Eurecat aplica el ‘big data’ a la detecció de fraus alimentaris
El centre tecnològic crea una plataforma que aplica les dades i sistemes d’anàlisi personalitzats per a la identificació d’irregularitats
Categories:
El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat una plataforma de seguretat alimentària per a la detecció de fraus en aliments propis del Camp de Tarragona i de l’àrea mediterrània. L’eina treballa a partir d’una base de dades d’accés obert que recull metodologies i sistemes d’anàlisi per la troballa d’irregularitats en més d’un centenar d’espècies vegetals i animals de la zona, segons informen en un comunicat. L’eina de big data ja s’ha posat en marxa en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt per abordar els reptes dels sectors agroalimentari i la salut.
La plataforma recull dades òmiques com gens i proteïnes sobre diversos aliments de manera detallada que permet obtenir “una alta sensibilitat i velocitat en el procés de generació d’informació”, assenyala el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs. Mitjançant el coneixement obtingut, l’expert afirma que la tecnologia és capaç de d’identificar “alteracions en la composició dels productes que poden constituir un motiu de frau alimentari”. La solució també pot ser aplicada per a la detecció d’al·lèrgens.
L’eina es gestiona des del Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat sorgida de la col·laboració entre Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili. Actualment ja està a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats i altres entitats o institucions perquè la puguin consultar en línia i millorar els seus processos i la seva competitivitat.