La Generalitat posa les bases per desplegar l’Agència Espacial de Catalunya

El Govern impulsa l’avantprojecte que permetrà crear l’estructura administrativa d’una indústria de satèl·lits catalana

Categories:

ACN

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, presentant el Catalonia SpacePort a l'Aeroport de Lleida-Alguaire (arxiu)
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, presentant el Catalonia SpacePort a l'Aeroport de Lleida-Alguaire (arxiu) | ACN

El Govern ha aprovat la memòria preliminar sobre l'avantprojecte de Llei de creació de l’Agència Espacial de Catalunya, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Això suposa el primer pas del que serà l’estructura administrativa encarregada de desplegar la política de satèl·lits catalana i gestionar l’activitat del sector de la nova economia de l’espai.

Les principals funcions de la futura Agència, seran implementar la política de desenvolupament econòmic nacional de l'espai; actuar com a entitat de referència per als agents públics i privats en el desenvolupament del sector; gestionar programes nacionals de recerca i desenvolupament espacial; coordinar les infraestructures relacionades amb el sector NewSpace; i gestionar les relacions internacionals en qüestions vinculades a la indústria espacial.

Viabilitat d’un indústria de futur

Segons l'executiu, un dels elements clau per a l’èxit i sostenibilitat de l’Estratègia NewSpace és el desenvolupament d’una normativa que proporcioni estabilitat jurídica al desplegament de l’estratègia i del seu ecosistema. Disposar d’un marc jurídic ajudarà tant al consum de nous serveis de dades per part del sector públic com a la incorporació d’empreses al sector NewSpace.

Així, la política satel·litària de l’administració catalana vol garantir l’existència d’un mercat, que sigui una llavor per a la viabilitat de l’ecosistema molt incipient ara mateix. Una estructura administrativa en forma d’agència permet centralitzar tots els aspectes relacionats amb el compliment de la llei i fer seguiment i control.

L'acord s'emmarca en l’Estratègia NewSpace aprovada el 27 d’octubre per impulsar un nou sector econòmic d’alt valor afegit mitjançant l’ús de satèl·lits més petits i de menor cost, que orbiten a baixa altura, i aprofitar el potencial d'empreses catalanes i centres de recerca en aquest àmbit.