Nuubb, guardians de les dades
La companyia compta amb tres ‘data centers’ entre Catalunya i França per fer la competència de serveis al núvol de gegants com Google, Amazon i Microsoft
Categories:
Quan Nicolás Blasyk va arribar a Barcelona, ja tenia l’experiència de fundar dues empreses a França. Inicialment no tenia cap més intenció que canviar d’aires i dedicar-se als seus negocis des de Catalunya, però el seu esperit emprenedor el va portar a dissenyar un estratagema per aprofitar tot el que havia après al seu país natal i replicar el model d’èxit per a les pimes catalanes. I així és com el negoci de Nuubb va creuar els Pirineus per instal·lar una nova seu i oferir al núvol per a les micro, petites i mitjanes companyies del territori. Una proposta que sempre s’ha volgut vendre amb el valor afegit de la proximitat per fer una clara ofensiva a gegants internacionals com Google, Amazon i Microsoft per convertir-se en guardians de les dades.
Actualment la companyia té un data center al Part Tecnològic del Vallès i dos més a França, a Soissons i Lille. Aquests són els grans magatzems on les companyies que en són clients guarden el bé més preuat de la societat digital: les dades. Ofereixen des de l’allotjament als seus servidors, fins a seguretat, gestió d’IP o plans de recuperació “amb una certa garantia i qualitat, i preus més competitius de les grans tecnològiques”, assenyala el director de Vendes i Desenvolupament de negoci, Félix Carnero. Però si una cosa té clar que els diferencia, aquesta és l’atenció: “Parlem directament amb els directors i responsables d’IT, i ho fem de manera personalitzada, cosa que Amazon o Google no t’ofereixen, sinó que pots arribar a estar dies esperant poder parlar amb un tècnic que t’atengui bé”.
"Tenim tres centres de dades i podem assegurar que la informació és a Catalunya o a França, no a l’altra punta del món"
Tot i ser una empresa de dimensió molt més reduïda, Carnero té clar que ningú a la companyia té por de fer la competència a gran escala. “Si no tinguéssim cap centre de dades, o només un, i haguéssim de subcontractar, seria un hàndicap, però en tenim tres i podem assegurar que la informació és a Catalunya o a França, no a l’altra punta del món”, insisteix.
Digitalitzar les empreses
Malgrat que la covid-19 ha estat un detonant perquè els negocis facin de cop dues passes endavant en la transició cap al digital, Nuubb fa més de cinc anys que treballa per fer-ne l’acompanyament. “Si aquestes empreses ho haguessin fet abans, no haurien tingut els problemes i dubtes sobre ciberatacs i teletreball que han anat sorgint”, assenyala, “hem intentat donar-los el suport que han necessitat en condicions de temps i econòmiques factibles”.
El trasllat de les oficines a les llars va fer que repuntessin el nombre de connexions VPN per accedir als servidors de les companyies. Majoritàriament, amb equips senes antivirus o la seguretat pertinent per a l’ús de les dades que s’ha fet, el què ha estat un dels motius de l’augment d’incidències de ciberseguretat. Per això el director de Vendes i Desenvolupament de Negoci apunta cap al núvol com la via més recomanada, i la de futur: “Si les dades estan en un data center, estan segures. El més important de treballar en un entorn cloud és la ciberseguretat i és cap a on tothom tendirà”.

Tanmateix, Carnero també sap que encara cal un canvi de mentalitat per part dels directius i gerents perquè la introducció massiva del núvol es faci efectiva. “El 80% de les pimes de Catalunya continuen treballant amb equips informàtics, servidors físics i amb un risc important de pèrdua de dades, i això passa perquè estan dirigides per persones que no tenen visió de futur”, argumenta. En aquest sentit, demana que es doni més veu als responsables d’IT i als CIOs, qui diu que sovint manifesten la seva voluntat d’incorporar el servei, però que es fan enrere perquè “qui pren decisions i porta els diners pensa que no surt a compte”. Una conclusió que és “errònia”, afirma, perquè el cost total de “hardware, llum, aire condicionat i altres despeses ocultes, fa que sigui entre un 20% i un 30% més car”. “El futur és teletreballar i no tenir equips a l’oficina amb un risc important de ciberseguretat, sinó en un centre de dades amb vigilància les 24 hores dels 365 dies de l’any”, insisteix.
Un servei per a tota mena de negocis
Inicialment, Nuubb oferia els seus serveis a les pimes, però la seva tecnologia ha fet que empreses grans com Fira 2000, també en siguin clients. Així ha ampliat el rang des de les micropimes disposades, fins a les companyies de més de 200 treballadors de Catalunya, el País Valencià i Madrid. I en sectors diversos com el sanitari, el químic o l’industrial, entre altres.
“El futur és teletreballar i no tenir equips a l’oficina amb un risc important de ciberseguretat, sinó en un centre de dades amb vigilància les 24 hores dels 365 dies de l’any”
Si la covid-19 no hagués provocat la crisi sanitària que hem vist, aquest 2020 l’empresa preveia obrir una oficina a la capital espanyola. Amb el context de pandèmia, han aparcat els objectius i s’han centrat a ampliar l’equip de Barcelona per cobrir l’augment de la demanda de serveis. Tot i que no han assolit la xifra marcada de 1 milió d’euros de facturació, Carnero assegura que s’han quedat “molt a prop”.
Per al 2021, l’objectiu és “transmetre a les companyies que han de fer un canvi de filosofia i que cal veure el núvol com una assegurança del pis: has d’estar segur que la teva informació està ben protegida i guardada”.