Adrozek, el ‘malware’ que corre per Europa

El virus entra als navegadors i en canvia la configuració per atacar-lo amb publicitat

Categories:

Redacció

El 'malware' ha atacat Europa principalment
El 'malware' ha atacat Europa principalment | CC0

Circula per la xarxa un nou malware anomenat Adrozek que està afectat Chrome, Mozilla, Edge i altres navegadors d’Europa, especialment. El virus s’infiltra en els ordinadors, canvia configuracions del programari perquè s’emplenin de publicitat i bloquegin les cerques dels usuaris que vulguin fer-ne ús.

Segons ha descobert Microsoft, l’amenaça estaria circulant per la xarxa des del mes de maig i el mes d’agost hauria pogut arribar a infectar uns 30.000 navegadors diàriament. Tot i que la seva activitat ha anat disminuïnt, encara es troba actiu en molts aparells.

La divisó de seguretat de la multinacional ha situat en un mapa les àrees més afectades, amb Europa com a epicentre. L’Àsia és el segon continent amb més incidència, sobretot a l’Índia i el sudest asiàtic.

Els experts han detectat el malware en prop de 160 pàgines diferents que el distribueixen amb més de 15.000 instal·ladors que el contenen. El seu mecanisme és sofisticat, ja que renova constantment les URLs dinàmiques per evitar ser detectat.

Un cop un usuari es topa amb ell, es descarrega a l’ordinador i s’instal·la sense que la persona ho sàpiga. Es fa passat per un altre programari, pel que Microsoft ha alertat de la importància de treballar només amb sofware conegut i de fonts de confiança i verificades.