Copernic, el creador de comunitats virtuals “made in Catalonia”

La ‘start-up’ llança una plataforma que permet integrar la celebració d’esdeveniments en línia amb funcionalitats que potencien la interacció i el treball col·laboratiu

Categories:

Aida Corón

Copernic vol fer-se un nom i ser referència com ho han aconseguit Zoom, Word o Instagram
Copernic vol fer-se un nom i ser referència com ho han aconseguit Zoom, Word o Instagram | Copernic

Qui no pensa en Zoom o Teams quan es parla de videoconferències? O de Word, quan es tracta d’escriure, o d’Instagram, en el cas de compartir fotografies? “Les grans empreses han aconseguit convertir-se en estàndards que dificulten veure altres solucions”, explica Xavier Creus, “per què no utilitzar una eina catalana?”. La pregunta té resposta: Copernic, el primer creador i gestor de comunitats virtuals “made in Catalonia”, remarca.

La start-up va néixer fa tres anys com a solució per a l’automoció en la coordinació de projectes d’enginyeria, però no va comptar amb suficients recursos per ser aplicada segons la idea original. Els seus creadors no van tirar la tovallola i treballar de nou en el codi per crear un programari apte per a la celebració d’esdeveniments des d’un punt de vista integral. “Podem fer que els usuaris inscrits a una trobada es connectin uns dies abans, coneguin els ponents i parlin pel xat”, detalla, “un cop feta l’activitat, els assistents poden intercanviar idees i reptes, compartir documents o col·laborar en projectes”. “Passem de muntar un esdeveniment virtual a crear una comunitat”, afegeix per resumir-ho en poques paraules.

Copernic vol esdevenir l’estàndard dels esdeveniments i comunitats virtuals com ho són Zoom, Word o Instagram

Fins aleshores, tot això era possible, però a través de diverses aplicacions. L’objectiu de Copernic va ser oferir-ho tot en un i des de la seva plataforma. “No integrem solucions, sinó que hem creat una eina que les té totes”, remarca Creus, un detall que assegura que els fa “ser diferents”.

Personalitzat per a cada client

L’avantatge més gran és programar ells mateixos el software els ha permès oferir un producte amb opcions gratuïtes i de pagament. Un client que vulgui xat i videoconferència, per exemple, podria tenir les dues opcions de manera gratuïta, però si vol integrar-ne una altra de més complexa, haurà de recórrer a la via prèmium. “Treballem amb un model de subscripció per mòduls en què l’usuari paga només el que necessita”, afirma.

Les cambres de comerç de Barcelona i Manresa, els ajuntaments de Barcelona i Terrassa, o Cecot ja són alguns dels 45 clients B2B amb qui treballen. Carteres que han aconseguit fidelitzar, assegura, pel fet de donar un servei que s’adapta a la imatge corporativa: “Si utilitzes Zoom, el logo de la marca sortirà per algun lloc i tothom ho reconeixerà, mentre que nosaltres conservem l’estètica del client i sembla que sigui una que hagi desenvolupat ell”.

L’equip de Copernic amb una de les funcionalitats de la plataforma | Cedida

 

Enlairar un model de proximitat

Tot i que Creus recorda que els mesos de pandèmia tancats a casa no han estat fàcils, reconeix que el context ha beneficiat el negoci. Abans de l’esclat de la covid-19 comptaven amb menys de cinc clients i amb una plataforma en fase beta que va fer enlairar del tot el projecte amb la necessitat de celebrar esdeveniments en línia. Un dels últims és precisament la Barcelona Expat Week, que s’organitza des d’aquest dilluns i fins al dia 23 d’octubre.

En aquest 2020 han tingut usuaris d’un centenar de nacionalitats diferents connectats en algun dels esdeveniments que han organitzat, que han fet d’aparador i han atret clients estrangers. “A poc a poc ens convertirem en un estàndard”, assegura el CEO, “el nostre repte és donar-nos a conèixer i demostrar que hi ha propostes bones a Catalunya”.

Creus: “L’any que ve volem que l’escola que no utilitzi Moodle, ens vingui a buscar”

El creixement també inclou apropar-se al sector educatiu. Tenen experiència en l’organització de formacions a les empreses i ja estan testejant l’eina amb una escola per adaptar-la a les necessitats dels docents i els centres per ser una opció real de cara al pròxim curs. “L’any que ve volem que l’escola que no utilitzi Moodle, ens vingui a buscar”, apunta.

A finals del 2020 preveuen assolir una facturació de 300.000 euros. Amb aquesta xifra, la start-up multiplicaria per 10 els resultats del període anterior i demostraria, segons Creus, que a Catalunya “hi ha talent i un ecosistema fort”. Ara bé, alerta que cal potenciar l’atracció d’inversors”, i “reduir la burocràcia i fiscalitat” per impulsar la capacitat innovadora del territori.

Etiquetes