La Generalitat selecciona 27 projectes per optar als fons Next Generation EU

Les iniciatives, valorades en 41.000 milions d’euros, han de modernitzar i reactivar l’economia

Categories:

ACN

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat els projectes catalans que opten als fons europeus
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat els projectes catalans que opten als fons europeus | ACN

El Govern ha seleccionat 27 projectes catalans per optar als fons europeus Next Generation EU d’un total de 542 iniciatives presentades orientades a transformar l'actual model productiu cap a un de més pròsper, inclusiu, resilient i sostenible. Les propostes identificades s’han inclòs a l'informe Next Generation Catalonia, un document lliurat per la Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO), i estan quantificats en uns 41.000 milions d'euros. El document es farà arribar al govern espanyol, que és qui gestionarà els fons.

Els projectes abasten diversos àmbits com la salut, l'eficiència energètica, la descarbonització, la mobilitat, les telecomunicacions i la transformació digital. La selecció s’ha fet en funció de deu criteris de priorització, concretament de la singularitat dels projectes; el seu grau de maduresa; l’import; el potencial de comercialització; la capacitat d’inversió en tendències de futur; el seu lideratge fort; la contribució a la reindustrialització del país; el foment de l’equilibri territorial; la contribució a la lluita contra el canvi climàtic i la capacitat de generar benestar i progrés social. En la valoració dels projectes, també s'ha tingut en compte que les iniciatives siguin factibles i que es puguin executar en el decurs d'aquest any.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que la Generalitat vetllarà perquè aquests 27 projectes siguin "apostes imbatibles i guanyadores" i perquè "es puguin i s'hagin de dur a terme a Catalunya". També ha dit que de moment són 27 projectes, però que podrien ser més perquè el procés encara està obert.

El Govern també ha assegurat que vetllarà perquè les pimes puguin accedir als fons i recorda que representen el 99,8% de les empreses, el 62,4% del VAB i donen ocupació al 69,4% dels treballadors del país.