'Advisor' en transformació d'organitzacions i transformació digital

Ciutats intel·ligents, una oportunitat per al teixit empresarial català

Estem assistint a una veritable revolució digital de la mà de tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data, l'analítica de dades i el núvol, entre altres. I aquests mesos de pandèmia ho han fet encara més evident.

Els efectes d'aquesta revolució en la nostra vida diària són palpables, però també ho és en el món empresarial (transformació digital) i els nous models de negoci, en el món més industrial (indústria 4.0, robotització, ...) o en el món de la interconnexió de les coses (internet of things, vehicle connectat). I tot això passa en l'espai de les nostres ciutats i viles, que és on es desenvolupa la nostra vida, la nostra interacció social i empresarial, comercial, administrativa, cultural i d'oci.

Per aquest motiu, quan parlem de ciutats des d'una perspectiva de millora, de creixement, i de qualitat, hem de parlar de ciutats de futur, competitives, conduïdes per aquesta revolució digital. És aquí on situem el que anomenem ciutats intel·ligents com l'expressió que agrupa el desenvolupament de les nostres ciutats des d'una perspectiva estratègica i operativa de la mà de la interacció de les tecnologies digitals i de l'ús que en fan les persones, les empreses i les coses (si em permeteu) en la seva vida diària.

Essent així, l'impacte en tots els àmbits d'una ciutat i de les persones: educació, salut, seguretat, mobilitat, habitatge, empresa, infraestructures, energia, benestar, medi ambient, turisme, oci, cultura... és avui ja una realitat, però obre també la porta a una veritable transformació i redefinició de les ciutats. Com serà l'educació? Com seran les infraestructures? Quines implicacions tindrà en els serveis de salut o de benestar? En la mobilitat? En la planificació? En la sostenibilitat? En els espais de treball? En les empreses? En els perfils laborals?

Estem entrant de ple en un futur ple de reptes i d’oportunitats per a les nostres ciutats, però sí o sí ens cal gestionar per crear oportunitats pels ciutadans i les seves empreses i, per si em permeteu, competir en un "mercat global de ciutats".

"Cal gestionar per crear oportunitats pels ciutadans i les seves empreses, i competir en un "mercat global de ciutats"

En aquest context, i ja baixant al terreny més empresarial, es parla que el negoci que generarà aquest entorn se situarà en més de 225.000 milions de dòlars cap al 2025, imagineu l'oportunitat per a les nostres empreses.

No partim de zero. Segons els últims estudis d'Acció sobre el sector a casa nostra, ja tenim més de 300 empreses relacionades amb el sector, amb una facturació entorn dels 7.000 milions d'euros, i més de 116.000 empleats. Per altra banda, tenim ja ciutats de referència global en aquest àmbit com Barcelona, però també moltes de les nostres ciutats mitjanes. Igualment, comptem amb un ecosistema on destaquen també multinacionals amb inversions importants a casa nostra en aquest camp; universitats i escoles de negocis; laboratoris públics; o la mateixa Smart City Expo & Congress, que s'ha convertit en l'esdeveniment de referència mundial en aquest àmbit.

Per tant, tenim una bona base, però estem tot just a l'inici, per la qual cosa l'oportunitat per al teixit empresarial català és immensa. Si avui ja representa quasi un 3% del PIB del territori, veiem a on estan les oportunitats avui i en un futur pròxim.

“Tenim una bona base, però estem tot just a l'inici, per la qual cosa l'oportunitat per al teixit empresarial català és immensa”

Les principals empreses i volum de negoci estan avui concentrats en sectors clau de les ciutats com la mobilitat, la il·luminació o la gestió dels residus, però bàsicament des de la perspectiva més tradicional o amb solucions poc disruptives encara. Imagineu si aquestes sumem noves solucions, o tecnologies digitals com les que abans esmentàvem. La mobilitat intel·ligent, l'eficiència energètica més enllà de la il·luminació o la gestió de residus des d'una perspectiva no solament d'eficiència amb l'aplicació de la tecnologia, sinó de sostenibilitat o economia circular.

Però explorem a tall d'exemple nous camps, d'acord amb el que esmentàvem a l'inici de l'article.

En el camp de la salut i la gestió del benestar de les persones, més enllà del que s'anomena eHealth, podem trobar nous camps de negoci en la gestió dels serveis socials, de l'atenció a la gent gran, amb impacte en la millora de la qualitat de vida però també en l'eficiència dels serveis públics. El projecte Vincles, guanyador del premi Bloomberg per part de Barcelona, n'és un bon exemple, fomentant l'aplicació de tecnologies digitals, el treball en xarxa i l'atenció en xarxa a persones grans soles. Imagineu com és d'important que aquest tipus de projectes s'han demostrat durant la covid-19.

"Les principals empreses estan avui concentrades en sectors clau de les ciutats com la mobilitat, la il·luminació o la gestió dels residus"

Parlem també de la gestió de l'espai públic, la seva planificació i la seva eficiència des de totes les perspectives. La definició de nous equipaments on les tecnologies digitals poden aportar nous usos i noves eficiències; la planificació urbana de la mà de nous fenòmens com l'automòbil (per extensió bus, camions i altres sistemes de transport urbà) autònom i connectat; l'aportació que poden fer els drons des de totes les perspectives, no solament a escala de de gestió pública de l'espai, sinó de noves modalitats per exemple de transport de mercaderies o persones; passant pel teletreball (tan evident durant la pandèmia) i el seu impacte en espai o en la mobilitat, i un llarg etcètera.

O des de la perspectiva de la seguretat, de les emergències o de la mateixa resiliència de les ciutats. Exemples com els que hem vist a la Xina amb el reconeixement facial (més enllà de la polèmica sobre la privadesa). Imagineu el que poden aportar a la millora de la seguretat en una ciutat. Per no parlar de sistemes integrats de seguretat amb capacitat de respostes eficients a incidències o emergències, per exemple.

En l'àmbit també de la gestió pública, introduint elements com les plataformes de gestió integrada de les ciutats, on puguem creuar les dades de milions de sensors de les ciutats, fins i tot els mateixos ciutadans com a tals, amb la millora de les decisions, o la capacitat de generar escenaris de predicció o modelització i planificació. Per no parlar de la mateixa eficiència del sector públic, o els camps de l'open data i les oportunitats de negoci que pot generar per les nostres empreses.

I en el camp del turisme, tan important a casa nostra, i amb tanta necessitat de reinventar-se, vinculat aquestes tecnologies digitals al camp experiencial i a la gestió eficient de l'estada per exemple, o en noves formes d'oci i cultura, etc.

"Les nostres ciutats tenen la capacitat i l'oportunitat de crear un futur millor de la mà de les tecnologies digitals"

Tenim la sort que tot aquest ventall immens d'oportunitats de negoci pel nostre teixit esdevé en un territori articulat al voltant d'un sistema de ciutats i metropolità dels més dinàmics d'Europa que pot ajudar a les nostres empreses a ser més competitives i obrir noves oportunitats de negoci. Aquesta xarxa de ciutats al nostre país és de facto pel nostre teixit empresarial un veritable laboratori (living lab), introduint elements de compra pública innovadora i després permeten que pugui conquistar mercats externs, exportant aquestes solucions.

Les nostres ciutats tenen la capacitat i l'oportunitat de crear un futur millor de la mà de les tecnologies digitals, i tenim un teixit empresarial potent que ho pot fer ja realitat. Seguim avançant cap a un país de ciutats intel·ligents.