Què és i què fa un ‘teleco’?

El gran nombre de formacions d’especialitats dins del camp de les telecomunicacions fa que es “dilueixi” l’essència d’una professió multidisciplinària i clau en ple context de disrupció tecnològica

Categories:

Aida Corón

La ràpida transformació tecnològica fa que el perfil de l'enginyer de telecomunicacions sigui vital en qualsevol indústria
La ràpida transformació tecnològica fa que el perfil de l'enginyer de telecomunicacions sigui vital en qualsevol indústria | CC0

La ràpida transformació tecnològica i econòmica ens ha portat (i ens portarà) a veure la desaparició i canvi de moltes feines, i entre elles la dels enginyers. Però si una destaca per estar clarament afectada, és la del professional de les Telecomunicacions. O teleco, com es denominen. I no ajuda el gran nombre de formacions que han sortit al seu voltant, critica Francesc Torres, qui apuntat cap a una “allau de graus i estudis que dilueixen el coneixement multidisciplinari” que tenen aquests experts. En la celebració del primer centenari de la professió organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha celebrat que creixi el nombre de cursos que permeten als experts en l’àmbit tècnic adquirir nous coneixements, però també ha alertat de la necessitat de reflexió.

I és que qui no ha escoltat mai per part d’alguna gran empresa que valora més els coneixements que aporti una persona que no pas els títols? “Google ho ha dit, i fa pensar que no calen uns estudis exigents per entrar-hi, però després veus que els seus treballadors venen del MIT o d’universitats com les catalanes”, alerta Torres. Per això situa l’adaptació al canvi contant i l’habilitat per actualitzar-se amb rapidesa a cada innovació com els elements que han de definir la figura de l’enginyer de Telecomunicació. “Primer s’ha de dominar una tecnologia i ser informàtic, telecos o enginyer de camins i, quan tens aquests primers recursos, després ja pots endinsar-te en una especialització i aplicar el què saps en projectes específics per al teixit productiu”, ha afegit.

Torres: "Primer s’ha de dominar una tecnologia i ser informàtic, telecos o enginyer de camins i, quan tens aquests primers recursos, després ja pots endinsar-te en una especialització"

Potser el terme adequat per aquest perfil professional hauria de ser “enginyer digital”. Així ho ha proposat el president de la patronal tecnològica AMETIC, Pere Pier, qui ha coincidit amb Torres a dir que la designació ‘enginyer de telecomunicacions’ “no reflecteix prou bé la feina”.

Innovar per sistema

La capacitat d’innovació és, per a l’enginyera i CEO d’ITimes Adviser, Anna Sánchez, un altre dels atributs del teleco. “Podem treballar en el desenvolupament del producte o servei, en el com fer que es dirigeixi a qui més interessar, i podem gestionar la incertesa”, ha detallat, però afegeix que cal “endreçar i dirigir” el procés. És a dir, propiciar que el canvi i la millora siguin constants: “Sistematitzar la innovació fa que la integris de manera mecànica”.

Sánchez: “La covid-19 ens ha consolidat com a part clau en tota la cadena de valor de tots els sectors”

Les empreses que aconsegueixin unir la capacitat de generar productes disruptius amb rapidesa amb la d’investigar i fer aportacions transformadores a llarg termini seran les que millor èxit tinguin, especialment en un context com el que vivim actualment. La covid-19 ha generat moltes incerteses i, alhora, oportunitats per a les telecomunicacions. “Podem estar en moltíssims sectors”, ha recordat, “podem atendre un pacient amb coronavirus i, en uns anys, ajudar en mig d’una operació de cor”. “La covid-19 ens ha consolidat com a part clau en tota la cadena de valor de tots els sectors”, ha conclòs.

Digitalitzar per reindustrialitzar

Precisament la innovació ha de ser l’element que permeti mantenir les bones xifres d’ocupació del sector i dels resultats dels negocis. No obstant això, el president d’AMETIC ha recordat que cal incorporar més professionals qualificats per cobrir l’alta demanda del mercat, una situació que contrasta amb la fuga de talent que pateix Catalunya. “Que marxin és bo, però només si som capaços d’atraure tants enginyers com marxen”, ha apuntat, i ha fet un toc d’alerta: “Si afavorim el desenvolupament d’un sector empresarial innovador, hi haurà bons projectes i tindrem capacitat d’atracció i talent fidelitzat que es quedarà”.

Mier: “Si afavorim el desenvolupament d’un sector empresarial innovador, hi haurà bons projectes i tindrem capacitat d’atracció i talent fidelitzat que es quedarà”

En aquest sentit, Mier ha fet un clam a invertir en la indústria, la qual ha afirmat que s’ha “infravalorat”. De fet, ha anat una passa més enllà i ha introduït el terme “reindustrialitzar” per mitjà de la introducció de la tecnologia i generar una digitalització que permeti anar cap a un sector més sostenible, eficient i innovador. “Proposem que amb els fons que han d’arribar de la Unió Europea s’apliquin a projectes tractors que transformin industrialment el país. Hem proposat digitalitzar la salut, la mobilitat, el procés de l’àmbit alimentari, la logística, el turisme...”, explica sobre les peticions d’AMETIC.

Inversió, disposició per part de les companyies per transformar-se, professionals de telecomunicacions actualitzats, innovació... i transferència de coneixement des de les universitats i els centres de recerca. “Catalunya té sectors molt competitius, però per seguir sent-t’ho han d’incorporar tecnologies, i nosaltres podem acostar els projectes que estan fent els nostres estudiants”, ha assenyalat el rector de la UPC. Si una cosa té clara Torres, és que enfortir els lligams entre tots els actors que vertebren l’àmbit ha de servir per posar en pràctica l’última disrupció que genera el talent del present, modernitzar la indústria i comptar amb aquestes iniciatives atractives que engresquis els millors professionals a triar el territori català.