Fundadora d'Hippo&Perrins i col·laboradora de SomDones

La IA aplicada al màrqueting digital i el debat ètic

"Els algorismes poden analitzar les dades dels consumidors i crear perfils detallats dels seus interessos"

L'aparició de la intel·ligència artificial (IA) ha tingut un impacte significatiu en molts camps. Probablement, més del que la majoria de les persones són conscients avui dia. En les últimes dècades, la IA ha revolucionat la forma en què els professionals del màrqueting digital interactuen amb els consumidors i com es creen i lliuren campanyes de màrqueting. Com a consultora de màrqueting digital, he conegut a fons què ha significat per al màrqueting digital o el món de la publicitat en línia l'arribada d'aquesta tecnologia admirada per molts i odiada per altres.

Una de les formes en què la IA ha canviat el màrqueting és mitjançant la recopilació i l'anàlisi de dades. La IA ha permès als professionals del màrqueting recopilar i analitzar grans quantitats de dades a una velocitat molt més ràpida que mai. Amb la IA, es poden analitzar patrons de dades, identificar oportunitats i realitzar prediccions sobre el comportament del consumidor. Això ha permès prendre decisions més informades sobre com dirigir-se a l'audiència i personalitzar el contingut per satisfer millor les necessitats dels consumidors.

"Amb la IA, es poden analitzar patrons de dades, identificar oportunitats i realitzar prediccions sobre el comportament del consumidor"

La IA també ha fet possible l'automatització de processos de màrqueting, la qual cosa ha alliberat els professionals per centrar-se en tasques més estratègiques i creatives. Un dels exemples és la utilització, ja de forma molt normalitzada, dels xatbots. Aquests robots parlen amb nosaltres en les pàgines web i la seva missió principal és resoldre els nostres dubtes. Són una mostra clara de com la IA ha fet possible l'automatització de l'atenció al client i el lliurament de contingut personalitzat en temps real. Els xatbots poden interactuar amb els consumidors en una varietat de plataformes, incloent-hi xarxes socials i llocs web, i poden respondre preguntes, proporcionar recomanacions i oferir assistència de manera ràpida i efectiva.

No només això, sinó que ha permès el lliurament de publicitat altament personalitzada als consumidors. Els algorismes poden analitzar les dades dels consumidors i crear perfils detallats dels seus interessos i comportaments en línia. Amb aquesta informació, els professionals del màrqueting podem crear campanyes publicitàries altament específiques que es dirigeixen directament als interessos i necessitats dels consumidors. També ha millorat l'experiència d'usuari a internet. Els motors de cerca ja utilitzen la IA per analitzar els patrons de compra i cerca dels consumidors, i oferir recomanacions personalitzades de productes i serveis.

"Els algorismes poden analitzar les dades dels consumidors i crear perfils detallats dels seus interessos i comportaments en línia"

Però com qualsevol cosa a la vida, no són tot avantatges, o almenys així ho veuen alguns. L'últim ha estat el naixement de ChatGPT i softwares de creació d'imatges digitals.

Amb els sistemes d'automatització de campanyes, alguns professionals del màrqueting que gestionaven campanyes de publicitat en línia es queixaven que havien perdut control sobre les campanyes, afectant les inversions i el retorn. Reportaven que no havien notat cap millora cedint el control a la plataforma de publicitat, sigui Google Ads o Facebook Ads, sigui Twitter Ads o Pinterest Ads, per esmentar alguns casos concrets. Més aviat al contrari, els temps d'optimització s'havien allargat i sentien que hi havia un pitjor ROAS (retorn de la inversió publicitària). Però això no té marxa enrere. Aquestes plataformes prefereixen tenir el màxim control per raons òbvies.

ChatGPT probablement és l'invent més increïble i revolucionari des que es va inventar internet. El naixement d'aquest xat dotat d'IA pot suposar un canvi en el paradigma del màrqueting. Alguns experts creuen que pot arribar a destronar el monopoli de Google, si aquest ho permet. De moment, s'ha convertit ja en una eina més per als professionals del màrqueting per crear contingut escrit de qualitat de manera automatitzada. Molt útil per a alguns professionals del màrqueting i molt criticat per una altra secció d'aquests professionals: els redactors als quals els preocupa que el seu treball sigui reemplaçat per una màquina.

El mateix ocorre amb els programes de creació d'imatges digitals. Alguns defensors són feliços per la reducció dels costos que suposa usar aquesta tecnologia i altres, concretament els dissenyadors gràfics, molt preocupats pel seu treball. Alguns dels professionals que estan en contra donen arguments relacionats al fet que la qualitat no és la mateixa. Uns altres parlen de la destrucció de llocs de treball i professions.

"Continuarem necessitant redactors i dissenyadors gràfics fins i tot quan la tecnologia sigui perfecta"

Fent una volta al primer punt, hem de tenir en compte que aquesta tecnologia està en fase larval, acaba de néixer. S'anirà perfeccionant amb el temps. Continuarem necessitant redactors i dissenyadors gràfics fins i tot quan la tecnologia sigui perfecta. I aquesta tecnologia serà la seva millor aliada, una eina més com el Photoshop, l'Illustrator o, més recentment, el Canva. De la mateixa manera que ha anat passant amb les campanyes de publicitat en línia, una part del procés s'automatitzarà i prendrem com a suport la tecnologia, en concret la IA. La prova és que en el cas de professionals que gestionen campanyes, no s'han quedat sense treball, ni sembla que això hagi de passar. El que sí que és possible és que hi hagi un canvi en el procés com contractaran les empreses. Es valoraran més perfils creatius i estrategs que perfils tècnics.

De totes maneres, encara que aquest és un debat molt interessant, el que hem de tenir clar és que, estiguem en contra o a favor, el progrés no es frena i els que sobreviuen són els que saben adaptar-se. I els que, a més, aprenen a utilitzar aquests canvis a favor seu, aconsegueixen l'èxit.