Centre de recerca i educació amb la missió de repensar la manera com vivim, treballem i juguem a les ciutats

Biomaterials 101: dels residus orgànics a l’or material

"Els excedents de menjar són una gran inspiració, en part perquè ja són biomaterials"

Un biomaterial és una substància que forma part o ha format part d’un sistema biològic més gran i complex que interactua amb altres elements i juga un rol dins d’aquest sistema. En l’actualitat, els biomaterials són coneguts majoritàriament pel seu ús dins del sector mèdic. Un exemple seria la implementació de biomaterials o materials sintètics dins d’un cos per reemplaçar una funció perduda.

Com es poden utilitzar els biomaterials en disseny?

Això no obstant, recentment ha sorgit un interès incipient del món del disseny pels biomaterials; no en va, van ser premiats com a “Materials de l’any” al London Design Festival del 2019. La voluntat de dissenyadors i makers per ser més sostenibles ha encoratjat noves visions innovadores sobre com estan fets els nostres productes i, més important encara, de què podrien arribar a fer-se. Aquest concepte està vinculat amb una altra manera de pensar, que contempla crear una societat circular en la qual la producció de materials, en comptes de danyar el medi ambient, reconstrueix ecosistemes. Una fabricació que substitueixi els processos lineals que durant la seva execució destrossen la natura, les vides i les llars. El desig de desafiar la manera com produïm materials es pot observar de manera global: els dissenyadors estan començant a fixar-se en aquells materials que abans consideraven residus per crear nous productes, plataformes i processos.

"Els dissenyadors estan començant a fixar-se en aquells materials que abans consideraven residus per crear nous productes, plataformes i processos"

D’on provenen els biomaterials?

Els “ingredients” dels biomaterials generalment s’obtenen dels processos industrials lineals, que generen grans quantitats de deixalles que, en realitat, es poden fer servir. Els dissenyadors de biomaterials sovint es fixen en la indústria alimentària com a font d’inspiració, ja que hi abunda el que abans es consideraven residus. Aquest sector produeix quantitats colossals de despulles anualment, fins al punt que representen el 8% de les emissions globals del planeta. Els excedents de menjar són una gran inspiració, en part perquè ja són biomaterials, però també per la fàcil compatibilitat dels seus components químics. Per exemple, molts bioplàstics estan compostos per midó, glicerina i vinagre. La pell de patata té alts continguts de midó, de manera que el seu ús seria adequat per als bioplàstics, plàstics biodegradables que ni fan mal als oceans, ni fan servir combustibles no renovables, ni intensifiquen la pol·lució del Sud Global.

"Els excedents de menjar són una gran inspiració, en part perquè ja són biomaterials, però també per la compatibilitat dels seus components químics"

Empreses que dissenyen amb biomaterials

Chip[s] Board és un exemple d’un disseny comercial i d’èxit que fa servir els excedents de pell de patata per crear nous productes. Al London Design Festival, Chip[s] Board va presentar bioplàstics i unes ulleres de sol fetes amb materials plenament biodegradables i reciclables.

Un altre gran exemple és Shellworks, que fabrica bioplàstics de diferents resistències a partir de closques de llagostes descartades. El principal component químic d’aquestes closques és la quitina, que es tracta d’un element de valor per als bioplàstics, a més a més de ser, sorprenentment, el segon polímer més abundant del planeta. Això ens fa preguntar per què no hem transformat sempre els nostres residus en bioplàstics.

"És possible fabricar fàcilment biomaterials des de casa, però és una tasca que demana temps i paciència, com fer pa per primera vegada"

Puc fer biomaterials des de casa?

És possible fabricar fàcilment biomaterials des de casa, però és una tasca que demana temps i paciència. Pensa-hi com si fos la primera vegada que fas pa: no et sortirà la massa mare cruixent o la baguette suau del forn de pa, però amb el temps ho aconseguiràs. És el mateix per als biomaterials. Existeixen moltes “receptes” en línia i open source per fabricar biomaterials, bioplàstics en particular. Hem recollit una llista dels nostres recursos propis extrets de Remix El Barrio, una iniciativa impulsada des del laboratori de recerca del Fab Lab Barcelona, SISCODE – El Barri Circular, creada per dissenyadors i makers locals en què havien d’imaginar noves maneres de fer servir els excedents de menjar del barri del Poblenou de Barcelona.

  • Avocado Based Recipes: tres fàcils receptes basades en pell d’alvocat fetes per Anastasia Pistofidou, directora de Fabricademy Barcelona. És un gran lloc per als aprenents que vulguin començar a aprendre a fer biomaterials des de casa.
  • En(des)uso: projecte de Lara Campos que fa servir resina de pi i despulles de menjar per crear un nou biomaterial.
  • Dulces de Piel: projecte de Clara Davis cen què es fa servir oli de cuinar i agents d’enllaç per crear sabó.
  • Kofi: projecte de Dihue Miguens en què es fa servir sobres de cafè de la cafeteria NOMAD del Poblenou per crear una nova classe de paper.
  • Circular GOS: projecte d’Arleny Ares que consisteix en la creació de snacks per a gossos a partit de restes de menjar.
  • REolivar: projecte de Silvana Catazine i Josean Vilar, de Naifactory LAB, en què s’utilitza les restes d’oli d’oliva després de cuinar per crear nous materials.
  • Squeeze The Orange: projecte de Susana Jurado, Elisenda Jaquemot i Nuria Bonet basat en l’ús de pells de taronja per crear un nou tèxtil que es pot fer servir de manera similar al cuir.