El Penedès rep la quarta Àrea 5G

La Generalitat inaugura un nou espai de foment del coneixement i desenvolupament de projectes basats en l’alta velocitat per dinamitzar l’economia del territori

Redacció

El Penedès rep la quarta Àrea 5G
El Penedès rep la quarta Àrea 5G | Cedida

La Generalitat ha presentat l’Àrea 5G del Penedès per facilitar el desplegament de la xarxa de nova generació al territori i fomentar la creació de solucions basades en la tecnologia. El centre promourà l’acció conjunta de la indústria, la societat civil, les administracions i l’acadèmia per oferir formacions i workshops, impulsar un laboratori per acompanyar projectes pilot que explotin les potencialitats de l’alta velocitat i traslladar el potencial de l’alta velocitat com a motor de dinamització econòmica.

Durant la presentació d’aquesta nova Àrea 5G, la quarta que es posa en marxa, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que el Departament de Polítiques Digitals ha presentat als fons de reactivació econòmica europeus NextGenerationEU un gran projecte per potenciar les Àrees 5G i el desplegament de la 5G al territori amb un import de 25 milions d’euros. “Això ens permetrà maximitzar l’impacte i objectius de les diferents àrees 5G tant a nivell territorial com a nivell sectorial en els seus àmbits d’especialització”, ha assegurat.

Aplicacions del 5G

L’Àrea 5G s’espera que sigui una eina clau per al desenvolupament de diferents indústries i serveis d’especial importància al territori. En el cas de l’atenció sociosanitària, ja existeixen diferents projectes que poden veure’s impulsats per l’arribada de la 5G. Destaca el 4D Health Innovation Simulation Center, a Igualada, que pot convertir-se en el punt de referencia de Catalunya en matèria de 5G aplicada.

També existeixen al Garraf altres projectes d’aquest àmbit que se’n poden beneficiar, com ara els Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), Envelliment actiu i saludable i dependènci” o la feina realitzada des de l’Institut de la Robòtica per a la Dependència (IRD). Altres sectors com la mobilitat i el vehicle connectat també podran utilitzar la cobertura 5G per a la creació de nous projectes i serveis.

En l’àmbit dels mèdia i l’entreteniment, la ciutat de Vilanova i la Geltrú ja compta amb diverses iniciatives: un grau de formació professional en videojocs i entorns virtuals o iniciatives com el projecte europeu MedGaims, centrat en la realitat virtual i la gamificació en entorns turístics, així com un laboratori de realitat virtual, liderat per la Fundació i2CAT i sota el paraigua de l’agència pública d’Innovació Neàpolis. Sumades a l’arribada del 5G, totes elles poden afavorir la retenció de talent, així com atraure nous professionals digitals i generar necessitat de perfils TIC qualificats.

Estratègia Àrea 5G

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, a l’Àrea 5G de Terres de Ponent i l’Àrea 5G Camp de Tarragona presentats els darrers mesos i que van dirigits a la dinamització i digitalització dels sectors rural, agroalimentari, comercial, turístic, portuari, logístic o energètic, entre d’altres. L’objectiu dels espais és potenciar l’ecosistema català del 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia.

Les Àrees 5G s’emmarquen dins de l’Estratègia 5G de Catalunya i compten amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, TICAnoia, Neàpolis i Telefónica.

Etiquetes