblidem la naturalesa descentralitzada de Ethereum i l'alt grau de dificultat que això té a l'hora d'escalar un projecte tecnològic que té només tres anys de vida. Saber identificar la necessitat que sorgeix en cada etapa de desenvolupament de la tecnologia blockchain és una visió que pocs poden tenir. Fins i tot les persones que es troben al capdavant de projectes com Cardano, Ethereum o MakerDao treballen a 20 anys vista, i no en què està passant ara, sinó en quin problema ens podem trobar en el futur per solucionar-lo. La clau està en el treball de millora en 3 àrees molt delicades: interoperabilitat, escalabilitat i finançament.
"Saber identificar la necessitat que sorgeix en cada etapa de desenvolupament de la tecnologia ‘blockchain’ és una visió que pocs poden tenir"
En la interoperabiliat es necessiten blockchain que no siguin sordes ni mudes; mentre que en l’àmbit de l’escalabilitat cal tenir en compte la velocitat, l’ample de banda i l’emmagatzematge. Finalment, quan parlem de finançament, ens referim a saber crear un tresor i gestionar-lo adequadament.
Solucions com Swaps han catapultat a un altre nivell la importància de l’ecosistema Ethereum, però alhora l’han limitat a tokens amb estàndard ERC-20. En canvi, Binance ha treballat per adaptar-se i ajustar el seu enfocament a acceptar altres tokens i fer arribar així nous sistemes al sector de les finances descentralitzades.
Sembla que el lema de Ethereum és “lent i constant”, ja que no necessita d'una major velocitat com altres projectes pel fet que gaudeix de la més gran quantitat de desenvolupadors treballant sobre la seva xarxa, i això li fa ser el rei pel que fa a desenvolupament de d’apps.
"Si caiem en errors del passat, convertirem les DEFI en un camp de batalla sense estratègia ni una correcta expansió"
Així i tot, necessita del suport de projectes d'escalabilitat de segona capa com Matic Network per a ajudar-lo a ser completament funcional en un menor espai de temps. Si caiem en errors del passat, convertirem les DEFI en un camp de batalla sense estratègia ni una correcta expansió. Els pitjors enemics en aquest tema som nosaltres mateixos, qualsevol fallada està sent vigilat amb lupa per part de tots els laggards.