Europa entra en la cursa dels models llenguatge amb OpenEuroLLM
El projecte l’impulsa un consorci format per 20 institucions europees amb l’objectiu de crear una IA de codi obert i multilingüe
Categories:
Europa ha anunciat el desenvolupament d’OpenEuroLLM, una intel·ligència artificial amb la qual preveu fer front a l’avenç accelerat dels Estats Units i la Xina en el sector. El projecte pretén crear models de llenguatge en codi obert, transparents, multilingües i habilitats per a l’ús en els entorns públic i privat, segons han anunciat els impulsors en un comunicat.
La proposta compta amb l’aval de 20 empreses, universitats, centres de recerca i organitzacions d’alt rendiment, que aportaran tot el coneixement i talent disponible en les seves infraestructures per nodrir el projecte europeu. Entre elles, hi ha el Barcelona Supercomputing Center (BSC), que aportarà la capacitat de supercomputació dels seus ordinadors, al costat dels superordinadors europeus SURF (Països Baixos), CSC – IT Center for Science (Finlàndia) i CINECA (Italià). També hi participa l’empresa alacantina Prompsit Language Engineering. L’investigador Jan Hajič de la Charles University de la República Txeca s’encarregarà de la coordinació de tots els membres del consorci, mentre que Peter Sarlin, cofundador de Silo AI, un dels laboratoris d’IA d’AMD, en serà el director.
Malgrat que no s’ha fet pública la dotació econòmica, Forbes va revelar que en aquesta primera etapa el projecte hauria rebut prop de 52 milions d’euros. La xifra se situa lluny de les inversions multimilionàries dels gegants tecnològics, com els 100 milions de dòlars que hauria costat entrenar ChatGPT4. Tot i això, el naixement de DeepSeek ha sacsejat la situació amb un pressupost minso de prop 5,37 milions d’euros.
A més a més, la Unió Europea es troba amb el repte d’entrenar un model de codi obert compatible amb la Llei d’Intel·ligència Artificial, principal garant dels drets de la ciutadania en l’ús dels algoritmes, però també descrita com una normativa que frena el progrés natural que tindria la investigació sense aquestes limitacions.