Presidenta executiva de Kreston Iberaudit a Espanya

La revolució tecnològica: un aliat clau per a l’empoderament femení en el lideratge empresarial

"A mesura que avança l'era digital, s'ha de seguir fomentant la igualtat d'oportunitats i entorn empresarials inclusius"

En els últims anys, hem estat testimonis d'un canvi en els equips directius de les empreses, amb un augment de la presència de dones en rols de lideratge. Aquest fenomen ha estat impulsat, en part, pels avenços tecnològics que han obert noves oportunitats per a l'empoderament femení en l'àmbit empresarial. Tot i que les tecnologies juguen un paper important en aquest procés, s’ha de reconèixer que són només un dels molts factors que contribueixen a aquest canvi positiu.

Les tecnologies han obert el camí per a un accés més fàcil a la informació i l'educació, brindant a les dones l'oportunitat de formar-se en àrees com la gestió empresarial, el lideratge i la tecnologia. Les plataformes en línia i les aplicacions educatives han democratitzat l'aprenentatge, permetent a les dones accedir a cursos, recursos i materials d'estudi de qualitat des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Això ha contribuït a reduir les barreres tradicionals d'entrada al món dels negocis i ha creat un entorn més inclusiu per a les dones que aspiren a l'empoderament i el lideratge empresarial.

Els avenços tecnològics han facilitat la conciliació entre la vida personal i professional. La connectivitat digital ha obert la porta al treball remot, brindant a les dones la possibilitat d'equilibrar les responsabilitats familiars amb les seves carreres. Aquestes noves oportunitats flexibles han ajudat a eliminar barreres geogràfiques i horàries, obrint el camí perquè accedeixin a rols directius sense haver de renunciar a la seva vida personal. Ara, més que mai, és possible liderar i fer contribucions significatives independentment d'on ens trobem físicament.

“La connectivitat digital ha obert la porta al treball remot i ha ajudat a eliminar barreres geogràfiques i horàries, permetent que les dones accedeixin a rols directius sense haver de renunciar a la seva vida personal”

Les xarxes socials i les plataformes en línia també han jugat un paper destacable en l'empoderament femení en el lideratge empresarial. Aquestes eines han proporcionat una major visibilitat i han facilitat la creació de relacions laborals sòlides, amb la possibilitat d’establir ponts amb líders i experts en diversos camps. Això no només permet l'intercanvi d'idees i coneixements, sinó que genera noves oportunitats de lideratge i promoció. Ara, més que mai, és factible que les dones connectin amb professionals influents i amb altres dones que comparteixen els mateixos objectius i inquietuds.

La creixent presència femenina en rols directius és un avenç encoratjador en el món empresarial. Tot i que la tecnologia ha tingut un paper rellevant en aquest progrés, és important recordar que l'empoderament de les dones és una tasca col·laborativa i continuada que requereix la participació activa de tots els actors implicats. Les organitzacions han de treballar per implementar polítiques i pràctiques que promoguin la diversitat i l'equitat de gènere. A més, els homes també juguen un paper important en aquest procés, ja que han de col·laborar en la creació d'un entorn empresarial inclusiu i donar suport a les companyes en les seves aspiracions professionals.

“Les empreses han de treballar en estreta col·laboració amb els governs, les institucions acadèmiques i la societat civil per desenvolupar programes de mentoratge i suport que ajudin les dones a avançar en les seves carreres”

A mesura que avancem en l'era digital, és important continuar fomentant la igualtat d'oportunitats i promoure un entorn empresarial inclusiu. La tecnologia pot ser una eina valuosa en aquest camí, però és la combinació d'accions i mesures integrals el que realment marca la diferència en la promoció del lideratge femení. Les empreses han de treballar en estreta col·laboració amb els governs, les institucions acadèmiques i les organitzacions de la societat civil per desenvolupar programes de capacitació, mentoratge i suport que ajudin les dones a avançar en les seves carreres.

Les tecnologies continuen evolucionant i sorgeixen noves oportunitats a cada pas. Aprofitem aquest moment per acompanyar el canvi amb polítiques inclusives, cultura empresarial respectuosa i una mentalitat de col·laboració. Només mitjançant aquesta combinació de factors podrem aconseguir un lideratge empresarial més divers i equitatiu, on les dones puguin brillar i aportar tot el seu potencial. Continuem avançant junts cap a un futur on totes les dones tinguin igualtat d'oportunitats per liderar i contribuir al món empresarial.