CEO d'Etailers Ecommerce

El comerç electrònic al 2024

"La inflació, un lleu aterratge del creixement i els reptes motivats per la IA marcaran l'any"

Ja hem passat les festes de Nadal i, per tant, l’època de més vendes del retail físic i també de l’online. La campanya va arrencar, com sempre, amb el Black Friday, amb Espanya com el país d’Europa amb més increment de vendes en línia (10%) segons la consultora de dades Nielsen IQ. Encara no tenim dades oficials de com ha anat la campanya de Nadal, però aquesta xifra va molt en consonància amb les publicades per la CNMC el passat 5 de gener, que indicaven que el comerç electrònic a l’estat espanyol va superar els 20.000 milions d'euros en el segon trimestre de 2023, un 12,7 % més que l'any anterior en volum (14,1% en transaccions).

EVOLUCIÓ TRIMESTRAL DEL VOLUM DE NEGOCI DE L’ECOMMERCE. En blau, el volum total de negoci; en groc, la variació interanual.

Que el comerç electrònic continua creixent és un fet; que cada vegada és més madur, també. I això desemboca en una concentració de companyies perquè molts comerços electrònics ja no creixen —o ja no són rendibles— i tanquen o es fusionen. Fins i tot els grans, com Amazon, han aturat algunes de les seves inversions. Amb aquesta situació de mercat, podríem anomenar set reptes, prou importants, de cara a aquest 2024.

  • Posar el focus en la fidelització i la recurrència serà cada cop més important, tenint en compte que Espanya i Europa són ja mercats molt madurs i portaran l'ecommerce a un creixement basat en la freqüència i despesa mitjana de la compra, que no pas en el nombre de compradors.                                                        
  • Internacionalització i obertura a tots els mercats, amb logística pròpia o integrada amb distribuïdors quan és necessari, i gestionant tot el crossborder directament o amb el suport de tercers. Per als fabricants, a més, és clau ajudar a vendre online als seus distribuïdors, i liderar la venda de la seva marca a tots els mercats d'una forma coherent i no delegada mercat a mercat.                                     
  • Full commerce, en especial per part de marques que no tenen retail propi. Consisteix a delegar i integrar la totalitat dels serveis d'una botiga en un partner (administració de catàlegs, campanyes, màrqueting digital, atenció al client, cobrament i facturació, logística...), permetent a la marca o a qualsevol negoci focalitzar-se en l'estratègia i ser recolzada per un expert.                                                    
  • Tot al mòbil. Fa anys que l'ús i trànsit mòbil és massiu en l'ecommerce, però encara en queden molts que no faciliten la compra online des dels dispositius i, per tant, tenen una necessitat urgent de transformar-se o morir.       
    “Posar el focus en la fidelització serà cada cop més important. Espanya i Europa són mercats ja madurs i el creixement es basarà en la freqüència i la despesa mitjana, més que no pas en el nombre de compradors”
           
  • Creixement del B2B. Tant els fabricants com els distribuïdors han de digitalitzar i transformar la seva forma de vendre i donar serveis als seus clients, a través de plataformes Bussiness to bussiness (B2B) i, en molts casos, aprofitant per obrir també la via B2C (Bussiness to consumer).                                                                               
  • La rellevància de les xarxes socials i les compres en viu, tradicionalment aplicades al B2C, però cada vegada més creixent també en el B2B.                                                       
  • Els mercats de segona mà i recondicionats són mercat de creixent interès, impulsats per la consciència ambiental i també per la situació econòmica. Marques com Zara ja n’han anunciat el llançament.
EVOLUCIÓ TRIMESTRAL DE TRANSACCIONS EN COMERÇ ELECTRÒNIC. En blau, nombre d’operadors; en groc la variació interanual.

I com a punt de més impacte a tenir en compte està la intel·ligència artificial (IA), que revolucionarà tots els sectors, i també l'ecommerce:

  • IA per a personalització. La IA, sens dubte, canviarà la recerca actual basada en paraules clau, per passar a una recerca més natural que permetrà un ecommerce conversacional, a través de la veu, amb recomanacions i un layout personalitzat.                                                                                                                              
  • IA per a atenció al client. Tant abans com després de la venda, podrem interaccionar d'una forma més natural amb els clients, tot ajudant a recomanar els productes més adequats, solucionant dubtes, tramitant les comandes o donant resposta i ajuda a les incidències que sorgeixin.                                                                                                 
  • IA per a SEO (Search Engine Optimization). Representarà una ajuda en la creació dels títols i metes, no només per posicionar-nos millor en els cercadors, sinó també en les noves recerques que es faran cada vegada més a través d'eines com ChatGPT.                                                                                                                   
  • IA per a generar continguts per a les categories, fitxes de producte o continguts per al blog, i en diversos idiomes, a més de dissenyar les peces gràfiques i layouts complets i molt personalitzats.                                                                  
  • IA per a la gestió de les xarxes socials. Anàlisi dels comentaris i les interaccions per comprendre millor la percepció de la nostra marca, monitoratge de qualsevol problema o incidència per poder reaccionar al més aviat possible i de la millor forma, automatitzant respostes als comentaris i les preguntes més comunes.                                                 
  • IA per a la gestió de l'estoc, ajudant a millorar la predicció de la demanda necessària.

En conclusió, tenim per davant un 2024 que continuarà marcat per la inflació (com els dos anys anteriors), per un lleu aterratge del creixement del comerç electrònic i també pels desafiaments motivats per la IA, la robòtica i una tendència a un consum més sostenible que canviaran la forma de cercar productes i també de consumir.