La revolució tecnològica i empresarial del 5G

L’arribada d’una connexió de baixa latència genera noves oportunitats de negoci i de situar Catalunya com un generador de coneixement

Aida Corón

El 5G portarà una convergència tecnològica que ens ha de situar com generadors de coneixement
El 5G portarà una convergència tecnològica que ens ha de situar com generadors de coneixement | CC0

“El 2G ens va portar la veu; el 3G, les dades; el 4G, l’auge del contingut multimèdia; i el 5G no és una evolució de les xarxes, sinó que és una revolució. És una tecnologia que té la capacitat real de canviar els models de negoci i productius”. Amb aquesta concisió ha definit el director comercial d’Administracions Públiques de Vodafone a Catalunya i Aragó, Alejandro Carballo, el que comporta l’arribada d’una connexió amb baixes latències. Ho ha fet en el marc d’una sessió organitzada pel 22@ Network al voltant de les oportunitats de negoci que porta la tecnologia, un debat on s’ha posat de manifest que encara cal picar pedra perquè les empreses comprenguin que cal un canvi de xip per treure profit a la innovació i no deixar escapar el tren de la revolució tecnològica i empresarial.

I és que un estudi d’Accenture revela el 51% dels directius d’empreses espanyoles creu que el 5G té  “molt poques” coses per oferir en comparació amb el 4G. Una reacció que ha constat el responsable d’innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona, Vicente Atienza, qui en el seu dia a dia ha identificat un “desconeixement elevat i baix grau de preparació de les organitzacions” respecte als canvis que ha de portar la banda ampla.

De cara a l’usuari, els beneficis són clars: velocitats més baixes de navegació, millor definició d’imatge en vídeos en línia i en televisions intel·ligents, gràfics de major qualitat en els videojocs, conducció remota... I a escala industrial, podríem parlar de la introducció de la internet de les coses de manera efectiva en la indústria, entre altres. “Qualsevol cosa que tingui un valor superior a 100 euros probablement estarà connectat”, ha comentat el director de Serveis Digitals i Administracions Públiques de l’Àrea Mediterrània de Telefónica, Bruno Vilarasau, qui ha posat com a exemple d’aparells connectats els contenidors, un paquet de medicaments o les furgonetes de repartiment.

Vilarasau: “Qualsevol cosa que tingui un valor superior a 100 euros probablement estarà connectat”

Però no es tracta de pensar únicament en aplicacions tecnològiques, sinó en un canvi de mentalitat. En aquest sentit, la companyia de telecomunicacions ha iniciat un pilot amb la Seat per millorar els sistemes de control del procés de muntatge. “És una nova forma de treball que canvia significament els actius del negoci”, ha destacat el directiu.

Una tecnologia “en desenvolupament”

La base del 5G està consolidada, ara el repte que enfronten tots els actors de la cadena és detectar els casos d’ús i la seva implementació de forma massiva. “Cal veure com traspassar-ho al negoci i monetitzar”, ha remarcat el cap de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT & 5G Barcelona Alliance, Sergi Figuerola. Aquest procediment ha d’anar en paral·lel a l’estandardització de la tecnologia, on ha esmentat la baixa latència i les comunicacions IoT com els pilars que es troben pendents. “La covid-19 ha impactat en els timings. Per tenir la tecnologia estandarditzada per a l’arribada massiva encara falten uns mesos”, ha lamentat.

Figuerola: “Hem de fer entendre que el 5G porta un canvi global de la infraestructura i dels serveis”

En tot aquest terreny de joc, l’expert també ha destacat que serà clau el rol que adquireixin els actors en el desenvolupament de la innovació. Ens trobem davant “una convergència tecnològica mai vista”, pel que cal ser “generador de coneixement i no consumidor”. Segons ha apuntat, el 5G anirà de la mà de la intel·ligència artificial, l’edge computing o la ciberseguretat, pel que s’obre una nova porta a la creació de solucions.

Però és inevitable que tot canvi vagi de la mà de conseqüències. En aquest cas, la més clara és la destrucció de feina per l’arribada de l’automatització de processos. “Hem de ser capaços de generar la tecnologia que automatitzi, perquè generarà feina, i també hem de capacitar i reubicar els treballadors”, ha insistint, “hem de fer entendre que el 5G porta un canvi global de la infraestructura i dels serveis”.

Sector públic i privat: avançar conjuntament

Les diferents administracions públiques s’han esmerçat a impulsar el desplegament de la xarxa de fibra òptica als territoris on no arribava. El context pandèmia sanitària, el confinament i l’aplicació massiva del teletreball n’ha permès l’impuls i els operadors de telecomunicacions ho han celebrat. “Hi ha municipis on el sector privat té menys interès comercial i la part pública ens ha de posar totes les facilitats possibles per fomentar la inversió per part nostra”, ha explicat Carballo de Vodafone, qui ha apel·lat a la importància d’una distribució equitativa dels recursos.

Precisament per tenir una infraestructura apta per al 5G primer cal enfortir la de fibra òptica i això és el que permet la col·laboració entre totes les parts. Els beneficis són clars per a la ciutadania i per a les empreses, i també per als funcionaris. “Una justícia més àgil i descentralitzada o uns cossos d’emergència més ràpids amb l’ús de drons”, ha proposat com a casos pràctics de l’aplicació de la xarxa.

Etiquetes