Creen una plataforma per desenvolupar ‘software’ a través del joc
Un grup internacional d’investigadors dissenya Papygame per millorar l’aprenentatge de la modelització de programari
Categories:
Un grup d’investigadors internacionals ha creat una plataforma que utilitza el joc, a través de tècniques de ludificació, per a l’aprenentatge del disseny desoftware. La solució, anomenada Papygame, és un programari lliure que augmenta la motivació dels estudiants i ajuda els docents a ensenyar la disciplina del procés previ a la programació. “La modelització és una eina fonamental per resoldre problemes i desenvolupar sistemes complexos, però requereix una capacitat d'abstracció alta i l'aprenentatge d'un llenguatge específic que fa que molts cops els estudiants tinguin problemes per començar a modelar correctament”, explica el professor de recerca ICREA i cap del grup Systems, Software and Models (SOM Research Lab), de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Jordi Cabot.
Habitualment, el procés d'aprenentatge es basa en classes teòriques en què els alumnes aprenen conceptes que després apliquen en diferents tasques o projectes. Papygame s'instal·la a l'ordinador i permet l'autoaprenentatge mitjançant exercicis proposats i avaluats per la plataforma que pugen de nivell a mesura que es van completant fases.
A mesura que els estudiants van superant tasques i creant models, reben punts o recompenses per desbloquejar funcionalitats de l'exercici. Aquesta avaluació del rendiment dels participants és un dels aspectes més complicats de la nova eina, ja que “la modelització no és matemàtica; no hi ha una solució exacta ni una única solució bona”, detalla Cabot, que ha ajudat a definir com els resultats dels estudiants es poden comparar amb la solució oficial.
La plataforma intenta engrescar els estudiants amb un format basat en el joc per millorar el procés d’aprenentatge
En la plataforma també apareix un professor virtual que explica les regles de cada joc i que felicita els estudiants pel seu rendiment quan han completat la tasca. La idea de tot plegat és que els estudiants s'hi enganxin i practiquin com més millor per dominar els principis de la modelització. A més, també els obliga a familiaritzar-se amb Papyrus i a aprendre no solament a modelar, sinó també a utilitzar una eina de modelització concreta i molt rellevant en el disseny de software.
Actualment, la plataforma incorpora diferents jocs dissenyats pels investigadors, però en un futur permetrà als professors crear tasques docents i incorporarà una biblioteca que inclourà jocs organitzats a partir d'objectius d'aprenentatge que es podran reutilitzar i que estarà oberta a les contribucions dels usuaris. A més, durant els pròxims mesos començarà una prova pilot per utilitzar aquesta eina en el grau d'Informàtica de les universitats que han contribuït a crear-la.