LauzetaFolk, el primer canal verificat de Twitch en català

El duet format per Joan Baró i Núria Garcia acompleix la fita després d’un any a la plataforma

Marc Vilajosana

Lauzeta Folk, duet musical format per Joan Baró i Núria Garcia, primer canal en català verificat a Twitch
Lauzeta Folk, duet musical format per Joan Baró i Núria Garcia, primer canal en català verificat a Twitch | Cedida

El grup de música folk Lauzeta ha entrat aquest dilluns al programa de socis de Twitch, fet que els converteix en el primer canal de la plataforma en aconseguir aquesta fita amb retransmissions en català. El duet va ser fundat el 2010 a Lleida per Joan Baró i Núria Garcia, i després de 10 anys d’experiència conjunta com a “trobadors de cançons” van decidir experimentar amb concerts en línia.

“Vam començar fent música celta i tradicional catalana, i després vam anar afegint música folk d’arreu del món”, explica Joan Baró. El primer concert el van fer a la sidreria Xaia d’Hendaia, al País Basc francès, i des d’aleshores han realitzat concerts arreu del territori. El març de 2020, però, la pandèmia del coronavirus va trasbalsar els plans del duet. La cancel·lació de tots els concerts presencials els va colpejar econòmicament, ja que no comptaven amb grans estalvis. És en aquest moment quan van decidir fer el salt a Twitch, on la germana de Baró ja retransmetia continguts, raó per la qual coneixien superficialment la plataforma. “Vam decidir obrir la nostra finestreta al món i veure què passava”, relata el músic.

Des del primer moment, Lauzeta va plantejar-se Twitch com el seu nou futur laboral, i durant els primers mesos emetia concerts en directe gairebé cada dia. “Al principi anàvem amb una mica de por, perquè pensàvem que seria molt fred i estrany no sentir aplaudiments… Però des del primer moment vam notar que l’energia de la gent t’arriba igualment”, confessa Núria Garcia. El duet va tenir un inici molt bo a la plataforma, ja que va aconseguir captar molta gent que ja els coneixia de les seves actuacions en directe, i a poc a poc ha anat construint una comunitat en línia a través dels nous seguidors.

Lauzeta és un grup de música folk fundat el 2010 a Lleida
Lauzeta és un grup de música folk fundat el 2010 a Lleida, que ara fa un any va fer el salt a Twitch amb concerts virtuals

Concerts interactius amb la música folk com a eix vertebrador

Un any després de començar a Twitch, Lauzeta acumula més de 5.500 seguidors, dels quals 618 són subscriptors de pagament, i acostuma a congregar una mitjana d’entre 100 i 150 persones als seus directes, que realitzen cada dia de dilluns a divendres a les 12 hores del migdia, i els dissabtes a les 11 hores.

Per a la Núria Garcia, el millor de la plataforma és la interacció que permet amb el públic: “En un concert en viu tens la gent en presencial i veus les seves mirades, aplaudiments i sentiments, però a internet tens un feedback constant i instantani”, explica. ”Toques una cançó i al moment et comenten què els sembla, et passen dades sobre la peça o versions alternatives, t’expliquen per què aquella cançó és important per a ells…”.

Lauzeta Folk realitza concerts virtuals a través de Twitch cada dia, de dilluns a dissabte, a les 12 del migdia

En aquest any de concerts en línia, Lauzeta ha reforçat molt més la relació amb el seu públic. “Cada dia molta gent repeteix, tens la sensació de conèixer-los molt més”, opina Joan Baró, qui creu que han aconseguit desenvolupar un “sentiment de família” amb la seva comunitat. Aquesta interacció amb la gent que els escolta es tradueix en el contingut dels concerts, que és una barreja entre cançons preparades i propostes de la comunitat. “En l’àmbit creatiu ens agrada molt perquè cada dia són molts reptes: a vegades et demanen coses que ni t’havies plantejat”, relata Joan Baró. La base del seu repertori és la música folk i tradicional, tant catalana i celta com de molts altres països, però progressivament han anat ampliant registres amb jazz antic o cançons provinents de pel·lícules i de videojocs. “Intentem no negar-nos a res: hem tocat fins i tot Canela”, comenta el músic amb una rialla.

Twitch, un nou camí per a creadors

Twitch compta amb dues categories de creadors associats que permeten la monetització del contingut: els afiliats i els partners o socis. L’entrada a la primera categoria té uns requisits relativament baixos, però per accedir a la segona, la barrera s’eleva. Per poder enviar la sol·licitud d’accés, cal haver retransmès un mínim de 25 hores durant 12 dies diferents i amb una mitjana de 75 espectadors, condicions que s’han de mantenir durant almenys 30 dies.

De primeres poden semblar unes dades baixes si les comparem amb els centenars de milers d’espectadors que aglomeren els grans retransmissors de la plataforma, però la realitat és molt diferent. D’acord amb les dades proporcionades pel CTO de Flexxible IT, Kilian Arjona, el 90% de les retransmissions en castellà a Twitch tenen una mitjana de tres espectadors o menys.

Entrar al programa de socis de Twitch augmenta les eines de personalització del canal i dóna més opcions de guanyar visibilitat al creador

Però què implica formar part del programa de socis de Twitch? Les opcions de monetització són les mateixes que el programa d’afiliats, però ser partner dona més personalització dels canals als creadors, permet l’emissió de directes grupals amb altres creadors de Twitch, incorpora un emblema de canal verificat al nom i permet ser portada una vegada al mes a la pàgina principal de Twitch, entre altres beneficis. “Hem evolucionat molt des del principi i volem que totes aquestes eines ens permetin oferir una experiència molt més completa”, assegura Joan Baró.

Fer contingut en català, una mostra de la pluralitat cultural de la comunitat de Lauzeta

“Per a nosaltres és importantíssim ser els primers a Twitch en ser partners en català”, confessa Baró, qui també comenta que la llengua és un pilar bàsic del seu contingut. “Ho fem en català, en primer lloc, perquè és com ens sentim més a gust, i també perquè el català l’hem de potenciar els catalans”, opina el músic. 

Els membres de Lauzeta, però, no es neguen en cap moment a interactuar en castellà, anglès o altres idiomes durant les seves retransmissions, ja que busquen fomentar un entorn pluricultural. “Som uns grans amants de les llengües, les tradicions i les cultures, volem ser globals des d’una visió local”, remarca Baró. Aquesta visió comporta que al xat dels directes de Lauzeta s’hi puguin trobar comentaris amb una gran varietat d’idiomes. “El fet de ser tan inclusius ha fet que molta gent comenci a interessar-se per altres llengües”, relata Núria Garcia. “Tenim gent dels Estats Units o d’Alemanya que es pren el seu temps per a fer servir el traductor de Google per a escriure’ns en català”, recorda la intèrpret.

Joan Baró: "Volem ser globals des d’una visió local”

La comunitat catalanoparlant a Twitch s’ha anat desenvolupant al voltant de diverses iniciatives, com la proposta Streamers Catalans, una iniciativa impulsada el 2019 per Gaming.cat i que busca potenciar la comunitat de creadors i la creació de continguts audiovisuals en català. D’aquesta base ha sorgit creadors.tv, que aspira a aglomerar tot el contingut audiovisual en català present a la xarxa. “Ens donem molt de suport els uns als altres”, comenta el músic de Lauzeta, que forma part d’ambdues comunitats.