Rubí instal·la la primera xarxa d’autoconsum d’energia compartida amb ‘blockchain’

La prova pilot connecta els panells elèctrics d’un institut públic amb els jutjats per comprovar el funcionament de compartició d’energia i traçabilitat del procediment amb tecnologia de cadenes de blocs

Categories:

Redacció

La Generalitat i l'ICAEN impulsen una prova pilot per a la compartició d'energia amb 'blockchain'
La Generalitat i l'ICAEN impulsen una prova pilot per a la compartició d'energia amb 'blockchain' | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

Rubí participa en una prova pilot per testar la primera xarxa d’autoconsum d’energia compartida basada en blockchain. La instal·lació connecta l'IES Torrent dels Alous, dotat amb plaques solars, per gestionar de manera intel·ligent els recursos i cedir els excedents als jutjats automàticament per generar un estalvi en la factura elèctrica. Amb aquesta prova pilot, el Departament de Polítiques Digitals i l’ICAEN que volen validar la tecnologia de cadenes de blocs en la transformació del sector energètic.

L’ús de la tecnologia blockchain permet compartir l’electricitat dels panells i actuar com a garant del procés de lectures en la seva generació i consum per cadascuna de les dues parts. El sistema permet certificar-ne l’origen verd, el volum produït, el lloc i la franja horària tarifària aplicable. Aquest procés es coneix amb el nom de traçabilitat des de la generació fins al consum, generant un ingrés passiu als propietaris de les instal·lacions d’autoconsum.

L’autoproducció d’electricitat a partir de l’energia fotovoltaica és un dels eixos del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, i està creixent de manera accelerada al país. Segons dades de l’Observatori de l’Autoconsum Fotovoltaic, ja existeixen 8.229 instal·lacions d’autoconsum, de les quals 5.829 es van posar en marxa l’any 2020.

En el projecte hi han col·laborat les empreses Factor Energia com a comercialitzadora energètica i Blockchain Digital Energy com a proveïdora de la plataforma tecnològica.