Més de 3.500 servidors web allotjats a Catalunya són vulnerables a possibles ciberatacs

Una anàlisi del CiberObservatori Professional de Catalunya alerta sobre l’exposició al risc dels equips informàtics catalans

Categories:

Redacció

L'anàlisi s'ha realitzat després dels atacs de 'ransomware' rebuts per empreses i entitats públiques
L'anàlisi s'ha realitzat després dels atacs de 'ransomware' rebuts per empreses i entitats públiques | Unsplash

El CiberObservatori Professional de Catalunya ha confirmat, després de dur a terme una anàlisi en col·laboració amb Ipnet Centralized Solutions, que a hores d’ara hi ha a Catalunya fins a 3.500 servidors web que són susceptibles de patir ciberatacs. L’estudi s’ha executat després dels recents atacs de ransomware patits per diferents empreses i organismes públics, entre els quals destaca el rebut pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

D’acord amb l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), els impulsors del CiberObservatori, aquest fet succeeix perquè els servidors assenyalats tenen versions d’Apache desactualitzades, cosa que incrementa les vulnerabilitats a les quals s’exposen. L’informe també alerta de l’exposició al risc d’equips públics i privats d’arreu del territori: més de 5.000 escriptoris remots, 2.000 bases de dades i 500 sistemes de control industrial depenen de servidors en línia i, per tant, poden veure’s afectats per ciberatacs.

Les ciberamenaces públiques a Catalunya, segons el CiberObservatori Professional de Catalunya: 5.354 escriptoris remots, 1.968 servidors de carpetes compartides, 513 Bluekeep
Les ciberamenaces públiques a Catalunya, segons el CiberObservatori Professional de Catalunya

“Davant d’aquesta radiografia és evident que cal posar l’accent en la necessitat d’apostar per un manteniment adequat realitzat per professionals”, asseveren des del Grup de Treball de Ciberseguretat de Telecos.cat. Els autors de l’anàlisi també consideren important conscienciar la població per tal que “estigui degudament informada i preparada enfront del modus operandi dels ciberdelinqüents”. L’estudi s’ha dut a terme a través d’un escaneig de les adreces IP geolocalitzades a Catalunya.

El CiberObservatori és una iniciativa de Telecos.cat, impulsada amb la col·laboració de Wit Technical Creative Agency, que va posar-se en marxa el passat mes de febrer, coincidint amb el Dia de la Internet Segura. Es tracta d’una iniciativa amb la qual el col·lectiu vol contribuir al coneixement tècnic, organitzatiu i empresarial entorn dels sistemes tecnològics de què disposen les organitzacions i la seva protecció contra ciberamenaces.