Omnicanalitat: la recepta per al comerç contra la covid-19
El confinament i les restriccions consoliden la venda electrònica i posen deures a unes pimes que es veuen obligades a repensar tota la seva estratègia
Categories:
Omnicanalitat. Si el comerç hagués de triar una paraula que resumeixi el 2020 i la pandèmia de la covid-19, segurament aquesta seria una de les candidates a endur-se el premi. I és que la venda en línia ha entrat en segments tan presencials com la restauració, on només representava el 2% dels ingressos abans del 2020 perquè sortir a prendre alguna cosa o a dinar era un acte social. Però també en la moda, la compra de mobles, els supermercats... Ningú se n’escapa. Ara, amb el confinament i les restriccions de seguretat, sortir a comprar és una activitat que cada cop involucra més encendre l’ordinador o el mòbil i fer-ho a distància.
Negocis com El Fornet, sense un estoc ampli perquè treballa amb productes peribles, han hagut de repensar tota la seva dinàmica per no perdre un client que tenia fidelitzat. “El consumidor està canviant i ara vol demanar en línia, així que nosaltres també hem de canviar”, ha afirmat la directora de màrqueting, Eva Rodríguez, en una trobada organitzada pel CTecno i el Clúster Digital de Catalunya, “però el més important és acceptar que hem d’aprendre cada dia per esbrinar què vol el comprador, avançar-nos i adaptar-nos”. En aquest sentit, ha esmentat solucions com els marketplaces com a eines per fer aquest trasllat de la venda, però també ha posat sobre la taula la importància de treballar aspectes com el posicionament a Google perquè sigui “una digitalització completa per tenir un client omnicanal real”.
Els ‘marketplaces’ han estat un canal per introduir les pimes en la venda en línia
En aquest terreny de joc, Amazon ha pres un rol clau. Com ha fet El Fornet, una multitud d’empreses ha fet el primer pas cap a l’ecommercea través del gegant de venda electrònica, fins al punt de superar les 2.000 pimes catalanes. “Busquen un aparador on trobar potencials clients i amb una infraestructura logística per vendre també a l’exterior”, ha apuntat la senior manager públic policy, Eva Pérez, qui ha assenyalat que les empreses de Catalunya el 2019 van exportar per valor de 100 milions d’euros. La multinacional de comerç digital compta ja amb 28 centres a l’Estat espanyol i preveuen que la tendència que ha dibuixat la covid-19 els permeti créixer. Com també invertir més en innovació amb espais com els dos que hi ha a Barcelona: un d’ells, especialitzat en intel·ligència artificial; i l’altre, en donar suport de vendes a les companyies del sud d’Europa.
Repensar la logística amb tecnologia
Tot i que la moda és un sector més habituat a la venda online, també han hagut d’assumir reptes per sobreviure a la pandèmia. En el cas de Mango, han hagut de fer front a un canvi d’estratègia que tendeixi cap a la inclusió d’accions per donar menys pes a la botiga física i impulsar el canal digital. “Hem de generar més valor i dotar de capacitats omnicanals la companyia”, ha destacat el director d’e-commerce, Roger Graell, qui ha apuntat cap a la logística com a segon element: “El gran cost és l’última milla i la logística als magatzems”. Per això ha remarcat la importància d’invertir en l’automatització d’aquests espais i en una bona traçabilitat per saber on es troba cada comanda.
L’última milla i la gestió dels magatzems són àrees que cal dotar de tecnologia per optimitzar l’última etapa del procés de compra electrònica
Unes inquietuds compartides per Bon Preu, tal com ha assenyalat la directora comercial, Anna Font, que ha exposat el canvi accelerat dels últims anys amb una anècdota: “Abans del 2012 ningú comprava alimentació en línia, hi havia molt soroll i pocs diners i rendibilitat. Recordo anar a un iQuodrive i veure-hi només el meu cotxe, no hi havia ningú més. El 2019 la tendència va començar a canviar i ara tenim 17 centres de click and collect i quatre grans àrees de delivery”.