Investigadors catalans apliquen la IA en la detecció de fetges aptes per al transplantament

La Vall d’Hebron i la Universitat Pompeu Fabra creen la solució Livercolor triar els òrgans adequats segons el color i textura que mostren les fotografies

Categories:

Redacció

Livercolor utilitza un algoritme entrenat amb fotografies per saber si un fetge es pot transplantar
Livercolor utilitza un algoritme entrenat amb fotografies per saber si un fetge es pot transplantar | Cedida

Investigadors de l’Hospital Vall d’Hebron Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han creat Livercolor, una solució basada en intel·ligència artificial (IA) per conèixer els nivells de greix del fetge i identificar si l’òrgan és apte per al transplantament. La solució treballa amb un algoritme entrenat amb fotografies fetes amb el mòbil, les quals permeten determinar a través del color i la textura de l’òrgan si la cirurgia és viable.

La tecnologia aporta una metodologia més objectiva a l’hora de decidir si cal descartar o no el fetge en comparació amb la valoració visual d’un metge. Segons apunta en un comunicat la cap de Secció del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Itxarone Bilbao, la IA permet “aprofitar un major nombre de fetges que d’una altar manera es descartarien”.

L’equip de Livercolor treballa ara en la conversió de la solució en una aplicació mòbil que permeti, en paraules de la investigadora de la Unitat de recerca BCN MedTech de la UPF, Gemma Piella, “dur a terme un estudi multicèntric per aplicar la tecnologia en pacients en un futur proper”.

Livercolor participa al Programa de Preacceleració de Barcelona Activa, una iniciativa d’acompanyament i suport de projectes amb alt impacte tecnològic en el seu procés d’entrada al mercat. La solució va ser un dels deu projectes seleccionats per participar en aquesta edició del programa. A més, el projecte ha rebut 110.000 euros de finançament de la Fundación Mutua Madrileña a través de les XVII Ajudes a la Recerca en Salut, que permetran continuar desenvolupant la plataforma.