Comunicació a Oryon Universal

Quatre lliçons d’Estònia per incorporar a l’ecosistema català

Quantes vegades hem llegit que Estònia hauria de ser un referent per a nosaltres? Per què aquest petit país, que amb prou feines podem ubicar al mapa europeu, marca la diferència? Limitada al sud amb Letònia, a l'est amb Rússia i al nord amb el golf de Finlàndia, Estònia és una república bàltica del nord d'Europa amb 1,3 milions d’habitants, similar al que podria ser la nostra capital: Barcelona. Qualificada per molts com la nova Silicon Valley en tecnologia i paradís digital, és un referent imprescindible pel nostre model després de mesos de confinament.

Crec sincerament que hauríem de prendre nota de les lliçons d'Estònia per encarar la "nova normalitat" i fer un pas endavant. Per a mi, aquest 2020 no és un any perdut. És l'any de l'autocrítica i la digitalització de debò, ja no hi ha excuses que valguin.

Tot es remunta als anys 90

Era el 1991 quan aquest país es va independitzar de la Unió Soviètica i no tenia constitució, ni institucions democràtiques, ni un sistema legal. Tot estava obsolet, però els líders ho tenien clar: s'havien de digitalitzar per optimitzar costos i per encarar el futur amb garanties. I ho van aconseguir. Des del 2005 poden votar per internet, els historials mèdics estan digitalitzats, i des de fa més de quatre anys, els estonians no trepitgen els bancs. O el més curiós: va ser el primer país del món, repeteixo, de tot el món, que va declarar internet com un dret social. El govern confessa, de moment, que s'estalvien més del 2% del Producte Interior Brut (PIB) gràcies a l'aposta per la digitalització.

"S'estalvien més del 2% del PIB gràcies a l'aposta per la digitalització"

Molts representants d'arreu del món s'acosten al país per conèixer l'experiència. Com és possible que corporacions amb el renom de Skype i TransferWise estiguin ubicades allà? Estònia ha aconseguit tenir el major nombre d'empreses unicorns (valorades en 1.000 milions d'euros) per càpita que qualsevol altre país del món. Fins i tot, a tall d'anècdota, una delegació italiana que va visitar-los fa poc explica rient que "van sortir tremolant de la reunió" en veure el potencial d'aquest país, de tot el que havien aconseguit i el que vindria.

Les lliçons per encarar l'era postcovid

Per mi hi ha quatre lliçons a extreure: formar i estimular a la població adulta en matèria d'innovació, evitar traves en la constitució d'empreses, atraure talent de fora sense desmerèixer el local i fomentar sinergies entre tots els actors de l'ecosistema. I sí, soc conscient que algunes ja les estem portant a terme a Catalunya. Però per què no evitem la bretxa digital entre generacions?

"Formar la població adulta en innovació, evitar traves en la constitució d'empreses, atraure talent de fora sense desmerèixer el local i fomentar sinergies"

A Estònia, amb l'inici de nou segle, el govern va ser pioner en digitalitzar la població. El reconegut i premiat projecte anomenat Vaata maailma (Una mirada al món) va organitzar cursos d'informàtica i accés a internet per a adults. En concret, van formar a més de 100.000 adults, és a dir, el 10% de la població. El resultat: més sensibilitat i interès per la tecnologia i digitalització.

Imagines a emprenedors sèniors rebent formació per digitalitzar la seva companyia i que, en cas d'un possible rebrot i confinament, puguin seguir amb la seva activitat? O, és més, incorporar la intel·ligència artificial i el big data a les pimes per optimitzar costos i ser eficients? Que les bones idees es puguin materialitzar en qüestió d'hores. O, en el cas dels estonians, que en 15 minuts poden crear una empresa digitalment.

És l'hora d'apostar pel talent de casa nostra, que és molt. També de potenciar la incorporació de dones en professions STEAM, ja que tenen molt a dir. I, finalment, incorporem el talent estranger sense por. Tot està en les nostres mans. I Estònia, el model de referència per encarar un futur amb garanties.