Un CiberObservatori per als professionals TIC de Catalunya

Telecos.cat crea un espai de promoció del coneixement sobre les mesures i sistemes de protecció a la xarxa

Categories:

Redacció

Telecos.cat crea el CiberObservatori per donar suport als professionals TIC amb dades de Catalunya
Telecos.cat crea el CiberObservatori per donar suport als professionals TIC amb dades de Catalunya | CC0

L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació ha posat en marxa el CiberObservatori Professional de Catalunya per promoure el coneixement sobre sistemes i mesures que garanteixin la seguretat de les empreses. L’organisme pretén “estudiar les dades relatives a Catalunya”, ha explicat a MetaData el coordinador del Grup de Treball de Telecos.cat, Genís Margarit, qui ha destacat que les dades disponibles fins ara per als experts TIC “són estadístiques a escala europea o mundial” i que hi ha una manca “d’informació exclusivament del territori per saber en què anem coixos i en què som forts”.

La iniciativa ja posa a l’abast de la ciutadania dos informes centrats en el teletreball i en la ciberseguretat professional. Amb el primer, pretenen “contextualitzar la situació i donar dades per prendre decisions adequades per protegir les empreses”, ha apuntat Margarit. En aquest sentit, recorda que els atacs patits durant els mesos de confinament han estat causats “per culpa d’un teletreball precipitat que ara cal reforçar”. En el cas de l’estudi centrat en l’àmbit professional, l’objectiu és “rebre feedback per part del personal TIC per saber com s’està abordant la ciberseguretat a l’empresa”.

Els primers informes demostren una feblesa en la seguretat del teletreball un any després de la implantació massiva

Ambdues enquestes han permès, amb els resultats obtinguts en una primera fase, detectar que les organitzacions de Catalunya manquen “d’entrenament per part dels empleats en matèria de Ciberseguretat i estratègies d’autodefensa digital”, ha conclòs l’enginyer. A més d’aquesta particularitat, el teixit català comparteix amb la resta d’informes que abasten un àmbit geogràfic més gran una “absència de dobles factors d’autentificació o dificultat de gestió de contrasenyes”, ha apuntat, i ha alertat que, un any després de l’esclat de la pandèmia, se segueix “amb les mateixes debilitats que els primers mesos quan s’hi haurien d’haver destinat recursos i esforços a millorar-les”.

Al web també s’ha recollit el Decàleg de Precaucions a l’hora de teletreballar elaborat per Telecos.cat el març de 2020 quan es va decretar l’Estat d’alarma.

Educació, un tema pendent

Un dels futurs informes que preveuen publicar se centra en l’educació per identificar en quina etapa és convenient incloure la docència en ciberseguretat. “Potser amb un postgrau és suficient per tenir professionals especialitzats o potser cal anar a fases més primerenques per abordar la governança del ciberrisc”, ha detallat.

L’observatori analitzarà en quina etapa formativa cal incloure la ciberseguretat

Tot i que Margarit no vol avançar-se a les dades definitives, ha assenyalat que les dades recollides fins al moment que les empreses catalanes estan preparades per fer front a riscos comercials, de màrqueting o de comunicació, però no de ciberseguretat. “Encara no ha entrat als consells d’administració ni en els perfils gestors”, ha lamentat, “els departaments TIC ho aborden sols i sense una ruta marcada, quan l’estratègia ha de venir per qui porta el timó”. Per això situa com a prioritari generar el debat quan i en quins perfils formats en la matèria: “Quantes hores dediquen a la seguretat a la xarxa als estudis d’Administració i Direcció d’Empreses o als MBA? Si els futurs gestors de negocis no en saben o en saben poc, no perceben que la vida digital s’ha de protegir”.

Orientar en la presa de decisions

La premissa de l’observatori és oferir informació amb independència. Segons explica coordinador del Grup de Treball de Telecos.cat, “les dades han de parlar per si mateixes per evitar fer consultoria o donar eines concretes per evitar desvirtuar la informació”. Per això, l’objectiu és convertir-lo en un recurs més perquè els professionals interpretin les xifres i dissenyin les millors estratègies per a cada cas. La previsió és publicar de manera oberta i anònima les dades recaptades per facilitar-ne la consulta per qui vulgui desgranar la informació més enllà dels informes.

El CiberObservatori Professional de Catalunya compta amb la col·laboració de Wit Technical Creative Agency i d’altres col·lectius professionals com el d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) i el d’Enginyeria Informàtica (COEINF), i organismes com ISACA BCN i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya hi donen suport.