Desenvolupadora de Negoci del Mercat Indústries Culturals i Creatives d'Eurecat
El metavers i el ‘blockchain’: fer créixer la competitivitat de les empreses
"Les empreses que ara inverteixin en el metavers i el 'blockchain' obtindran més beneficis en un futur"
Paraules com metavers, intel·ligència artificial, Web 3 o blockchain estan sonant cada vegada amb més força com a tecnologies que comencen a formar part de les nostres vides, tant a escala personal com professional. La informació del que significarà aquest canvi disruptiu està generant reaccions oposades que van des de la incertesa i la desconfiança cap a les seves possibilitats, fins a altres visions més eufòriques que defensen la inversió per millorar la competitivitat de les empreses. En si, totes aquestes tecnologies s'estan començant a desenvolupar de manera paral·lela, però també s'estan integrant entre elles donant solucions fins ara inimaginables per a l'ésser humà.
Meta ja ha posat en marxa Horizon Worlds perquè els usuaris comunicaquin a través d'avatars personalitzats, donant l'opció de crear i vendre productes, i gaudir d'experiències úniques. Tot i això, no són els únics que hi estan treballant fort. Altres plataformes com Decentraland o Roblox també ofereixen comprar terrenys, veure exposicions o assistir a concerts, encara que de moment de manera limitada. Però perquè els nous mons virtuals vagin més enllà del videojoc i es converteixin en una rèplica del món real, cal transaccionar entre els diferents serveis. Aquí és on entren els NFT que, mitjançant diferents plataformes blockchain com Ethereum o Wax, garanteixen l'intercanvi de manera segura dels moviments de compravenda, sigui amb criptomonedes, moneda digital o amb la divisa convencional.
"La substitució del món pla i bidimensional del web per 3D fa que les marques s'acostin al metavers perquè ser part de l'impuls en si mateix és un gran èxit de màrqueting"
Aquests nous entorns suposaran un canvi important en la nostra manera de comunicar-nos, relacionar-nos i generar negoci. Per això, moltes empreses es pregunten com poden començar a implementar-los, sobretot les entitats més petites amb més mancança de coneixement i de capacitats d'implementació. En canvi, no passa amb les grans marques, que estan fent les seves accions de màrqueting a través de nous canals i veuen més clarament els resultats. Saben que el metavers i els NFT complementen de manera eficient les seves campanyes i arriben a altres segments més digitals, alhora que les posiciona de manera avantatjosa de cara els competidors. Adidas o Louis Vuitton saben que els consumidors anhelen experiències. Estan cansats de pantalles estàtiques i d’anuncis de vídeo que inunden les xarxes socials i amb la web 3.0 o la tercera era de les xarxes socials, esperen experiències riques i envolupants.
De fet, la substitució del món pla i bidimensional del web per 3D (o, en alguns casos, 4D) està fent que les marques s'acostin al metavers perquè ser part de l'impuls en si mateix és un gran èxit de màrqueting. Les empreses poden crear representacions virtuals dels seus productes per assegurar-se que altres persones puguin trobar-los en aquest nou univers d'una manera molt més interactiva que pels canals més convencionals. Tot i això, aquests nous entorns digitals encara conviuen amb el món fora de línia. Per tant, ser capaç de fer campanyes en paral·lel i complementàries entre canals convencionals i entorns immersius serà crucial per a l'èxit. Així doncs, tant el metavers com els NFT generen oportunitats perquè el client arribi a la marca d'una manera holística i optimitzada. Les empreses poden arribar a noves audiències de manera innovadora i enginyosa, alhora els clients aprofundir, aprendre més i, en última instància, comprar en una experiència única i cohesiva.
"Els nous entorns digitals conviuen amb el món 'offline', ser capaç de fer campanyes en paral·lel i complementàries entre canals convencionals i entorns immersius serà crucial per a l'èxit"
Nike ha creat el seu propi món virtual, anomenat Nikeland. A través de la plataforma Roblox permet als fans socialitzar entre ells i equipar els avatars amb peces de roba i calçat de la marca. Una altra gran marca que aposta pel metavers i els NFT és Coca-Cola, la qual ha creat diversos tokens i ha fet esdeveniments a Decentraland pels seus seguidors. La NBA també s’hi ha sumat amb The Association NFT, una col·lecció de NFT dinàmics que van canviant la seva aparença en funció del rendiment dels seus jugadors en els partits. Però tot i que és evident que les grans marques ja hi treballen de manera proactiva en la implementació tecnològica, també hi ha pimes o persones del món de l'art i de la cultura que es posicionen en el seu sector creant projectes innovadors. El músic canadenc Grimes va vendre un vídeo NFT de 50 segons per més de 390.000 dòlars i va mostrar com el contingut digital es pot valorar de manera similar a les belles arts.
A Catalunya també hi ha hagut casos d'èxit de venda d'art digital. Un exemple el trobem amb la Casa Batlló, la qual va vendre un NFT de l'artista Refik Anadol inspirat en la façana de la impressionant obra de Gaudí per un import d'1,38 milions de dòlars. Un altre exemple també el podem trobar en la creadora d'art digital Anna Carreras, qui està obtenint un gran èxit en la venda a través de galeries d'art per internet.
"La Casa Batlló va vendre un NFT de l'artista Refik Anadol inspirat en la seva façana per un import d'1,38 milions de dòlars"
Tots aquests exemples demostren que la tecnologia un potencial molt elevat i és gran oportunitat de negoci, però s'ha de tenir en compte que, mentre les grans marques ja per si soles poden invertir i garantir un bon retorn econòmic i reputacional quan fan aquest tipus d'accions, les empreses més petites han de treballar molt bé les seves estratègies. És important que quan s'hi embarquin, hi hagi un projecte ben plantejat que valori les millors eines i les expectatives de llançament i fidelització dels clients a través de la creació de comunitats de seguidors.
Per tant, en aquest nou paradigma tecnològic, cal anar de la mà d'entitats expertes en el desenvolupament de nous projectes que hagin treballat en la transformació digital de les empreses. En el centre tecnològic Eurecat es treballa, de manera molt transversal, en aquestes noves tecnologies i entorns digitals. A través de la investigació i el desenvolupament de projectes multisectorials, s'està ajudant tant a les empreses grans com les pimes a implementar aquestes noves tecnologies per tal que siguin més competitives i capdavanteres en el seu sector, entenent quines són les seves necessitats i ajudant-les a fer un salt tecnològic cap aquest nou ecosistema.