Directora d'Innovació i Nous Negocis de Grup Mediapro

Un sector audiovisual català referent, però en contínua evolució

"Una de les grans tendències on Catalunya ha de ser pionera és el 'Synthetic Media': la producció virtual"

L’audiovisual català ha estat i segueix essent una de les indústries de referència de l’Estat. Segons l’informe El sector audiovisual a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, concentra més de 3.600 empreses, amb 6.700 milions d’euros de facturació anuals i més de 31.000 treballadors. És un sector amb un creixement sostingut, que requereix una aposta clara per la innovació i la formació com a element clau de diferenciació i posicionament en el context internacional, a més de les pertinents inversions en noves infraestructures d’avantguarda.

El sector, com tants d’altres, està iniciant el camí cap a la integració de tecnologies exponencials que difuminen i reestructuren la cadena de valor tradicional. I ho fan a un ritme vertiginós. L’aparició de la intel·ligència artificial generativa esborra, en bona part, la relació seqüencial entre els processos creatius i productius. I la producció virtual elimina la relació seqüencial entre la producció i la postproducció. Combinant capacitats i prestacions d’aquestes dues tecnologies, ens trobem davant d’un nou paradigma de cadena de valor i de capacitacions necessàries que obre un nou món d’oportunitats de desenvolupament i creixement.

"El cinema, els videojocs, la publicitat, la producció televisiva i els continguts immersius ja no podem considerar-los sectors aliens entre sí”

D’altra banda, vivim també un moment de redefinició del sector audiovisual des del punt de vista d’activitat econòmica, en diferents dimensions de verticals d’activitat. Aquesta revolució tecnològica implica també un reordenament en la relació entre els sectors de producció televisiva, el cinema, els videojocs, la publicitat i els nous continguts immersius. Ja no podem parlar de sectors aliens entre si, sinó que cada cop més les produccions són multidimensionals i inclouen diferents tipus d’elements creatius i productius. I això es trasllada directament a l’estratègia de creixement en infraestructures, coneixement i tecnologia. Cal pensar a respondre a les necessitats del sector, visualitzant sinergies i elements acceleradors entre aquestes sub-indústries i entre els professionals que hi treballen.

En aquest sentit, una de les grans tendències on Catalunya ha de ser pionera és la producció virtual i la producció del que s’anomena Synthetic Media. L’ús de grans platós equipats amb gegantines pantalles led i incrustacions (chroma key) és cada cop més demandat per la indústria audiovisual, sigui per cinema, sèries o publicitat. Aquest tipus d’equipament suposa diversos avantatges: escurçament dels temps de gravació, optimització dels processos creatius i productius en temps real, estalvi energètic i d’emissions de gasos, per citar-ne alguns. Però, a més de disposar d’infraestructures calen professionals especialitzats en les noves tècniques de disseny, producció de continguts en Unreal, captura volumètrica, etc.

"El centre virtual de Mediapro al 22@ comptarà amb un plató de 500m², una gran pantalla de 235m² de leds i un ‘chroma’ enorme que permetrà triar la millor forma de producció en cada cas”

En aquest sentit, des del Grup Mediapro hem anunciat un pla d’inversions per tenir centres de producció virtual en diversos punts del món. Com no podia ser d’altra manera, el centre de producció de grup al 22@ de Barcelona serà un d’ells, amb un plató de 500 m² que combinarà producció virtual en una gran pantalla amb 235 m² de leds i un enorme chroma que permetrà triar la millor forma de producció en cada cas. I un gran equip de professionals està incorporant un ampli coneixement en aquestes noves tècniques de creació i producció.

Tot això enllaça directament amb una altra de les tendències del sector en l’àmbit de la producció de contingut sintètic, de realitat estesa, virtual o augmentada. La millora de la tecnologia i la capacitació cada cop més experta dels professionals està suposant una gran oportunitat de negoci en la que aquest tipus de produccions s’incorporen cada cop més a entorns com la formació, els showrooms, els punts de venda, l’oci, les experiències o fins i tot als museus. VISYON, companyia del grup especialitzada en la creació d’aquest tipus de continguts, ha desenvolupat amb èxit activacions immersives per marques com CUPRA o Puig, i experiències immersives multiusuari per exposicions com “Sorolla a través de la luz”, una de les de més èxit de l’any a Madrid i que té previst aterrar també a València.

La innovació és un procés continu i incremental en el sector, i d’exemples n’hi ha cada cop més. Alguns dels projectes en els quals treballem són la producció de grafismes 3D immersius, retransmissions de partits de futbol en vertical, postproducció al núvol de cinema i sèries des de qualsevol punt del planeta, producció de lligues professionals d’eSports, ús de la intel·ligència artificial per la millora de processos, disseny i desenvolupament de plataformes audiovisuals (otts), retransmissions automatitzades, redisseny de grans museus com el del FC Barcelona… I, sobretot, detecció del nou talent creatiu a través d’iniciatives com Mediapro Labs.

Indubtablement, la col·laboració publicoprivada i l’impuls de projectes com el Catalunya Media City posarien en un punt d’avantatge global el sector. El gran repte de la multitud d’empreses que el conformen és, sens dubte, disposar de la capacitat de seguir essent competitiu en un context global en contínua evolució.