Software Engineer a VMWare i sòcia de les Young It Girls

TikTok tics: l’amenaça fantasma

"El trastorn, similar a la síndrome de Tourette, sorgeix a partir dels vídeos on 'influencers' imiten aquests moviments"

Les xarxes socials ja porten entre nosaltres uns quants anys. Fent un cop d’ull cap enrere i remuntant-nos als seus inicis, Andrew Weinreich va crear, l’any 1997, la que podria considerar-se la primera xarxa social del món: s’anomenava Six Degrees i permetia crear perfils, localitzar altres membres i crear llistes d’amics. Des d'un punt de vista tecnològic, el concepte de tenir un recurs que permet comunicar-se amb una persona que viu en un altre continent continua sonant com un somni. Però... i si es fa un mal ús d'aquesta eina tan potent?

La quantitat de xarxes socials que hi ha augmenta per moments, però els capdavanters al ‘Top 3’ es mantenen ferms. Facebook, Instagram i Twitter (X, actualment) perduren i cada cop obtenen més usuaris. Altres com TikTok, de creació més recent, apunten fort per derrotar els veterans. Segons dades de Kolsquare, una plataforma especialitzada en màrqueting d’influencers a Espanya, TikTok té 1.051 milions d'usuaris actius mensuals.

A més, segons la revista Marketing Insider Review, els usuaris de TikTok menors de 18 anys són el 28% del total, i els de 19 a 29 anys representen el 35%”. Per tant, més de la meitat de contingut de TikTok està sent consumit per menors de 30 anys. Dit d’una altra manera: el sector de població més influenciable consumeix contingut constantment a través d'una xarxa social amb vídeos de tota mena. Com afecta això als joves? Els està causant danys? I, si és així, quins?

“De veritat volem un món envoltat de tecnologia que ens perjudica o aconseguirem capgirar la truita i construir un futur en què la salut mental sigui realment una prioritat?”

És cert que els continguts que veiem poden ser totalment beneficiosos com, per exemple, una recepta per a fer un pastís de xocolata, sense anar més lluny. Però, i si el contingut que consumim ens perjudica més que no pas ens beneficia? Aquest és el cas dels vídeos on apareix un trastorn de moviments funcionals del cos que és una variant de la síndrome de Tourette convencional. La comunitat mèdica ha batejat aquest fenomen com a "TikTok tics", ja que la seva aparició sembla estar relacionada amb aquesta popular xarxa social on abunden els vídeos d'influenciadors que mostren els seus tics, sovint utilitzant el hashtag #Tourette o #síndrome de Tourette. 

Segons el doctor Juan Darío Ortigoza, de l'Hospital Joan de Déu, s’ha de tenir present que, moltes vegades, la imitació no es fa de manera expressa. Sovint l'adolescent “ni tan sols és conscient que està fent aquests moviments”. Cal tenir en compte que aquest trastorn es dona en adolescents que passen moltes hores davant de les pantalles i poden imitar els tics que veuen per guanyar acceptació social. Així, allò que comença com una innocent imitació, acaba per fixar-se en la seva conducta. 

Eines que haurien de fer el bé acaben generant més problemes encara: tics, trastorns alimentaris, ansietat… De veritat volem un món envoltat de tecnologia que ens perjudica o aconseguirem capgirar la truita i construir un futur en què la salut mental sigui realment una prioritat?