Cinc centres de Barcelona inicien proves pilot de digitalització

El projecte impulsat per Xnet busca oferir accés lliure i segur a la tecnologia en les escoles

ACN

Xnet comença un projecte pilot de digitalització en cinc escoles de Barcelona
Xnet comença un projecte pilot de digitalització en cinc escoles de Barcelona | Pixabay

Un total de cinc centres de Barcelona iniciaran una prova pilot d'un pla de digitalització amb programari obert impulsat per Xnet. L'objectiu és generalitzar l'accés lliure i segur a la tecnologia digital als centres educatius de primària i secundària mitjançant l'actualització d'eines existents i l'adequació a les necessitats de cada centre.

Desenvolupament del projecte

Es preveu que aquests cinc centres pilot tinguin totalment operatives les noves eines de treball de cara al març de 2021. Gràcies a la infraestructura digital i a l'acompanyament en la capacitació digital, els centres podran fer ús dels recursos i instruments per facilitar l'educació, especialment l'ensenyament en línia en entorns segurs i on les dades generades siguin gestionades, controlades i auditades per part de qui les genera i que defensin la sobirania de les dades personals i d'altres drets vinculats a l'era digital.

També vol desplegar accions formatives i d'acompanyament d'ús d'aquestes tecnologies per al professorat i tota la comunitat educativa, així com desenvolupar l'esperit crític envers internet i els entorns digitals.

El projecte ha de permetre aprendre conceptes bàsics sobre privacitat i seguretat a la xarxa

El projecte ha de permetre també aprendre conceptes bàsics sobre privacitat i seguretat a la xarxa, generar capacitat d'emprenedoria de proximitat i sobre la base de criteris ètics, reduir la despesa a llarg termini i fer que els centres "puguin escollir la tecnologia que utilitzen basant-se en propostes i decisions raonades".

Responsables del projecte

Xnet s'encarregarà de fer el seguiment i avaluació del programa, anomenat Pla de Digitalització Democràtica, així com de dissenyar la seva escalabilitat conjuntament amb la Direcció d'Innovació Democràtica, el Consorci d'Educació de Barcelona i el Comissionat d'Innovació Digital de l'Ajuntament de Barcelona. Xnet ha assegurat que es busca una digitalització "segura i respectuosa amb la sobirania de les dades" i que permeti "salvaguardar de manera integral els drets digitals de la comunitat educativa en els centres educatius"