Presidenta de la comissió de talent de 22@NETWORK BCN i CEO & Founder Valkiria IFF
‘Corporate venture building’, plataforma d’innovació postpandèmia
"El 'corporate ventura building' és una realitat que les companyies escullen per innovar en l'etapa postpandèmia"
Les empreses ja es preparen per a l’etapa postpandèmia mirant al futur i adoptant nous models d’innovació. En aquesta transformació, el corporate ventura building és una realitat que les companyies escullen per créixer i defensar-se. Les organitzacions no són màquines, són essers vius en constant canvi i evolució, amb molts reptes, i qualsevol impacte afecta al seu principal actiu que són les persones.
Com ha impactat la pandèmia en la gestió del seu talent?
- Obligatorietat al teletreball, una desvinculació emocional en molts casos per mantenir els equips motivats.
- Acceleració en l’adopció de nous hàbits tecnològics: ens agradi o no, hem experimentat canvis que han vingut per quedar-se.
- Respecte a l’atracció de talent, s’ha produït una reducció de noves contractacions.
- Nous hàbits i comportaments degut a una preocupació en la salut i la seguretat.
- Impacte social i un replantejament dels valors fonamentals.
En termes generals, la gestió del talent en les empreses s’ha vist obligada a respondre i adaptar-se a aquest nou entorn d’incertesa i canvi constant. Però ja abans de la pandèmia, les organitzacions i els seus líders de talent vivien una realitat: màxims històrics en la pèrdua de talent (brain drain), una gran dificultat per fidelizar-lo, necessitat d’adaptar la cultura de l’empresa a la realitat del entorn laboral, sobretot els seus valors, i prioritzant un salari emociona, davant d’una carrera professional o un alt nivell salarial.
Nous models de talent postcovid
El futur més pròxim ens ofereix un panorama on la responsabilitat de les empreses és evolucionar cap a nous models de talent en un procés de reinvenció per a la seva recuperació i per a la reactivació de l’economia.
"El 'corporate ventura building' és una realitat que les companyies escullen per innovar, créixer i defensar-se en l'etapa postpandèmia"
Un recent estudi de Gallup realitzat a més de 300 empreses afirma que hi ha organitzacions amb visió de futur i que ja estan aprofitant oportunitats per revaluar les seves estratègies i processos de gestió de talent. Algunes de les tendències que es confirmen són:
- Les empreses veuran una onada de talent disponible al mercat amb necessitats de reorientació i col·locació.
- Els processos de captació i selecció de personal estaran automatitzats aplicant la blockchain i d’altres tecnologies avançades.
- El lideratge i els estils de gestió prioritzant en l empatia, la compassió i la comprensió tindran un gran impacte.
- Diversitat, inclusivitat del talent, la multiculturalitat i els valors.
Les habilitats essencials també tindran més rellevància que les tècniques, tal com indica l’estudi Dictionary of Digital Occupational Titles (DDOT) realitzat pel 22@Network BCN, soci impulsor de la Barcelona Digital Talent (BDT). A través del corporate venture building s’estan configurant aquests nous models d’innovació disruptiva que impactaran i transformaran la visió actual del talent.
Així sorgeix un concepte que pretén ser el revulsiu per a la innovació en les grans organitzacions: l'anomenat corporate venture building. Es tracta d'una reformulació dels anomenats acceleradors corporatius per crear un ecosistema d'innovació al voltant de les grans companyies. I és que les empreses catalanes, en general, comencen a sumar-se i a veure el corporate venture (CV) com una plataforma cada vegada més rellevant de la innovació, necessària per afrontar la profunditat i velocitat de les transformacions en un moment en el qual l'ecosistema emprenedor no fa més que evolucionar i explorar nous models de negoci, impulsant l'enfocament de CV com a tecnologia disruptiva i híbrida que funciona com a fil de connexió entre empreses i start-ups.
"El ‘corporate venture building’ és una reformulació dels acceleradors corporatius per crear un ecosistema d'innovació al voltant de les grans companyies"
Al Districte del 22@ i a la ciutat de Barcelona existeix tota una xarxa d'empreses i partners estratègics que continuen treballant per donar suport i eines a start-ups de diferents sectors, entre ells el tech; i també ara s'esforcen a donar més visibilitat al gènere femení, construint més oportunitats per dirigir negocis. Entre aquests plataformes destaca Valkiria INTECH, un programa builder i d'acceleració per a start-ups fundades per dones en l'àmbit tecnològic. Ofereix accés a e-learning, mentoring i bootcamp per fomentar les seves habilitats competitives en el sector TIC, àrea clau en el pla de desenvolupament de Catalunya com a hub internacional, facilitant la seva connexió i busca inspirar i motivar a les persones, en l’entorn de transformació del talent actual.
Un altre exemple en talent inclusiu és WE MEAN TECH, impulsat per l’empresa Schneider Electric ubicada al Districte i molt conscient de la necessitat d’incorporar talent femení. O Siemens, que aposta per diferents mecanismes com hackatons, acceleradores o unitats d'aventura corporativa. La directora del departament digital, Karolina Korth, assenyala que invertir en start-ups, siguin en fases inicials o més avançades, suposa un gran canvi per a l'organització i una aposta per obrir-se al món. "Hi ha molt talent i hem d'atraure'l dins de l'empresa, i una manera de fer-ho és amb l'aventura corporativa”, defensa.
"L’economia es recuperarà i les empreses tornaran als seus nivells habituals de productivitat. S’obre una nova etapa pel talent"
És aquí on associacions com el 22@Network BCN, epicentre i exemple d’innovació oberta, reuneix el sector innovador, tecnològic i creatiu de la ciutat de Barcelona a través de desafiaments actuals, equips de scouting, venture builders i co-working entre homes i dones; creant espais més dinàmics, transformadors i tecnològicament més avançats, per a posicionar al districte com el hub de la innovació.
Han canviat les regles del joc i ara toca mirar endavant i preparar-nos per les pròximes etapes. L’economia es recuperarà i les empreses tornaran als seus nivells habituals de productivitat. S’obre una nova etapa pel talent al 22@ postpandèmia.