Barcelona presenta una nova ordenança per provar projectes d’innovació per una millor gestió

Les proves es podran realitzar en els espais d’experimentació que identifica la Unió Europea com els ‘sandbox’, els ‘test bed’ i els ‘living labs’

Categories:

Redacció

El consistori ha donat a conèixer aquest dimarts la iniciativa davant d’un centenar d’entitats com universitats, grups de recerca i empreses tecnològiques
El consistori ha donat a conèixer aquest dimarts la iniciativa davant d’un centenar d’entitats com universitats, grups de recerca i empreses tecnològiques | Marina Lisova (Unsplash)

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts una nova ordenança per tal que es puguin provar projectes d’innovació per a la millora de la gestió de la ciutat en un entorn real, sigui aquest físic o digital. Aquesta ordenança regula els espais anomenats Espais d’Experimentació Urbana, que són entorns delimitats on es podran desenvolupar proves per validar solucions innovadores amb impacte en la gestió urbana.

La iniciativa, presentada per la tinenta d’alcaldia Laia Bonet i amb més d’un centenar d’entitats –entre les quals universitats, grups de recerca i empreses–, es durà per l’aprovació inicial a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge el novembre per establir un marc jurídic i accelerar els processos que impliquen fer actuacions experimentals en entorns reals i que requereixin permisos. Com a tret característic, inclou totes les tipologies d’espais d’experimentació que identifica la Unió Europea com els sandbox (entorns segurs i controlats on experimentar noves tecnologies, serveis i models de negoci sense afectar els usuaris i al mercar), els test bed i els living labs.

Laia Bonet, durant la presentació, ha explicat que “volem posar-vos les coses fàcils, creant les condicions necessàries perquè pugueu provar solucions amb retorn social i, sobretot, aprendre tant vosaltres com nosaltres” i ha encoratjat a trobar solucions tangibles als reptes de la ciutat com són “l’habitatge, l’emergència climàtica o la Barcelona dels dos milions”. L’alcalde, Jaume Collboni, per la seva part, ha recordat que “Barcelona és capital de la innovació i amb aquesta ordenança reforcem aquest lideratge” i que “aquest és un missatge de cap a on ha d’anar l’ús de les tecnologies: cap al servei de la gent i les seves necessitats”.

Segons el consistori, amb aquesta ordenança, Barcelona es consolida com a laboratori viu d’innovació urbana i de transformació capaç de generar, absorbir i escalar solucions innovadores útils per a la ciutat i reproduïbles en altres contextos urbans. A part d’establir un marc jurídic i dotar de seguretat jurídica, estableix unes condicions d’accés, requisits de maduresa tecnològica, fases procedimentals, rols dels agents implicats i el règim de responsabilitats. També preveu la identificació d’actius disponibles per a dur a terme les proves, com un carrer o un esdeveniment, i els mecanismes de retorn de coneixement i transferència a la gestió de la ciutat.

Etiquetes