Barcelona serà el camp de proves d’un projecte europeu per detectar amenaces informàtiques

El projecte IRIS, impulsat per una vintena d’organismes internacionals, testarà la inel·ligència artificial com a eina per identificar vulnerabilitats en tecnologies com el 5G i el wifi 6

Categories:

Redacció

Barcelona posarà a prova la plataforma IRIS per detectar vulnerabilitats a la xarxa
Barcelona posarà a prova la plataforma IRIS per detectar vulnerabilitats a la xarxa | CC0

Barcelona és una de les ciutats escollides per posar a prova IRIS, la plataforma per detectar i frenar amenaces de seguretat en les futures xarxes TIC com la 5G i la wifi 6. La proposta ha estat la guanyadora en el marc d’Horitzó 2020 per una eina impulsada per una vintena de socis europeus, entre ells, l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI).

L’objectiu de la solució és integrat una plataforma única dirigida a la internet de les coses que, a través de la intel·ligència artificial, doni suport als centres de resposta davant d’emergències informatiques (CERT) per avaluar, detectar, solucionar i compartir informació sobre vulnerabilitats dels sistemes.

Provar casos reals d’atacs

L’IMI serà l’encarregat de la construcció, operació i manteniment de la zona de proves on realitzaran els casos d’ús del projecte a Barcelona. Els escenaris contemplats s’inspiren en casos reals de ciberatacs, tant a escala local com nacional i internacional, per comprovar la versatilitat d’IRIS. A més de la capital catalana, Helsinki i Tallin seran els altres camps de prova per testar el pilot.

La prova durarà 36 mesos i compta amb un pressupost de 5,7 milions d’euros, dels quals 252.000 euros seran per a l’organisme català.