El BSC crea una eina per conèixer la relació entre mobilitat i contagis de covid-19

Flow-Maps mostra dades georeferenciades de l’administració pública per facilitar la predicció de l’evolució de la malaltia

Categories:

Redacció

El BSC posa a l'abast de professionals i ciutadans una eina per visualitzar fàcilment els casos de covid-19 per àrees
El BSC posa a l'abast de professionals i ciutadans una eina per visualitzar fàcilment els casos de covid-19 per àrees | CC0

El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha creat una eina d'informació geogràfica que permet visualitzar el risc de propagació de la covid-19 associat a la mobilitat poblacional. La plataformaCovid-19 Flow-Maps integra dades georeferenciades procedents dels governs territorials i espanyol per representar-les en un mapa i facilitar-ne l’anàlisi i interpretació de l’evolució dels contagis.

La solució permet visualitzar el risc de contraure la malaltia provocada pel coronavirus en una zona determinada associada a l'afluència de ciutadans procedents d'altres àrees geogràfiques. El càlcul es fa a base de relacionar els casos positius coneguts amb les dades que ens indiquen a quines zones i amb quina intensitat s'estan desplaçant els ciutadans.

Els patrons de mobilitat s'infereixen a partir de dades de telefonia mòbil anonimitzades i agregades per dia i àrea de mobilitat. La informació s’actualitza automàticament a mesura que les administracions les incorporen als seus sistemes d'informació pública i s'ofereix a escala provincial, de tot l’Estat, i per zones bàsiques de salut quan aquesta informació està disponible, com és el cas de les comunitats de Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc. A més d’oferir el coneixement de manera visual a través de taulers, tota la informació continguda a la base de dades és accessible a través d’una API-REST dissenyada per a professionals que vulguin integrar-les en els seus propis sistemes.

Segons informa el BSC en un comunitat, Flow-Maps és la primera entrega d’un conjunt d’eines per predir el comportament de la covid-19 que es posaran a l’abast dels professionals en els pròxims mesos.