Consells per utilitzar els codis QR de forma segura

Els experts adverteixen del robatori de dades o diners per mitjà d’aquesta tecnologia, cada vegada més utilitzada a causa de la pandèmia

Categories:

Redacció

Els codis QR tenen avantatges i riscos
Els codis QR tenen avantatges i riscos | CC0

Els codis QR, formats per punts negres disposats en un quadrat sobre fons blanc, existeixen des de fa més de dues dècades, però la pandèmia de la covid-19 els ha fet més populars que mai. Així ho indica un estudi de Mobileiron, que assenyala que un 82% de la ciutadania els havia empleat alguna vegada i un 72% ho havia fet l'últim mes. “Ja s'utilitzaven, però no ho feia tanta gent com ara o, com a mínim, no tan sovint. El boom l'ha provocat l'accés a les cartes de menú de l'hostaleria, explica el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Jordi Serra, que considera que el seu gran avantatge és la “facilitat” d'ús en temps en què el contacte tàctil pot representar un risc per a la salut.

Però escanejar amb el mòbil aquests codis també pot ocasionar estafes o robatoris de dades. “Redirigeixen a pàgines web d'entitats bancàries fraudulentes, que són còpies de les reals, i obtenen les dades per poder entrar-hi i robar diners, o a xarxes socials, en les quals poden suplantar i demanar un rescat per tornar el control dels comptes, per exemple”, alerta el docent, que assenyala que el problema de seguretat d'aquest tipus de tecnologia és que “no es veu el que representa”.

Consells per a evitar estafes

El primer és el lloc on es troben aquests símbols. “Cal desconfiar completament dels que són accessibles a tothom, ja que els ciberdelinqüents hi poden haver-lo posat fàcilment”, explica el professor de la UOC, que indica la diferència que hi ha si el QR es troba a l'interior d'un local o en un caixer de banc al carrer. D'altra banda, hem de comprovar la superfície on està imprès per descartar que hagin enganxat o col·locat un paper amb un altre codi a sobre. I, finalment, adverteix, hem de configurar el mòbil perquè no obri l'adreça del web o una aplicació “directament”. El docent recorda que es pot establir que la càmera pregunti a l'usuari abans d'obrir el contingut del codi per poder veure l'adreça. “Si veiem que l'URL no és el correcte o que no és .es, per exemple, no hem d'obrir el contingut”, recomana.

Hem de configurar el mòbil perquè no obri l'adreça del web o una aplicació directament

Les dades avalen que bars i restaurants són els llocs on s'utilitzen més aquests codis, amb un 44% dels enquestats, mentre que en comerç ho va fer un 32%. Encara que set de cada 10 ciutadans consideren que aquests codis fan la vida més fàcil, la mateixa quantitat reconeixen que estan preocupats per la possibilitat d'estafes. La privacitat és el que més inquietud desperta a més de la meitat de les persones participants en l'estudi, tot i que un 33% diu que se sent absolutament segur.

Els atacs amb aquesta tecnologia s'han registrat en diferents llocs del món. El 2019, abans de la pandèmia, el Laboratori de Recerca d'ESET Llatinoamèrica ja advertia que per mitjà d'un codi QR s'havien segrestat comptes de WhatsApp i tingut accés a tots els contactes, arxius i converses del compte de la víctima. Perquè per utilitzar aquesta aplicació a l'ordinador, es fa servir un símbol d'aquest tipus que els ciberdelinqüents van utilitzar per robar dades. L'ús massiu derivat de la crisi sanitària provocarà, segons els experts, més delictes d'aquesta mena.

Han ajudat a detectar coronavirus

Però no tot són perills, sinó que aquests codis han evitat el contacte físic i amb superfícies i així han fet més segura la vida de moltes persones, i fins i tot han ajudat a detectar coronavirus. A la Xina, més del 90 % de la població va utilitzar un sistema de codi de colors per monitorar la covid-19, també es va aplicar per al transport, a restaurants o ascensors i per facilitar l'accés a llocs com Disneyland o per pagar impostos.

La previsió del FMI és que aquesta indústria creixi, fins al 2027, una mitjana de 8,7%

El creador d'aquesta tecnologia, nascuda fa més de dues dècades, Masahiro Hara, s'ha mostrat sorprès que s'utilitzi el seu codi per millorar la seguretat de les persones. En una entrevista al The Guardian reconeix que es va crear enfocat a l'economia: “No vam pensar mai que es podria fer servir per a alguna cosa com aquesta”. Però el fet és que la pandèmia en va provocar un augment que encara es mantindrà en el temps, segons els experts.

Les dades de Google Trends entre abril i juny d'enguany mostren com els conceptes relacionats amb aquests codis van créixer més d'un 200% i la previsió del Fons Monetari Internacional (FMI) és que aquesta indústria creixi, fins al 2027, una mitjana de 8,7%.