El petit comerç abraça un Black Friday en línia amb els deures a mig fer
La pandèmia empeny els botiguers a invertir en eines digitals i en la venda ‘online’, el que permet mirar cap a la campanya de descomptes del novembre encara amb molt per aprendre sobre les possibilitats tecnològiques
Categories:
El Black Friday ha arribat aquest 2020 en un context totalment atípic. Tal com ja s’havia vist en campanyes anteriors, diversos comerços s’han apuntat a oferir ofertes al llarg de la setmana i rebre amb els braços oberts la ja coneguda Black Week. D’altres han anat més enllà i s’han atrevit amb un Black November i estendre-ho als 30 dies del mes. Però enguany no hem estat exempts del debat entre els venedors al detall: descomptes sí o descomptes no?; comerç en línia sí o comerç en línia no? La covid-19 ha empès bona part del sector a optar per la botiga online, però aquesta arribada tardana de la digitalització ha demostrat que els negocis plenament analògics tenen encara molts deures pendents.
Però si hi ha una realitat que no es pot contradir, aquesta és que Amazon ha tret suc de la pandèmia. Tal com assenyalava el CEO d’Etailers Ecommerce, Santiago Sànchez, en un article a MetaData, Amazon ha tancat el segon trimestre del 2020 amb un rècord de vendes que “ha trencat l’estacionalitat de Nadal, superant fins i tot les vendes de la campanya de 2019”. Els comerciants saben que és un oponent fort, però Sànchez també alertava que cal treballar amb els recursos disponibles: “Cal oblidar-se de competir amb Amazon i els grans ecommerce, i aprofitar els canals digitals que tenim al nostre abast i la proximitat i omnicanalitat que podem oferir per connectar-nos amb els nostres clients”.
Trobar la millor solució digital per a cada cas
I quines són aquestes eines? En la Jornada sobre la transformació digital del comerç organitzada pel CTecno, han sobresortit noms de grans plataformes com Facebook i Instagram per publicitar els productes, o WhatsApp com a proposta per no perdre la relació directa amb l’usuari, pràcticament nul·la en la compra en línia.
També són molts negocis els que han buscat oportunitats en marketplaces. Un exemple és la llibreria El Gat Pelut, que a falta d’un espai propi per a la comercialització de productes, utilitza Libelista per sumar vendes i apropar-se a un consumidor cada cop més digital. Barceloning també ha treballat seguint aquest esquema. Una primera experiència amb Amazon va ser “desastrosa perquè no entens què has de fer”, ha explicat Andrés Martínez. En un segon intent, van adreçar-se a espais B2B com Ankorstore que els ha permès entrar a mercats com el francès, l’holandès i el britànic.
Les xarxes socials són un impuls per mostrar i promocionar productes, mentre que WhatsApp trasllada la comunicació amb el client a l’entorn digital
Tot i les ganes d’entrar en aquest entorn desconegut, un recurs a l’abast de totes les persones com Google My Business està “desaprofitat per falta de temps i coneixement”, reconeix el propietari del Forn Baltà del barri de Sants a Barcelona, Josep Baltà. Permet recollir opinions, posar-hi fotografies, indicar l’horari i telèfon de contacte... però està desaprofitat, si és que els comerços han fet el pas de localitzar-se a la plataforma i poder aparèixer en les cerques a Google Maps.
Millor experiència d’usuari i més dades
Els qui han aprofitat els mesos de confinament per posar a prova la venda digital asseguren que els ha ajudat a aguantar mínimament la duresa del moment. Ha estat un suport i, també, un curs accelerat de com implementar la tecnologia al seu negoci. En aquest sentit, han comprovat de primera mà com els natius digitals busquen usabilitat i transparència. “El procés de compra ha de ser intuïtiu, ha de transmetre confiança i ha de dir en tot moment en quina fase es troba la comanda: quan es prepara, quan s’envia i quan arribarà, amb un número de seguiment de l’enviament”, ha afirmat. “I també ha de ser humà”, ha afegit Laia Papió, que regenta un espai de creació i venda de moda. La seva experiència l’ha portat a concloure que tot i que el comprador de botigues virtuals valori la llibertat de triar preus i comparar en altres comerços des de casa, cal donar aquesta proximitat per fidelitzar i atraure el segment de població menys avesada a l’entorn digital.
La botiga en línia permet allargar el procés de compra i obtenir un ‘big data’ clau per adaptar la venda al client
Una altra de les virtuts de la transformació tecnològica del petit comerç que Papió destaca és la capacitat d’allargar el procés de venda. Alguns dels seus clients no limiten la compra a les visites que fan a la botiga física, sinó que un cop es coneix el producte, la talla i les particularitats, es facilita l’adquisició a través d’un ecommerce que permet estalviar-se el temps d’anar-hi personalment.
Les dades són el darrer pilar que permet explotar el comerç en línia. En cada visita al web, en cada compra i en cada opinió que es penja sobre l’experiència s’obté una informació que les botigues locals poden aprofitar per adequar els catàlegs o les ofertes amb l’objectiu d’incentivar la compra. Unes estratègies que, en ple Black Friday, ajudaran a donar una empenta a les vendes dels que s’han atrevit a fer el pas en els mesos de pandèmia.