Coordinadora d'un paquet de treball del projecte 'CO3' del programa Horizon 2020

Blockchain i gamificació per generar confiança en l’usuari

"Els creadors usen la gamificació per involucrar els usuaris i incentivar-los utilitzar plataformes amb 'blockchain'"

Blockchain i altres tecnologies de Ledger distribuït (DLT) es van crear per reemplaçar l'arquitectura basada en la confiança d'un tercer mitjançant la implementació d'una prova criptogràfica de treball en una xarxa punt a punt. Aquest tipus d'arquitectura és de confiança perquè no existeix un únic punt. Les cadenes de blocs es basen en registres històrics de creixement continu que emmagatzemen informació dins d'un bloc nou que està connectat a tots els blocs de dades anteriors.

Els nous blocs es validen mitjançant protocols de consens distintius per altres participants de la xarxa abans que s'agreguin a la cadena, superant així l'exigència de l'autoritat d'un tercer. Aquesta tecnologia ha suscitat interès en diferents àrees i empreses que troben en el blockchain i els DLT una oportunitat per generar transparència i confiança en els seus sistemes, però un dels problemes que estan enfrontant és la baixa participació dels usuaris. Els creadors estan usant ara la gamificació (la integració d'elements del joc) per involucrar-los i incentivar-los a usar les aplicacions i plataformes gràcies a l'ús d'insígnies, missions o taules de classificació. D'aquesta manera, oferiran un sistema que aporti confiança en línia entre els que utilitzin aquesta tecnologia, i es pot convertir en una manera de fidelitzar-los i mantenir-los.

"Els creadors estan usant la gamificació per involucrar els usuaris i incentivar-los a usar les aplicacions i plataformes basades en blockchain"

Les bondats del blockchain i la gamificació poden aplicar-se de diverses formes. Com hem vist, les recompenses són una via per premiar els usuaris més actius en aplicacions i plataformes. Un exemple és el projecte CO3 (Tecnologies digitals disruptives per crear, coproduir i cogestionar serveis públics oberts juntament amb ciutadans) que ja s’utilitza en ciutats com Torí, Atenes i París i que consisteix a aplicar la gamificació en una plataforma web i en una aplicació amb blockchain. D'una banda, l'aplicació proporciona confiança amb un sistema de votació d'iniciatives; de l’altra, utilitza alguns elements de joc per a avaluar les propostes governamentals i perquè els ciutadans n’entenguin la complexitat. Per augmentar la motivació i participació, empra insígnies i taules de classificació, que els usuaris també poden valorar.

Atès que les dades de salut són confidencials, els usuaris han de preocupar-se pel nivell de seguretat de la plataforma que utilitzen. StepChain es basa en una xarxa blockchain que ofereix privacitat i seguretat. La seva plataforma utilitza contractes intel·ligents que brinden als entusiastes del fitness consells i lliçons del seu entrenador. Permet fins i tot usar monedes que han guanyat per donar-les a causes filantròpiques. El sistema permet als entrenadors crear contingut i posseir el 100% dels drets de publicació.

La indústria de l'educació enfronta els mateixos desafiaments: falta de transparència, falta de motivació real dels professors i estudiants, i falta de confiança en els mèrits educatius i els títols acadèmics a causa de la falsificació. Un exemple d'ús és BitDegree, que ofereix cursos en línia centrats en programari i tecnologia.

“La gamificació pot ajudar a fer que l'usuari compleixi un paper important i sigui el centre de tot”

La plataforma té un entorn ludificat en el qual als alumnes se'ls assigna un personatge i naveguen pel món virtual completant missions. Realitzar assoliments i completar cursos atorga recompenses i el reconeixement de la plataforma. Tots els certificats acadèmics s'emmagatzemen en la cadena de blocs i s'acumulen en el perfil de l'estudiant. Si aquest després busca feina, pot mostrar el seu progrés com a estudiant i ratificar que és un bon candidat gràcies als seus assoliments, ja que cada participació en les activitats s'adjunten al registre digital de l'estudiant com a blocs.

El blockchain i altres tecnologies de DLT ajuden a generar confiança. Amb la gamificació podem trobar fins i tot, exemples de plataformes que ajuden, com hem vist en aquests casos, a fer que l'usuari compleixi un paper important i sigui el centre de tot.