El Camp de Tarragona promou la innovació digital amb una Àrea 5G
L’objectiu és crear un espai per impulsar el desenvolupament dels sectors socials i econòmics de la zona
Categories:
El Camp de Tarragona ha presentat una nova Àrea 5G per fomentar la innovació digital i el desenvolupament territorial. L’espai inclourà activitats destinades a promocionar la connexió de nova generació com a eina base per a l'impuls de diferents sectors estratègics com el portuari, el turisme, les ciutats intel·ligents i la indústria 4.0, sobretot la petroquímica.
Es vol posar el punt de mira sobre aquests camps i dur a terme diferents iniciatives per respondre a les necessitats socials i econòmiques de la zona. Destaquen les activitats de formació i disseminació, proves de concepte en entorns reals i de laboratoris i tallers. De fet, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, apunta que l'arribada del 5G a la ciutat "representa una finestra d'oportunitats que donarà un impuls importantíssim a un sector econòmic estratègic cridat a tenir encara més pes en el futur. I això, sens dubte, es traduirà en noves oportunitats professionals i laborals de qualitat."
L'Àrea 5G del Camp de Tarragona disposarà d'un laboratori situat en el campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, que serà de lliure accés tant per la comunitat universitària com per als diferents agents del territori. En aquest marc tindran lloc accions i activitats formatives, proves de productes i serveis digitals. A més, la Fundació URV proporcionarà el Centre de Transferència de Tecnologia perquè es puguin fer tallers i sessions sobre 5G, connectivitat intel·ligent, aplicació al territori i altres qüestions del mateix àmbit.
La rectora de la URV, María José Figueras, ha declarat que "la creació de l'Àrea 5G del Camp de Tarragona és una oportunitat de liderar la transformació digital del territori, promovent la capacitació de la Catalunya sud en l'ús de les tecnologies digitals avançades que jugaran un paper clau en l'economia dels propers anys".
Origen Àrees 5G
La motivació principal consisteix a convertir-se en estructures de llarg recorregut dins dels diversos territoris on s'estableixin, combinant un model de conversió públic i privat. A més, busquen promoure els avantatges i possibilitats que ofereix aquesta tecnologia i el seu impacte positius en els nous models de negoci.
Aquesta proposta ha estat impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que ha rebut el suport de la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona, els ajuntaments de Tarragona i de Reus, la Fundació i2CAT i el Mobile World Capital Barcelona.
En l'àmbit general, aquestes Àrees 5G neixen amb la intenció de poder potenciar l'ecosistema català de la 5G, convertint Catalunya en una imatge de referència internacional sobre aquesta tecnologia.