EsmorzApp, l’app col·laborativa per trobar els millors restaurants d’esmorzars de forquilla

El mapa del web ‘Esmorzars de Forquilla’, encetat el 2020, es converteix en una aplicació mòbil que supera les 13.000 descàrregues en només tres dies

Categories:

Marc Vilajosana

Els usuaris poden cercar restaurants, valorar-los, pujar-hi fotos i desar els seus preferits
Els usuaris poden cercar restaurants, valorar-los, pujar-hi fotos i desar els seus preferits | EsmorzApp

Bacallà a la llauna, galtes de porc rostides, capipota, una amanida ben copiosa o un entrepà amb totes les seves lletres. Els esmorzars de forquilla, element indissociable de la cultura gastronòmica catalana, han anat perdent presència en el nostre dia a dia per les presses i les exigències del món laboral. És per això que, el 2020, el periodista Albert Molins va decidir crear Esmorzars de Forquilla, un portal web amb un mapa col·laboratiu per identificar els millors bars i restaurants que ofereixen aquesta classe d’àpat a Catalunya. “El setembre de 2020 estàvem sortint del confinament i l’hostaleria encara tenia restriccions. Era un moment de certa efervescència de compromís social, en què tots ens sentíem més lligats als altres i volíem fer coses per ajudar”, recorda l’impulsor del projecte. En quatre anys de vida, el projecte va aglomerar més de 1.000 establiments del territori, i ara ha fet una passa endavant publicant-se en forma d’aplicació mòbil sota el nom d’EsmorzApp, una eina que ja supera les 13.000 descàrregues en només tres dies i que ha despertat una allau d’interès a les xarxes socials.

Esmorzars de Forquilla va començar com un mapa col·laboratiu en forma de pàgina web perquè era el que permetien els coneixements tècnics de Molins, però el creador sempre havia vist el format d'app com “el pas natural” de la iniciativa: “És un ecosistema més tancat, però ho tens tot allà, en un sol lloc, i no has d’esperar que la web es carregui”. L’oportunitat va arribar el passat 13 d’agost, quan va contactar amb ell Jan Roures, cofundador de l’empresa de desenvolupament de programari Brothapps —i un dels programadors de Dinder Club, l’app de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual—. “Em va explicar que tenien una app que feien servir per ells mateixos per desar els llocs que els agradaven per anar a esmorzar, i quan me la vaig descarregar vaig veure que era el que sempre havia pensat que havia d’acabar sent”, comenta Molins. Dit i fet: després de descarregar les dades amb un fitxer .csv, normalitzar-les, penjar-les al programari i fer diversos testejos, EsmorzApp va veure la llum aquest dilluns tant a Android com a iOS.

L’aplicació ofereix el mapa col·laboratiu treballat durant quatre anys amb una visualització millor adaptada als dispositius mòbils, ubicant al territori tots els restaurants i bars registrats, dels quals s’inclou l’adreça, l’horari, les valoracions dels usuaris de l’app i les fotografies de plats o del menú de l’establiment. En només tres dies, el mapa ha passat de 1.000 a 1.860 locals, ja que l’app incorpora automàticament les aportacions dels usuaris, que abans s’havien de penjar manualment. A més a més de consultar i afegir restaurants, els usuaris també poden valorar els que ja hi ha, pujar-hi fotografies o desar-ne en un llistat de preferits per trobar-los més ràpidament. Catalunya concentra la gran majoria d’establiments del mapa, però aquest no es limita únicament al Principat, sinó que amplia el rang als Països Catalans.

La importància de la col·laboració

L’anunci del nou projecte, fet aquest dilluns a través d’X, ha aconseguit generar una gran resposta a les xarxes socials i per part de la ciutadania. “Ha demostrat que hi ha molt d’interès en l’esmorzar de forquilla, que és una cosa que agrada a la gent i que hi participa. Ha fet molta il·lusió que algú els recordés i creés una app. La gent troba que és útil, que és el que és important, i que en faran servei”, explica Molins. Tant és així, que aquest dimarts EsmorzApp ha aconseguit situar-se en la primera posició en la categoria d’apps gratuïtes de menjar i beure a l’App Store espanyola, per davant de les aplicacions de McDonnald’s i Burger King.

Tanmateix, l’impulsor admet que té la por de “morir d’èxit”: “Que la gent faci mal ús, que s’ompli de comentaris dient “això és una merda”. El meu gran temor és que es converteixi en una mena de Tripadvisor”. Per evitar-ho, Molins remarca la importància que EsmorzApp mantingui l’esperit col·laboratiu que va motivar la creació del mapa el 2020 i que es basa en la filosofia amb què va néixer internet: “És important que la gent la faci servir i l’alimenti amb contingut de qualitat, valuós i objectiu. Si no es tenen en compte aquests tres principis, no funciona”. És sota aquesta mateixa idea que l’aplicació és de franc i no incorpora cap mena de mecanisme de monetització o de captació de dades: ni anuncis, ni registres, ni seguiment d’informació.

Molins: “És important que la gent la faci servir i l’alimenti amb contingut de qualitat, valuós i objectiu. Si no es tenen en compte aquests tres principis, no funciona”

Després d’una actualització publicada aquest dimecres que arregla alguns errors detectats i permet als usuaris deixar nous comentaris i visualitzar els ja existents, l’equip es prendrà unes vacances fins al setembre, amb la intenció de continuar millorant l’eina en el futur. “Soc molt d’anar tirant hams i veure quins enganxen. Ja tenim una colla de noves funcionalitats al cap, i veurem si les podem implementar. Li volem donar un aure visual menys cutre, i ens agradaria insistir en el tema de les ressenyes o en la possibilitat de consultar rutes”, assenyala Molins. Gràcies a la resposta de la comunitat, també s’han adonat d’aspectes importants que no havien tingut en compte, com el fet d’incorporar els números de telèfons dels locals, i han detectat quina és la principal demanda dels usuaris: més filtres de cerca basats en aspectes com el preu, les comarques, la població, el tipus de menjar o la presència d’aparcaments pròxims.